Comunitate

Bicentenarul Gustave Flaubert

Biblioteca Județeană „Ovid Densu­si­a­nu” Hu­nedoara-Deva, cu sprijinul Con­siliului Județean Hunedoara, și în par­teneriat cu Co­legiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva, organizează în ziua de 9 de­cem­brie 2021, ora 1230, la Co­legiul Na­țio­nal Peda­gogic „Regina Maria”, o pre­zen­tare cultural-educativă de­­dicată bice­n­te­na­rului nașterii scrii­torului francez Gustave Flaubert.

Cel mai cunoscut
Sub genericul „Artă și creație în opera unui perfecționist”, va fi prezentată viața și creația unuia dintre cei mai iluștri pro­zatori francezi, continuator al roman­ci­erilor Balzac și Stendhal și precursor al unor alți mari pro­za­tori francezi din secolul XIX precum Emile Zola, Guy de Maupassant sau Anatole France.
Născut la 12 decembrie 1821 în orașul Rouen din Franța, ca fiu al unui reputat chirurg, Gustave Flaubert va moșteni de la acesta înclinarea către observația exactă și precizia științifică, trăsături care îi vor ca­racteriza creația literară.
Primul său roman, Madame Bovary, apărut în anul 1857, este și cel mai cunoscut și cel mai apreciat de cititori și de critica literară. Deși autoritățile vremii i-au intentat un pro­ces pentru pretinsa imoralitate a cărții, cu acest roman Gustave Flaubert a intrat de­fi­nitiv în galeria prozatorilor iluștri. Au urmat celelalte trei romane: Salammbô (1862), Educația sentimentală (1869) și Bouvard și Pecuchet, apărut la puțină vreme după moar­tea autorului, în 1881. A mai scris povestiri și a lăsat o foarte bogată corespondență.
Gustave Flaubert a fost un impecabil observator al societății, al tipurilor umane din Franța secolului XIX, și a trans­pus în cărțile sale, cu un realism extraordinar, per­sonaje care își dez­vă­luiau cele mai profunde tră­să­turi de caracter. Asemenea succe­sorilor săi, și Flau­bert a creat unele tipuri nemu­ri­toare care caracterizează trăsăturile unei epoci întregi.
Proza lui Flaubert se caracterizează prin sti­lul extrem de îngrijit în care pre­cizia detaliului se împletește cu armonia și perfecțiunea fra­zei. Numărul relativ mic de opere literare pe care a apucat să le scrie se explică prin faptul că muncea ani de zile la un roman și îl cizela până când acesta atingea desăvârșirea.
Biografia lui Gustave Flaubert și opera acestuia vor fi prezentate într-un amplu ma­­terial, extrem de bine documentat, iar la sfâr­șitul prezentării vor fi adresate în­tre­bări celor prezenți, răspunsurile co­rec­te fiind răs­plătite cu frumoase premii în cărți.

Ioan Sebastian Bara,
managerul bibliotecii județene

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura