Săptămâna trecută, s-a desfăşurat la Geoagiu Băi, simpozionul internaţional, intitulat ,,Cooperare internaţională şi strategii de investigare a furtului şi traficului cu bunuri culturale mobile”. Preţ de câteva zile, evenimentul a reunit oameni ai legii cu atribuţii pe probleme de patrimoniu din 21 de judeţe, reprezentanţi ai Secretariatului General Interpol, ai Ministerului Public, dar şi experţi din numeroase ţări europene.
Sfaturi de la cunoscători
În cadrul manifestării au fost analizate probleme legate de infracţiuni comise asupra patrimoniului cultural şi au fost căutate soluţii de eficientizare a combaterii lor. Unul dintre subiectele abordate a fost strâns legat de furtul din cadrul muzeelor. Aici, se pare că hoţii vor avea şanse reduse de izbândă, ţinându-se cont că au fost luate mai multe măsuri de prevenire, printre ele numărându-se inventarierea tuturor bunurilor care au fost incluse într-o bază de date ce poate fi accesată la orice oră, prin Interpol. Pe lângă dezbateri, din program au făcut parte şi vizite ale specialiştilor la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane, la Cetatea Devei şi la cetăţile dacice din Munţii Orăştiei.
Fiind direct implicată în această acţiune internaţională, Liliana Ţolas (foto dreapta), managerul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane, s-a arătat mulţumită de organizarea ei în judeţ, concluziile şi schimbul de experienţă reprezentând un punct de maximum interes pentru instituţiile hunedorene. „Este foarte important să aflăm de la factorii de decizie din cadrul Poliţiei Române, precum şi din experienţa celor din Europa, ce măsuri se impun şi cum reuşesc ei să facă faţă traficului de obiecte de patrimoniu. Suntem interesaţi de ceea ce se poate face pentru a proteja cât mai bine valorile culturale ale judeţului, participând ca şi coorganizatori ai acestui seminar internaţional, tocmai pentru că păstrarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural şi în mod special a tot ceea ce este legat de cetăţile dacice şi de Munţii Orăştiei, reprezintă şi pentru instituţia noastră, o prioritate. Poziţia noastră rămâne că aceste cetăţi trebuie să ajungă în administrarea Consiliului Judeţean, în speţă a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane, pentru a se putea începe cu adevărat o muncă de cercetare şi de asigurare a pazei şi protecţiei patrimoniului cultural din Munţii Orăştiei” a declarat Liliana Ţolaş, managerul MCDR Deva.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…