Politica si administratie

Bilanţ bogat pentru primarul din Geoagiu, la doi ani de la alegeri

Magdalena Şerban

Ieri, când s-au împlinit doi ani de când conducerea administraţiei publice din Geoagiu funcţionează într-o nouă formulă, s-a făcut un pas în faţă. Este unul mare, ţinând cont că investiţiile ce urmează să se concretizeze din bani europeni şi fonduri guvernamentale ajung la valoarea de 21.077.027 lei.

Finanţări nerambursabile de la UE
„Din bani europeni, avem în implementare mai multe proiecte. Primul are ca obiectiv crearea unor facilităţi pentru recreere şi agrement în Staţiunea Geoagiu-Băi, extinzând oferta turistică în vederea creşterii numărului de vizitatori. Aici intră amenajare scuar zona centrală cu locuri de promenadă, zone verzi şi locuri de sport şi joacă, precum şi amenajarea unui spaţiu destinat sportului extrem (skateboard şi extreme bike), inclusiv amplasarea unui ansamblu de joacă pentru copiii cu dizabilităţi. În etapa de precontractare se află un alt proiect, de data aceasta pentru reabilitarea termică a Casei de Cultură Ioan Budai Deleanu din oraşul Geoagiu. S-a mai semnat contractul de finanţare pentru proiectul ce are ca scop înfiinţarea unui centru de zi şi a unităţii de îngrijire la domiciliu, ce se adresează persoanelor vârstnice din localitate. Urmează să semnăm şi pentru programul de construire a unui Centru comunitar multifuncţional, pentru asigurarea unor servicii de îngrijire personală şi dotarea acestuia. Un proiect aflat în evaluare este cel de reabilitare a unui teren de sport multifuncţional în Staţiunea Geoagiu-Băi. În prezent, pe amplasamentul propus se află o platformă din beton şi o împrejmuire realizată printr-un gard având stâlpi”, a precizat Vasile Cărăguţ (foto), primarul din Geoagiu, care a subliniat că mai are în plan depunerea de proiecte pentru obţinerea de finanţare europeană pentru reabilitare, amenajare şi dotare şcoală primară, teren de sport şi parc, toate din Geoagiu, dar şi pentru construire şi dotare grădiniţă cu program prelungit în oraş. Mai trebuie adăugat că pentru o bună parte a investiţiilor va exista efort financiar şi din partea administraţiei locale, ţinând cont că se va ajunge la o cotă de cofinanţare de 2.408.771 lei.

Bani guvernamentali
Pe de altă parte, în urma accesării axelor guvernamentale (PNDL) s-au câştigat nu mai puţin de şapte mari proiecte pentru care au fost semnate contractele de finanţare, aflându-se în proces de implementare. Ca obiective, au fost cuprinse extindere conductă de alimentare cu apă potabilă pe strada Pinului din staţiune, pentru alimentarea cu apă a cătunului Poenari, alimentare cu apă şi canalizare în satul Cigmău, reabilitare şcoală primară sat Homorod-zona Joseni, reabilitare şi modernizare străzi oraş Geoagiu-sat Aurel Vlaicu, construire pod pe Râul Geoagiu spre acces cartier romi, construire pod pe Valea Băcâia spre acces biserică – monument istoric, în satul Bozeş, precum şi construire pod pe Valea Homorodului spre acces şcoală în satul Homorod. Totodată, în urma transmiterii documentelor necesare pentru elaborarea Masterplanului investiţiilor în turism, către Ministerul Turismului, a fost selectată propunerea de amenajare bază de agrement în staţiune, ceea ce înseamnă bazin de înot acoperit, spa, wellnes, program de cură şi tratament. Prin Proiectul pentru Reforma Educaţiei Timpurii (P.R.E.T.) se va construi o grădiniţă cu program normal. Au fost demarate lucrările la cele două blocuri ANL ce vor fi construite în apropierea sediului primăriei. Vor avea 30 de apartamente, mai precis câte 15 într-un imobil, iar termenul de finalizare este octombrie 2018, finanţarea fiind asigurată de Agenţia Naţională pentru Locuinţe. Potrivit edilului, în paralel se pregătesc documentaţiile şi pentru construirea de locuinţe de serviciu, tot prin ANL.

Buget local
Cât priveşte visteria urbei, ea a stat la baza lucrărilor de asfaltare a acelor străzi ce-şi aşteptau de 30 de ani modernizarea, cum ar fi Acces Diamandy, Acces Cimitir Unit, strada Mărului, Acces După Grădini şi Acces Olăreşti. S-au finalizat alimentarea cu apă şi canalizarea menajeră în satul Bozeş, alimentarea cu apă a cătunului Poenari (sunt în curs de predare către operator), trotuarele de la intrarea în Geoagiu şi strada Bobîlnei şi reabilitarea staţiilor de autobuz din Geoagiu-Joseni. S-au continuat lucrările la Baza Sportivă Geoagiu, prilej cu care a fost înfiinţată Asociaţia Sportivă Geoagiu, a fost finalizată amenajarea terenului de sport şi a celui de joacă din IAS şi Gelmar şi, totodată, au fost finalizate si recepţionate lucrările la căminul cultural din satul Renghet, a cărui dotare cu aparatură audio-video este de ultimă generaţie. De modernizare a beneficiat şi lăcaşul cultural din satul Aurel Vlaicu, prin realizarea unei instalaţii noi de încălzire şi montarea a două centrale termice pe gaz. S-au reabilitat câteva săli de clasă, au fost modernizate grupuri sanitare, iar Colegiul Agricol a fost dotat cu o centrală termică performantă. Reabilitarea trotuarelor şi a rigolelor din satul Aurel Vlaicu a fost executată împreună cu un covor asfaltic, reamenajându-se scuarurile verzi din faţa caselor.
„S-a urmărit să se satisfacă nevoile comunităţii în funcţie de priorităţile stabilite în cadrul adunărilor cetăţeneşti. Un vis mai vechi al localnicilor, de a nu mai fi nevoiţi să meargă la Orăştie pentru preschimbarea actelor de identitate, a fost îndeplinit prin înfiinţarea Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Populaţiei Geoagiu. A fost amenajat un punct SMURD ce a fost echipat cu cele necesare şi urmează să fie pus în circuit şi au fost clarificate situaţiile juridice pentru o serie de terenuri, astfel ca în Gelmar – IAS să poată fi construite 17 garaje pentru cetăţenii care locuiesc la blocuri, iar în oraşul Geoagiu să poată fi acordate şase loturi de case pentru tineri. Le mulţumesc tuturor celor implicaţi în buna organizare şi mai cu seamă cetăţenilor, care au înţeles că lucrurile bune se construiesc în timp, cu înţelegere şi răbdare”, a încheiat primarul oraşului Geoagiu.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

16 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

21 de ore ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

21 de ore ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

21 de ore ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

21 de ore ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

22 de ore ago