Comunitate

Biblioteca judeţeană organizează o nouă lansare de carte . „Creierul şi mintea Universului”, de Dumitru Constantin Dulcan

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara şi în parteneriat cu Editura Şcoala Ardeleană, organizează în ziua de 19 iunie 2019, ora 17,00, în incinta Deva Mall, etajul patru, Salle d’Or, un eveniment cultural-spiritual de excepţie: întâlnirea cu renumitul medic neurolog şi psihiatru Dumitru Constantin Dulcan, care îşi va lansa cel mai recent volum, intitulat „Creierul şi mintea Universului”, carte apărută la Editura Şcoala Ardeleană din Cluj-Napoca în anul 2019.

Dumitru Constantin Dulcan, născut la 6 noiembrie 1938 în comuna Mârghia, judeţul Argeş, a absolvit Facultatea de Medicină Generală din Bucureşti (1962). Este specializat în neurologie şi psihiatrie, cu competenţe în explorări neurofiziologice. Este doctor în ştiinţe medicale. A fost şeful Catedrei de Neurologie la Spitalul Militar Central şi Şeful Catedrei de Neurologie şi Neuropsihosomatică de la Universitatea „Titu Maiorescu” din Bucureşti. Este membru al Societăţii Române de Neurologie, al Organizaţiei Internaţionale de Cercetare a Creierului (IBRO), al Societăţii Române de Psihiatrie, al Societăţii Medicilor Scriitori şi Publicişti din România şi din străinătate şi al numeroase societăţi ştiinţifice naţionale şi internaţionale.
A elaborat ca autor unic sau coautor numeroase lucrări de specialitate şi note de curs în domeniul neurologiei, este autorul a patru invenţii de uz medical brevetate de OSIM, a participat la zeci de reuniuni ştiinţifice naţionale şi internaţionale cu peste 300 de comunicări, a fost distins cu binemeritate premii şi decoraţii.
Dar dincolo de aceste importante realizări pe plan medical, Dumitru Constantin Dulcan a devenit cunoscut şi apreciat de publicul larg graţie unor cărţi în care abordează teme legate de conştiinţă, de macrocosmos şi microcosmos, de forţa care stă la temelia întregului nostru Univers, de lumea de dincolo, de materie şi suflet.
În anul 1981, în plină epocă totalitară, cartea sa „Inteligenţa materiei” a produs o impresie extraordinară asupra celor care au citit-o. Cartea a fost retrasă de pe piaţă şi a circulat clandestin, din mână în mână, în copii xerox. În acea carte, autorul argumenta ştiinţific faptul că „în spatele tuturor lucrurilor se află o Raţiune universală care ordonează şi coordonează totul. Şi că această Raţiune e Dumnezeu”. Cartea vorbea, subtil, dar curajos, despre existenţa lui Dumnezeu, subiect tabu în perioada comunistă, răsturnând, sau cel puţin punând la îndoială, viziunea materialistă asupra lumii. După 1990, cei care ştiau cine este Dumitru Constantin Dulcan, dar şi cei interesaţi de marile întrebări ale existenţei, au avut bucuria să descopere, pe lângă două reeditări ale cărţii „Inteligenţa materiei”, noi cărţi ale acestui extraordinar intelectual: „Somnul raţiunii” (2001); „Instinct, inteligenţă, geniu în viziunea lui Lucian Blaga”, în lucrarea „Povestea aforismelor”, Bucureşti (2004); „Gândirea omului modern. Culmi şi limite” (2006); „În căutarea sensului pierdut” (2008); „Către noi înşine” (2010, 2013); „Mintea de dincolo” (2013).
Referindu-se la cea mai recentă carte a sa, „Creierul şi mintea Universului”, Dumitru Constantin Dulcan ne mărturiseşte că, prin titlul ei, a dorit să exprime „…o imagine a Universului văzut ca un mare creier şi o mare minte prin multitudinea de legităţi şi funcţionalităţi comune acestuia şi întregii lumi vii”. Din bogatul sumar al cărţii, se desprind teme mari care, cu siguranţă, vor lăsa o puternică impresie asupra cititorilor: Conduite inteligente comune la nivel cosmic şi biologic; Problematica conştiinţei în secolul al XXI-lea; Fiziologia şi filosofia gândirii; Lecţiile experienţelor morţii clinice; Creierul uman – marele miracol al Universului; Timpul altfel văzut etc. Sunt doar câteva dintre subiectele abordate în carte, subiecte care au puterea de a răscoli convingerile celor care vor citi volumul.
Dumitru Constantin Dulcan va vorbi despre această carte şi va răspunde întrebărilor care, cu siguranţă, i se vor adresa din partea publicului.
Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Deva

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura