Biblioteca Judeţeană recomandă cartea acestei săptămâni
Magdalena Șerban
Favorita, de Yasushi Inoue, apărută la Editura Humanitas, București, 2017, este cartea recomandată pentru lecturare de către reprezentanţii Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu“ Hunedoara-Deva.
,,În Favorita, Yasushi Inoue suprinde cei șaisprezece ani petrecuți de împăratul Xuanzong din dinastia Tang alături de Yang Guifei, una dintre cele patru frumuseți clasice ale Chinei. Reconstituie povestea de dragoste dintre împăratul Xuanzong și Yang Guifei, Soția Prețioasă, devenită un celebru mit al iubirii, tot atât de cunoscut în Asia pe cât este cel al lui Tristan și al Isoldei în Occident.Vasta operă a scriitorului japonez Yasushi Inoue cuprinde peste 40 de romane, peste 80 de nuvele, un mare număr de proze scurte, mai multe volume de poezii, zece volume de eseuri și însemnări, jurnale de călătorie, volume de estetică și critică literară, scrieri diverse. Au fost traduse și publicate până acum în limba română nuvelele Pușca de vânătoare și Dragostea, și moartea, și valurile, romanele Maestrul de ceai, Nobila doamnă din Yodo, Favorita, precum și volumul de povestiri Cupa de cleștar. Pe toate le puteți găsi la Biblioteca Județeană Ovid Densusianu Hunedoara-Deva“, susține bibliotecara Diana Trif. Mai trebuie spus că Yasushi Inoue este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați scriitori japonezi ai secolulul al XX-lea – a câștigat toate premiile literare importante din Japonia și pare să fie eternul candidat la un Nobel pentru Literatură, cărțile lui inspirând scenarii de film. Favorita, roman de ficțiune isto
rică, constituie o mărturie frumoasă a capacității autorului de a construi personaje complexe, cu infinită grijă pentru veridicitate și detaliu, cu un amestec perfect uman de pasiuni și frici, de altruism și egoism, de bunătate și cruzime.
„Patosul omenesc și suferința, singurătatea și izolarea, fatalismul oriental și conceptele budiste despre predestinare alcătuiesc firul predominant în țesătura scrierilor lui Yasushi Inoue.“ (Leon Picon)
https://www.facebook.com/bibliotecadeva