Bilanţul activităţii Poliţiei Locale Deva pe anul 2019: Peste 715.000 de lei, valoarea amenzilor aplicate într-un an
Adriana Năstase
Potrivit bilanţului activităţii desfăşurate în anul 2019 de Direcţia Poliţia Locală Deva, principala preocupare a poliţiei locale a fost prevenirea infracţiunilor, creşterea gradului de siguranţă al devenilor şi asigurarea unui climat de ordine şi linişte publică în municipiul Deva.
Poliţiştii locali deveni şi-au exercitat atribuţiile pe toate domeniile de competenţă. Din bilanţul amintit rezultă că în anul 2019 totalul sancţiunilor aplicate de cei de la Poliţia Locală Deva a fost de 6.203. Astfel, au fost date 3.739 avertismente şi 2.464 amenzi. Valoarea totală a amenzilor pe anul care a trecut a fost de 715.045 lei.
Peste 2.100 avertismente, din care 810 amenzi
Serviciul Circulaţie pe Drumurile Publice s-a sesizat în ceea ce priveşte încălcarea normelor legale privind circulaţia pe drumurile publice, circulaţia/staţionarea vehiculelor şi ocuparea abuzivă a locurilor de parcare închiriate/rezervate. Poliţiştii locali au aplicat 2.917 sancţiuni (2.107 avertismente şi 810 amenzi). Valoarea totală a amenzilor date pe acest domeniu de competenţă a fost de 238.280 lei. Poliţiştii de la acest serviciu au monitorizat situaţia maşinilor abandonate sau fără stăpân şi au luat măsuri de ridicare a acestora împreună cu angajaţii Biroului Ridicări Vehicule din cadrul Primăriei municipiului Deva.
Ei s-au implicat şi în acţiuni de fluidizare şi monitorizare a traficului rutier în zonele instituţiilor de învăţământ, fluidizarea şi dirijarea traficului rutier în intersecţiile aglomerate şi au acordat sprijin în cazul unor activităţi cultural-artistice, lucrări de asfaltare şi marcare drumuri publice, lucrări de toaletare arbori etc.
Intervenţii pentru asigurarea liniştii şi ordinii publice
Serviciul de Ordine Publică, Paza Bunurilor a luat măsuri în ceea ce priveşte tulburarea liniştii şi ordinii publice, comercializarea de produse pe domeniul public în cazurile în care comercianţii nu au putut să justifice cu acte provenienţa produselor, depozitarea de deşeuri în alte locuri decât cele amenajate în acest scop. Poliţiştii locali au dat 2.374 de sancţiuni (1.390 de avertismente şi 984 de amenzi). Valoarea amenzilor acestui serviciu s-a ridicat la suma de 211.965 lei.
Poliţiştii acestui serviciu au intervenit în aplanarea unor scandaluri apărute în locuri publice, au participat la şedinţele asociaţiilor de proprietari, au asigurat măsurile de ordine publică necesare pe parcursul desfăşurării orelor de curs în zonele instituţiilor de învăţământ, au protejat personalul din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială Deva cu ocazia desfăşurării unor anchete sociale şi au acordat la cerere sprijin angajaţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, au luat măsuri de ordine publică cu ocazia manifestărilor cultural-artistice şi sportive şi au lucrat în echipă cu Poliţia municipiului Deva pentru siguranţa cetăţenilor din oraşul nostru.
Verificări pentru respectarea disciplinei în construcţii şi protecţia mediului
Angajaţii de la Serviciul Disciplina în Construcţii, Protecţia Mediului şi Activitate Comercială au verificat în teren construcţiile noi şi autorizaţiile de construire, lucrările de construcţii executate în apartamente, autorizaţiile privind reparaţii carosabil şi pietonal. Ei au controlat societăţile comerciale, persoanele fizice, producătorii particulari şi comercianţii ambulanţi. Transportul şi depozitarea deşeurilor, zonele verzi din intravilanul municipiului Deva, albiile Râului Mureş şi curăţenia stradală au fost pe lista angajaţilor acestui serviciu, în anul care a trecut. Numărul sancţiunilor s-a ridicat la 912 (242 de avertismente şi 670 de amenzi). Valoarea amenzilor aplicate în anul 2019 a fost de 264.800 lei.
Monitorizare Video şi Trafic non-stop
La Serviciul Monitorizare Video şi Trafic au fost înregistrate în anul 2019, sesizări pe linie de ordine şi linişte publică, circulaţie rutieră, disciplină în construcţii şi protecţia mediului. Din cele 3.544 de sesizări, 70 au fost prin apelul unic de urgenţă 112. Angajaţii acestui serviciu au verificat în baza de date naţională 2.527 persoane şi autovehicule.
Implicaţi în proiecte educaţionale
Poliţiştii locali s-au implicat în proiecte educaţionale în parteneriat cu şcolile şi cu alte instituţii ale statului. Temele discutate cu elevii au fost diverse: reguli de circulaţie-siguranţă rutieră, prevenirea consumului de droguri şi alcool în rândul tinerilor, prevenirea delincvenţei juvenile, precum şi alte subiecte de care au fost interesaţi tinerii.