Biblioteca Judeţeană recomandă cartea acestei săptămâni
Magdalena Șerban
Zuleiha deschide ochii, de Guzel Iahina, apărută la Editura Humanitas, București – 2018 este propunerea pe care reprezentanţii Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu“ Hunedoara-Deva v-o indică pentru această săptămână. Exilul care derivă din dramă este o poveste tumultoasă, iar ficțiunea istorică a făcut din cartea de debut a lui Guzel Iahina un volum demn de o nominalizare la un premiu național.
Marea revelație a literaturii ruse din 2015, romanul a fost salutat cu entuziasm la apariție de Ludmila Ulițkaia și Evgheni Vodolazkin, fiind recompensat cu cele mai importante premii: Bolșaia Kniga (dublu câștigător, Premiul întâi și Premiul cititorilor – Locul întâi), Iasnaia Poliana (Lev Tolstoi) și Kniga Goda. Istoria acestei povești o are ca protagonistă pe Zuleiha, o tânără tătăroaică cu ochii verzi. Rămasă văduvă, este purtată de armata roșie pe dealuri și orașe ca deportată alături de mulți alții, face o călătorie lungă și chinuitoare, alături de țărani deschiaburiți și intelectuali leningrădeni, deținuți de drept comun, musulmani și creștini, credincioși și atei, ruși, tătari, nemți și ciuvași. Plină de resentimente, foame și dezamăgire, ajunge să-și dorească moartea. Pentru ca totul să devină și mai abrupt, comandantul coloniei de muncă este chiar ucigașul soțului ei. Între Zuleiha și acesta se înfiripă o iubire stranie, reținută, dar de o intensitate covârșitoare. Singura certitudine a eroinei rămane dragostea față de fiul ei, Iusuf, pentru salvarea căruia este hotărâtă să plătească orice preț.
Cine este Guzel Iahina
Autoarea s-a născut în 1977, la Kazan. A absolvit Facultatea de Limbi Străine a Institutului Pedagogic de Stat din Kazan, iar din 1999 locuiește la Moscova, unde a urmat cursurile Școlii de Cinematografie, secția scenaristică. A lucrat în relații publice, publicitate și marketing și a colaborat cu articole la revistele Neva, Oktiabr, Sibirskie ogni etc. În 2015 publică primul roman, Zuleiha deschide ochii (Zuleiha otkrîvaet glaza; Humanitas Fiction, 2018). Inspirat din relatările bunicii ei, o învățătoare tătară care a petrecut șaisprezece ani într-o colonie de muncă din Siberia, romanul s-a bucurat imediat de un succes răsunător și a primit mai multe premii prestigioase. În Rusia, în 2015: Bolșaia Kniga (Marea Carte), Premiul întâi și Premiul cititorilor — Locul întâi; Premiul Iasnaia Poliana (Lev Tolstoi), Premiul Kniga Goda (Cartea Anului) și Premiul Zviozdnîi Bilet (Bilet spre stele) al Festivalului Aksionov. A fost finalist la Russkii Buker (Booker Rus). În 2016 i s-a acordat Premiul Cyrano. Este în curs de traducere în peste treizeci de limbi. În Franța a apărut în 2017 și a primit Premiul revistei Transfuge. A fost, de asemenea, finalist la Prix Médicis Étranger.
https://www.facebook.com/bibliotecadeva