Reprezentanţii Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu“ Hunedoara-Deva vă propun ca în această săptămână să parcurgeţi paginile cărţii 12 reguli de viaţă, de Jordan B. Peterson, apărută la Editura Trei, Bucureşti – 2018. Autorul este unul dintre cei mai sclipitori gânditori ai momentului. Psihologul canadian a devenit în ultimii ani un veritabil fenomen mediatic: pe YouTube poate fi văzut în peste 200 de prelegeri şi interviuri, care adună mai bine de 30 de milioane de vizualizări, iar pe Twitter şi Facebook este urmărit de nu mai puţin de 300 000 de oameni.
Jordan B. Peterson, profesor canadian de psihologie, predă la Universitatea din Toronto, susţinând totodată conferinţe publice cu o audienţă remarcabilă. Este apreciat nu doar pentru criticile sale cultural-politice – cum ar fi obiecţiile la adresa „corectitudinii politice” -, dar şi pentru deschiderea sa către religie, filosofie, literatură şi studii politice. A scris mai bine de o sută de articole ştiinţifice pe teme diverse (de la terapia dependenţelor la psihologia personalităţii) şi este autorul unui revoluţionar tom dedicat psihologiei religiei, Maps of Meaning: The Architecture of Belief (1999), în curs de traducere la Editura Trei. Plecând de la revelaţiile marilor religii ale lumii, dar şi de la capodoperele literare şi filosofice (ale unor Goethe, Nietzsche sau Dostoievski), autorul ne îndeamnă să revenim la clasicele virtuţi (disciplină, curaj, onestitate, prietenie etc.) şi să ne asumăm răspunderea pentru existenţa noastră tragică, în care există totuşi un sens ce aşteptă să fie căutat. Într-o lume în care structura familiei este în colaps, educaţia este adesea impregnată de ideologie, iar societatea politică a ajuns să fie periculos de polarizată, cele 12 Reguli de viaţă oferă un antidot: redescoperirea vechilor adevăruri şi valori, care ne pot ajuta, în plină epocă relativistă, să ducem o viaţă mai bună, mai luminoasă, mai chibzuită.
„A durat mult până am găsit titlul: 12 Reguli de viaţă: un antidot la haosul din jurul nostru. Acesta sugerează clar faptul că oamenii au nevoie de principii ordonatoare, pentru a evita instaurarea haosului. Avem nevoie de reguli, standarde, valori — şi luaţi singuri, dar şi luaţi împreună. Suntem nişte animale de povară, obişnuite să tragă la jug. Avem nevoie de o încărcătură care să ne justifice existenţa mizerabilă. Avem nevoie de rutină şi de tradiţie. Aceasta înseamnă ordine. Dacă am trăi cum se cuvine, am fi capabili să tolerăm povara conştiinţei de sine. Dacă am trăi cum se cuvine, am reuşi să ne asumăm propria fragilitate şi mortalitate, fără să ne simţim ca nişte victime nevinovate, fără să cădem în starea de invidie sau să ajungem, mai apoi, la dorinţa de răzbunare şi distrugere. Dacă am trăi cum se cuvine, nu ar mai fi nevoie să apelăm la securitatea oferită de totalitarisme, pentru a ne proteja de recunoaşterea propriei finitudini şi ignoranţe. Poate că am reuşi să evităm cărările ce duc spre Iad — iar secolul XX ne a arătat cam cât de real poate fi Iadul” – Jordan B. Peterson.
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) anunță că primește tot mai multe notificări, mesaje și…