În general, în fiecare comună hunedoreană există cel puţin o biserică şi un cămin cultural care necesită reabilitare. Şi la Şoimuş e la fel. Dar cum astfel de lucrări implică destul de mulţi bani, se execută pe rând.
Lăcaşe de cult şi capele
„Trebuie să terminăm lucrările la pictura de la Biserica Ortodoxă din Bălata. De asemenea, doresc să finalizăm şi capela de aici. Construcţia e ridicată deja şi a fost demarată din bugetul local. Ar mai fi de realizat iconostasul Bisericii Ortodoxe din satul Chişcădaga, scările lăcaşului de la Căinelu de Jos, de înlocuit geamurile celei de la Sulighete şi multe altele. În general, la fiecare biserică mai e câte ceva de făcut. Aşa că pe lângă banii pe care îi vor primi de la Consiliul Judeţean, o să încercăm să le oferim şi noi, administraţia locală, un ajutor financiar”, arată primarul din Şoimuş, Mihai Gabriel Irimie (foto). Mai trebuie amintit faptul că două importante biserici ortodoxe de pe raza comunei sunt înscrise în Lista Monumentelor Istorice din România. E vorba de Biserica „Sf. Nicolae“ din satul Şoimuş şi Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din Sulighete. Cât priveşte capelele, primarul Irimie nu are de gând să se oprească doar la una, dorindu-şi ca localnicii să-şi poată jeli morţii în condiţii decente, indiferent de satul din care provin. Aşa că, în măsura celor permise de buget, va mai construi şi altele, în anii următori.
Cămine mai spaţioase
Pe de altă parte, modernizarea căminelor culturale de pe raza comunei Şoimuş este un proiect cu bătaie lungă, demarat de administraţia locală de aici. Reabilitările sunt vizate să se realizeze fie cu bani europeni, fie cu contribuţii guvernamentale sau locale. „Căminul cultural din Sulighete este cuprins deja într-un program de modernizare câştigat pe Grupul de Acţiune Locală. Ar mai rămâne de reabilitat cele din Bălata şi Boholt. În ceea ce priveşte lăcaşul cultural din Şoimuş, până în 2016 aş vrea să-i extind capacitatea. Momentan, are doar 250 de locuri, dovedindu-se în foarte multe rânduri, că nu sunt suficiente. Dorim să ajungă la 1.000 de locuri disponibile, satul fiind mare. Referitor la căminul din Bejan, pot spune că există cerere de închiriere până la jumătatea anului 2016, tot acest timp fiind ocupat. Am mai primit şi alte astfel de cereri, dar nu le putem onora pe toate, chiar nu avem cum. Acesta este un motiv pentru care avem în perspectivă construirea încă unui edificiu cultural, în Şoimuş. Astfel, am avea două cămine de capacităţi mari”, explică primarul Mihai Gabriel Irimie. Potrivit acestuia, ceea ce-i îndeamnă pe oameni să apeleze la lăcaşele culturale amintite, pentru organizarea diverselor evenimente majore ale vieţii, reprezintă condiţiile oferite şi faptul că se află în imediata apropiere a municipiului Deva.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
View Comments
Alti bani pe care Mihai Irimie vrea sa ii bage in buzunar prin firmele infiintate, pe alte persoane. Hai sa fim seriosi. Nu zic sunt necesare capelele, pictura bisericelor, dar modernizarea caminelor? Acelea arata bine ,nu sunt in stare degradabila. Firma de catering infiintata ii cu dedicatie pt irimie.
Nu-l mai umflati pe Vadimut. E normal sa faca treaba asta pentru-ca sa uscat vopseaua de la ultima lucrare.Peste asta mai are si o firma de constructii de casa.Altfel cum marim turma de oite.
Cred ca ar fi mult mai importante alte lucrari petru comuna deoarece caminele aratau mult mai bine decat cele rezugravite in toamna de firma Domnului Vintan. Dar trebuie bani pentru chefuri pentru a nu-si pierde sustinerea electoratului care se inveleste in culori albastre si galbene