Ieri, duminică, petroşăneanul Avram Marius Iancu a pornit într-o cursă de înot maraton, de peste 10 ore, pe o distanţă de 42 de km, în apele Dunării, pe traseul Gropeni-Brăila-Galaţi.
Antrenament final pentru o nouă încercare
Este vorba de antrenamentul final pe care Avram Iancu şi-a propus să-l facă, înainte de a încerca, în luna august, să traverseze înot Canalul Mânecii. Antrenamentul a constat în înotul, fără oprire, pe traseul Gropeni-Brăila-Galaţi, lung de 42 de kilometri, timp de 10 ore, perioadă în care înotătorul nu a ieşit din apă, dar a făcut pauze de hidratare cu sucuri energizante, din 30 în 30 de minute, ţinându-se de una din cele trei şalupe care l-au însoţit pe tot parcursul cursei. Avram Iancu a reuşit să-şi încheie cursa maraton pe Dunăre, ieri după amiază în jurul orei 18.00, după mai bine de 10 ore de înot în apele fluviului.
După cum am relatat la momentele respective, Avram Iancu, în vârstă de 39 de ani, bibliotecar la Biblioteca Municipală din Petroşani şi înotător amator, a mai avut, anul trecut, două tentative de traversare a Canalului Mânecii, iar de această dată, speră să parcurgă întreaga distanţă, lucru care, dacă se va întâmpla, îi va aduce bărbatului titlul de primul român care a parcurs, înot, Canalul Mânecii.
Două tentative eşuate
La începutul lunii august 2014, el a fost nevoit să abandoneze prima sa cursă spre malul francez, din cauza valurilor foarte mari care l-au îndepărtat mult de traseul optim pe care ar fi putut ajunge pe malul francez, românul aflându-se atunci la circa 15 kilometri de final. Apoi, în 3 octombrie 2014, când a încercat a doua oară să traverseze Canalul Mânecii, după aproape 11 ore de înot în apa rece, Avram Iancu şi-a încheiat cursa la jumătatea distanţei, după ce a înotat mai bine de 20 de kilometri în apa a cărei temperatură nu depăşea 16 grade. El a fost oprit de echipajul ambarcaţiunii care îl însoţea în cursă după ce, în ultima oră de înot, starea lui de sănătate s-a deteriorat rapid, având nevoie de mai multe pauze în care a acuzat stări de vomă.
Condiţii extrem de dure de înot
Canalul Mânecii oferă temerarilor condiţii extrem de dure de înot: o temperatură a apei de 13-18 grade Celsius, fapt care conduce la hipotermie, dar şi curenţi putenici care determină înotătorul să parcurgă, de fapt, între 40 şi 50 de kilometri, deşi distanţa dintre cele două maluri ale canalului este de 34 de km. Asociaţia Channel Swimming (Anglia), entitatea care guvernează înotul în Canalul Mânecii, a stabilit un set de reguli pentru traversarea înot, una din condiţii fiind ca înotătorul să nu poarte costum de neopren.
Istoria traversării înot a Canalului Mânecii a început în 1815, când, unul din soldaţii francezi deportaţi în Anglia, Jean Salatti, nu a suportat gândul prizonieratului şi s-a aruncat în apă, iar după 30 de ore de agonie, a atins ţărmul francez, devenind primul om care a traversat înot Canalul Mânecii. Conform Asociaţiei Channel Swimming – Anglia, în ultimii 200 de ani au traversat Canalul Mânecii, 1.284 de oameni, dar nici unul nu este român.
Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…
Nu unul ci patru judecători de la ICCJ au judecat dosarul și au dat aceeași…
Șușotesc gurile rele prin târg că o duduie care le face viața grea salariaților săi…