Biblioteca Județeană recomandă cartea acestei săptămâni
Reprezentanții Bibliotecii Județene „Ovid DensusianuHunedoara – Deva vă propun pentru această săptămână lecturarea cărții ,,Toată lumina pe care nu o putem vedea” de Anthony Doerr, ce face parte din colecția Raftul Denisei și poartă semnătura Editurii Humanitas, București, 2016.Cel de-al Doilea Război Mondial a fost şi va rămâne un subiect profund, multe volume inspirate din această temă acaparând aprecierea unui număr impresionant de cititori și astfel devenind bestselleruri.
,, Bineînțeles, copii, creierul stă în beznă totală, spune vocea. Plutește într-un lichid transparent înăuntrul craniului, niciodată în lumină. Și totuși, lumea pe care o construiește în minte e plină de lumină. Dă pe dinafară de culoare și mișcare. Deci copii, cum reușește creierul, care trăiește fără o scânteiere măcar, să construiască pentru noi o lume plină de lumină?…Închideți ochii, încheie bărbatul, și vedeți cu ei tot ce puteți înainte să se închidă pe vecie”, scrie autorul.
,,Cel de-al Doilea Război Mondial a fost întotdeauna un subiect de interes pentru cititori, fie că e vorba de de ficțiune sau non-ficțiune. Războiul e văzut în acest roman multipremiat, din perspectiva a doi protagoniști: Marie-Laure, o fetiță (franceză) oarbă, crescută de tatăl ei, pasionată de Jules Verne, care părăsește Parisul în ajunul capitulării și se refugiază la Saint-Malo, și Werner, un băiat (german) membru al Hitlerjugend, pasionat de știință și tehnică, și fascinat de radio. Cu multă măiestrie este țesută povestea celor doi copii în Paris, Germania sau la final în micul orășel francez Saint-Malo, bombardat și distrus aproape în întregime de Aliați în august 1944. Deși a fost publicat în 2014, romanul lui Anthony Doerr se află în continuare pe lista bestsellerurilor. A obținut aprecierea cititorilor, dar și a juriului Premiului Pulitzer pe care l-a câștigat în anul 2015”, arată bibliotecara Diana Trif. Aceasta îi îndeamnă pe iubitorii de literatură să nu rateze o astfel de lectură, mai ales că au prilejul să o parcurgă în mod gratuit, împrumutând cartea de la Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva. (M. Şerban)