Categories: Comunitate

Biblioteca municipală din Brad a intrat în reparaţii capitale

Magdalena Şerban

De câţiva ani buni, sediul Bibliotecii municipale „Gheorghe Pârvu” din Brad nu mai făcea cinste unei instituţii de cultură de rang municipal. Nu doar că faţada era puternic afectată de trecerea vremii, ci şi partea de interior scârţâia ca rezistenţă şi utilitate. Aşa că s-a decis reabilitarea capitală a edificiului, cu bani de la bugetul local. Lucrările au început de curând.
Plus un posibil cinematograf 3D
„Clădirea bibliotecii face parte din centrul istoric al municipiului şi necesita un proces amplu de reabilitare, din cauză că podeaua şi mai multe zone aferente au fost grav afectate de trecerea timpului. Experţii ne-au recomandat să începem astfel de lucrări, pentru a consolida edificiul. S-a semnat contractul de atribuire, iar lucrările sunt deja demarate. Vom reabilita, bineînţeles, şi faţada”, afirmă Florin Cazacu, primarul municipiului Brad. Potrivit acestuia, o altă veste este legată de amenajarea unui cinematograf de top, obiectiv ce se află la un pas de înfăptuire, proiectul fiind deja demarat prin Compania Naţională de Investiţii (CNI). Acesta vizează o sală de spectacole cu o linie tehnologică ultramodernă şi proiecţii de filme în format 3D. Dacă programul va prinde viaţă, ar însemna că Bradul va deveni al doilea municipiu din judeţ care pune în slujba hunedorenilor un astfel de multiplex, primul fiind Vulcanul.
O clădire-simbol
Trebuie amintit faptul că biblioteca din Brad a fost înfiinţată în anul 1951, cu un fond de carte de 1.500 de volume, ca biblioteca raională. După desfiinţarea raioanelor, a devenit bibliotecă orăşenească. Până în 1974 a funcţionat într-o locaţie unde dispunea de două săli de împrumut, două săli de lectură, două depozite şi un birou. Însă, clădirea nu mai corespundea cerinţelor şi a fost mutată în fosta casă a profesorului de muzică Gheorghe Pârvu, unde funcţionează şi în prezent. În semn de omagiu pentru cel care a construit acest edificiu cu valoare de patrimoniu, din 1995 biblioteca poartă numele fostului proprietar Gheorghe Pârvu. Schimbarea a fost considerată ca o reparaţie morală, post-mortem, deoarece autorităţile comuniste l-au scos din propria casă, fiind obligat să trăiască până la sfârşitul zilelor într-o cămăruţă de serviciu din curtea imobilului. Acum, biblioteca dispune de două săli de împrumut cărţi (pentru adulţi şi copii), două săli de lectură, şase săli ce reprezintă depozite de carte unde cititorii îşi pot alege volumul dorit. Dar cu toate acestea, timpul s-a arătat nedrept, neferind-o de stricăciuni. „Era păcat ca un astfel de edificiu cu o mare încărcătură simbolistică pentru brădeni să fie lăsat să se piardă. Se impunea un program de modernizare şi acum a sosit timpul”, a concluzionat edilul-şef al municipiului Brad.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

S-a îmbătat criță și a fă­cut praf un bolid cum­părat din banii pu­blici. Cârcotașii dintr-o…

10 ore ago

Şoseaua Hunedoara-Sântuhalm, modernizată la standardul TransRegio pentru conexiune directă cu A1

Şoseaua care face legătura între mu­ni­cipiul Hunedoara şi localitatea Sântuhalm, de lângă municipiul Deva, una…

10 ore ago

Bulina albă

Cristian Merișanu, primar municipiul Vulcan Pentru că alături de promotorii locali în turism organizează și…

10 ore ago

Bulina neagră

Andreea P., din Petrila Pentru că a fost acuzată de delapidare și riscă închisoarea, după…

10 ore ago

Te-ai vaccinat împotriva Covid? S-ar putea să ai probleme cu inima

Un nou studiu publicat de revista Nature dezvăluie informații despre mo­dul în care nanoparticulele lipidice…

10 ore ago

Nu s-a schimbat nimic. Cu salarii babane, unii medici încă cer șpagă

Anul trecut, a fost observată o creștere semnificativă a numărului de pacienți care au reclamat…

10 ore ago