Biblioteca Judeţeană recomandă cartea acestei săptămâni
Sapiens, A Brief History of Humankind, de Yuval Noah Harari, apărută la Vintage Books, Londra, 2014. Aceasta este cartea ce merită să fie citită în săptămâna aceasta, după cum recomandă reprezentanţii Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu“ Hunedoara-Deva.
Yuval Noah Harari, un tânăr profesor de istorie la Universitatea din Ierusalim, şi-a propus să scrie o carte despre (aproape) tot ce are legătură cu umanitatea. De la succesul nostru în faţa celorlalte specii de hominizi în urmă cu zeci de mii de ani până la ultimele cercetări despre ADN. De la predicile lui Buddha despre suferinţă, la rolul creditului în economie. Ceea ce face însă acest volum extrem de interesant nu este vreo pretenţie de exhaustivitate, ci lentila originală şi ideile extrem de provocatoare prin care Harari interpretează istoria noastră pe Pământ. ,,Sapiens, o scurtă istorie a omenirii a spart tiparele şi a învins regulile succesului comercial al operelor de non-ficţiune, fiind un best-seller încă, la şapte ani de la publicarea ei în Israel în anul 2011. Peste 200.000 de exemplare vândute în Marea Britanie, şi alte milioane în cele 30 de limbi internaţionale în care a fost tradusă, inclusiv în limba română, la Editura Polirom în 2017. Ideile popularizate de profesorul israelian Yuval Noah Harari într-o manieră extrem de accesibilă ating probleme precum liberul arbitru, conştiinţa, inteligenţa şi surprind întreaga istorie a omenirii, trecând prin revoluţia cognitivă, revoluţia agricolă, consolidarea imperiilor, revoluţia ştiinţifică şi explozia tehnologică din secolul XXI “, apreciază bibliotecara Diana Trif.
„Interesantă şi provocatoare… Ne ajută să înţelegem de cât de puţin timp suntem pe acest pământ, de cât de puţin timp există lucruri ca agricultura sau ştiinţa şi de ce este bine să nu le luăm ca pe ceva de la sine înţeles.” (Barack Obama)
„Sapiens îi poartă pe cititori într-un tur rapid al istoriei speciei noastre… o lectură importantă pentru un sapiens cu preocupări serioase, care reflectează asupra lui însuşi.” (The Washington Post)