Magdalena Șerban
Propunerea adresată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Hunedoara Deva pentru lecturare în această săptămână este cartea Arta de a–ți lua rămas bun, de Ayelet Tsabari, apărută la Editura Humanitas, București, 2021.
Spirit rebel
Israeliană de origine yemenită emigrată în Canada, Ayelet Tsabari este purtătoarea unei identități complexe ale cărei fire se întrețes într-un destin plin de culoare și farmec. La doar nouă ani, Ayelet își pierde tatăl, avocat și poet, stâlp al comunității dintr-un orășel de lângă Tel Aviv. Rămasă singură cu mama și cei cinci frați, devine o tânără rebelă care caută să fugă de orice i-ar putea îngrădi libertatea: de trecutul strămoșilor ostracizați social, de autoritatea maternă sau de cea militară, de căsătorie. Călătorește cu rucsacul în spate prin India, Thailanda, Europa, America de Nord și Canada. Curând, faptul de a lăsa în urmă joburi, prieteni și relații devine pentru ea „acasă“. După multe căutări, se reîntoarce în Israel, unde cercetează trecutul familiei de migranți din care se trage, dezgropând un secret rămas sub tăcere mulți ani. Dragostea pentru cei care au precedat-o îi reaprinde, în cele din urmă, pasiunea pentru scris, o ajută să se împace cu identitatea de evreică mizrahi și cu propriul destin de emigrant.
„Picioarele-mi zvâcnesc, pulsează, mă forțează să mă opresc, incapabilă să-mi potrivesc pașii cu vârtejul care e New Yorkul. Când mă odihnesc pe bâncile din parcuri, orașul îmi atacă toate simțurile cu opulența și energia lui : firmele uriașe mă orbesc cu lumina de neon, ecranele imense clipesc, magazinele universale strălucesc și zornăie din scările rulante, taxiurile, mașinile și autobuzele vâjâie pe bulevardele largi, garniturile de metrou huruie și zăngănesc pe sub picioarele care mă dor. Orașul emană o putere electrizantă, de par-ar fi conectat la un amplificator din cer. Și oamenii, în șiruri compacte, spintecă intersecțiile cu rolele-n picioare, cu mișcări clare, grațioase, trec grăbiți cu sacoșe de cumpărături, cheamă taxiuri cu gesturi hotărâte. Toată lumea pare să se îndrepte undeva. Toată lumea pare să aparțină locului, mult mai mult decât mine.”
„O carte uluitoare, în care Ayelet Tsabari caută să dea un chip personal unor adevăruri moştenite. Sinele pe care şi-l conturează este complicat, supus greşelii, uman şi viu… Arta de a-ți lua rămas-bun ne îngăduie să credem că stă doar în puterea noastră să ne vindecăm de suferințele din trecut. O poveste intensă, care te pune pe gânduri.“ — The New York Times Book Review
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…