Blocarea Legii bugetului de stat, o acţiune îndreptată contra ţării
Blocarea Legii bugetului de stat şi contestarea sa la Curtea Constituţională a României este o acţiune rău intenţionată îndreptată contra ţării şi direct afectaţi sunt românii.
Activitatea instituţiilor şi dezvoltarea localităţilor sunt serios ameninţate de atitudinea preşedintelui României, Klaus Iohannis, şi a partidelor din opoziţie PNL şi USR. Klaus Iohannis, mereu în opoziţie şi de partea acesteia, aflat zilnic în campanie electorală, în lipsa unor proiecte viabile pentru ţară şi cetăţeni blochează toate proiectele legislative iniţiate de PSD şi ALDE, proiecte care sunt clar orientate spre dezvoltarea României.
Bugetul de stat este foarte bine structurat, gândit şi construit prin dialog cu instituţiile statului. Motivele contestării lui sunt invenţii pure ale celor aflaţi în permanentă campanie electorală!
România înregistrează creştere economică şi acest fapt se vede prin Legea bugetului care atestă faptul că anul 2019 va fi un an al investiţiilor.
Comparativ cu anul trecut, bugetul investiţiilor a fost suplimentat cu 15,7 miliarde de lei. Sunt prioritare investiţiile în infrastructura de transport, pentru care s-au alocat şase miliarde de lei, investiţiile în sănătate, grădiniţe, şcoli, agricultură şi în proiecte de dezvoltare locală. Pe lângă finalizarea segmentelor de legătură pe autostrăzile din Transilvania, în acest an, se vor demara proiecte de drumuri expres, precum şi autostrăzi în Moldova sau în Sud, pentru a se reduce decalajele de dezvoltare. Prioritară va fi şi legarea graniţei de vest cu Marea Neagră, pentru crearea traseului comercial către centrul şi vestul Europei.
Programele guvernamentale de sprijinire a mediului de afaceri vor contribui la dezvoltarea capitalului românesc.
Programul „Ajutoare de stat pentru finanţarea proiectelor de investiţii”, Programul de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii – IMM Invest România, înfiinţarea Programului de finanţare a investiţiilor pentru modernizarea şi dezvoltarea staţiunilor balneare, Schema de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice şi alte asemenea măsuri pentru dezvoltarea capitalului românesc se vor derula şi în acest an. De asemenea, va continua susţinerea şi încurajarea investiţiilor româneşti şi străine prin legea Parteneriatului Public Privat.
Sănătatea şi Educaţia beneficiază de bani mai mulţi în 2019.
Sănătatea şi Educaţia sunt alte domenii prioritare ale Partidului Social Democrat. La Educaţie, s-au alocat cu peste 10 miliarde de lei şi la Sănătate cu 6,5 miliarde de lei mai mult faţă de 2018. Priorităţile în aceste domenii sunt îndeplinirea condiţiilor din autorizaţia de funcţionare pentru şcoli şi investiţii în infrastructura medicală pentru creşterea calităţii actului medical în România.
Bugetul din acest an prevede şi sumele necesare pentru creşterile de pensii şi salarii, aşa cum sunt angajate în Programul de guvernare şi în Legea salarizării unitare.
Creşte salariul minim cu 10%, cresc salariile bugetarilor în medie cu un sfert din diferenţa rămasă pentru perioada 2018-2022. Voucherele de vacanţă de 1.450 de lei se vor acorda şi în acest an, precum şi indemnizaţia de hrană echivalentă cu două salarii minime pe economie. Începând cu 1 septembrie, punctul de pensie va creşte cu 15%, până la 1.265 de lei, iar pensia minimă cu 10%, până la 704 lei. Creşterea pentru începutul acestui an a fost acordată în avans, la 1 iulie 2018, şi a fost mai mare decât indexarea prevăzută în lege.
Bugetele locale vor primi mai mulţi bani decât în anii precedenţi.
Impozitul pe venit va rămâne în totalitate la bugetele locale şi o parte din sumele suplimentare acordate vor fi destinate investiţiilor la nivel local. Prin măsuri şi programe de dezvoltare locală se urmăreşte reducerea decalajelor dintre mediul urban şi rural cu cel puţin 15% până în 2020.
În acest an, România va depăşi pentru prima dată 1.000 de miliarde de lei la Produsul Intern Brut.
Priorităţile PSD-ALDE, pentru acest an şi anii următori, sunt investiţiile în infrastructură şi continuarea creşterii economice prin proiecte clare, orientate spre nevoile reale ale cetăţenilor, astfel încât să se reducă decalajul de dezvoltare faţă de alte ţări membre UE.
Ilie Toma, deputat PSD Hunedoara
Fosila,de recalculare nimic?
Ce nu puteti sa mai dati niște pensii speciale?
Sau sa le mariti pe cele existente?
De ce nu ati facut Legea Bugetului la timp, conform legii, anul trecut?