Comunitate

Blăjeni: Ieri proiecte, azi investiții în teren

Magdalena Șerban

Alte două obiective importante se concretizează la Blăjeni. Dacă unul se derulează din visteria proprie, celălalt, cu o valoare foarte mare, se va im­plementa din bani nerambursabili ob­ținuți prin accesarea programului național Anghel Saligny. Bilanțul de­mersurilor pentru dezvoltare locală este este din ce în ce mai stufos, de la an la an.

Prima capelă din comună
„La ora actuală, cu bani de la bugetul propriu lucrăm la amenajarea unei ca­pele în satul principal, aici existând o clădire publică administrativă care nu mai era fo­lo­sită și nu mai avea nici o utilitate. Prin urmare, e ideală pentru a o reda comunității, după re­a­bilitare, sub for­ma unui ser­vi­ciu care e un mare sprijin în mo­mentele grele ale vieții, când îi pierdem pe cei dragi. Capela va deservi toate cultele religioase, nu facem dife­rențe. Fiecare are dreptul să-și jelească omul trecut în neființă, în condiții decente. Intenția mea nu e să nu percepem taxă pentru această locație, ci să fie un ajutor real. Da, cu siguranță va trebui ca și Consiliul Local să fie de acord, dar am credința că cetățenii vor fi puși pe pri­mul loc. Nu mai trăim vremurile de acum 100 de ani, iar lumea are alte necesități la ora ac­tuală”, a transmis pri­marul din Blăjeni, Horia Flavius Jurca (foto). De subliniat că lucrările sunt în stadiu avansat de execuție.

Drumurile se deschid
Totodată, un alt obiectiv care se va materializa ține de contractul de finan­țare în valoare de 9,8 milioane de lei, parafat pentru modernizarea dru­mu­rilor vicinale și a celor de interes local, în baza proiectului care se derulează prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny. Se află în etapa de licitație. „E o filieră prin care am obținut fonduri guvernamentale nerambursabile, iar de la bugetul MDLPA a fost alocată suma de 9,8 milioane de lei. Valoarea totală a a­ces­tui pas investițional este 16.812.082,21 lei, având și noi con­tribuție din visteria primăriei. Rețeaua de drumuri poate să te izoleze sau poate să-ți ofere des­chidere către lume, așa că am ales să nu rămânem ai nimănui și să fim ocoliți, ci să avem drumuri bune. Și da, finan­țarea obținută este una însemnată ca va­loare, dar și ca importanță”, a mai ară­tat edilul. De amintit că „Anghel Saligny” a fost asociat cu continuarea vechiului Program Național de Dez­vol­tare Locală, programele de finanțare PNDL 1 și 2 fiind realizate pe parcursul ultimilor ani. Cifrele alocate pentru lo­calitățile hunedorene vor duce la re­a­lizarea a 157 de obiective și reprezintă cea mai mare finan-țare dată de exe­cu­tiv, județului nostru. Referitor la lucrări, ele implică racordarea la sistemele de apă și canalizare, iar zeci de kilometri de drumuri vor fi asfaltate pentru prima dată. Astfel, pe această axă, la nivel na­țional s-au solicitat finanțări totale de pes­te 137 miliarde lei, cu toate că bu­getul schemei s-a ridicat la numai 65,5 de miliarde lei. Deci bătălia a fost mare, iar șansele s-au diminuat pentru fiecare solicitant, din start. Ceea ce e de remarcat în mod special e că prin această filieră, 10 miliarde de euro pleacă în mediul rural din Roânia, adică inclusiv la Blăjeni.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura