Comunitate

Boala varicoasă: doar o problemă estetică?

04 Horia Roman ProctomedNici pomeneală. Bineînţeles că esteticul este important, mai ales la sexul feminin (dar nu numai), însă boala poate evolua către complicaţii foarte grave, cum ar fi ulcerul varicos, rană care nu se vindecă niciodată, inclusiv la persoanele cărora nu le pasă de estetică.

Rolul factorului ereditar şi ocupaţional în apariţia bolii varicoase
Există un aşa numit „teren varicos”, legat de un ţesut elastic sau mai puţin elastic. Bineînţeles, sunt ocupaţii care predispun la apariţia afecţiunii – persoane care stau mult în picioare pe loc – funcţionari, vânzători, ospătari, frizeri.

Varicele şi sarcina
Sarcina poate „scoate la iveală” boala varicoasă, prin accentuarea presiunii în sistemul venos. Foarte mult depinde şi de excesul ponderal acumulat în cursul sarcinii. Dacă nu există un bagaj ereditar, venele se vor dezumfla treptat după circa 6 luni de la naştere.

Flebita superficială şi tromboflebita profundă
Flebita superficială este inflamarea venelor varicoase, care apar ca un cordon dur, reliefat, înroşite şi dureroase sub piele. Deseori, cedează la un tratament medicamentos şi local cu tonice venoase.
Tromboflebita profundă este mult mai gravă, ea reprezintă colmatarea unei vene din sistemul profund cu un trombus (cheag), cu potenţial emboligen, adică de desprindere şi migrare spre un alt teritoriu venos.

Ulcerul varicos  – o problemă dermatologică?
Ulcerul varicos este o complicaţie a bolii varicoase, supranumit „ rana care nu se vindecă niciodată”, care, într-adevăr, este de multe ori etichetat ca o boală dermatologică, sau eventual, ca o consecinţă a unui traumatism local. În realitate, dacă nu se rezolvă cauza, adică nu se tratează boala varicoasă, nu există condiţii să se vindece nici ulcerul varicos, aşa încât pacienţii merg ani de zile la dermatolog şi îşi aplică nenumărate tratamente locale, fără însă să se prezinte pentru un consult la un medic flebolog, specializat în boala varicoasă.

Tratamentul neoperator al varicelor
La ora actuală, pe lângă clasicul tratament chirurgical, operator, al bolii varicoase, chiar „miniinvaziv”, cum este considerată metoda Angelescu (dovedită de mulţi ani ineficientă), există mai multe modalităţi de a trata neoperator boala varicoasă. Dacă laserul, radiofrecvenţa obţin rezultate bune, dar reclamă totuşi anestezie, sala de operaţie şi eventual asocierea unor procedee chirurgicale (flebectomie), cea mai puţin traumatizantă metodă este scleroterapia ghidată ultrasonografic, care presupune injectarea sub control Doppler a unor substanţe sclerozante în vena safena, cu efect blând, dar consistent în a o scoate din torentul circulator şi a rezolva în acest fel refluxul venos din boala varicoasă.

Venele reticulare = varice?
Venele reticulare – spider veins, sunt dilataţii ale unor ramuri venoase sub un mm şi nu au legătură neapărat cu boala varicoasă. Ele sunt inestetice, pot fi tratate, dar pot şi reapare din aceeaşi cauză – fragilitatea vasculară, în alte teritorii. Cel mai frecvent se utilizează injectarea cu substanţe sclerozante şi radiofrecvenţa, uneori şi laserul, metode care distrug  micile dilataţii venoase, însă pot apare altele noi, ce trebuie la rândul lor tratate.

Boala varicoasă doar la un singur picior?
Nu. Boala apare bilateral, însă poate evolua într-un stadiu mai avansat la un picior. Bineînţeles că în timp va evolua şi la celălalt. Iată de ce boala varicoasă trebuie tratată bilateral. Pot exista excepţii legate de existenţa în antecedente a unui traumatism, în urma căruia poate apare o dilataţie venoasă atipică, de multe ori, interpretată ca boală varicoasă sistemică.

De la mâncărimi ale pielii, la dermatita de stază şi ulcerul varicos
Toate acestea reprezintă simptome ale bolii varicoase. Prin insuficienţa valvelor venoase, sângele neoxigenat rămâne prizonier în venele varicoase, aşa încât ţesuturile suferă de „asfixie”, iată de ce unul din primele semne e reprezentat de mâncărimile pe piele. Ulterior, suferinţa tegumentului se traduce în pigmentare, aşa numita dermatită de stază, iar spre final se ajunge la ulcerul varicos.

De ce se umflă picioarele?
Aş vrea să punctez faptul că edemele gambiere, deşi foarte caracteristice bolii varicoase, nu îi sunt specifice, ele apărând frecvent în insuficienţa cardiacă şi renală. Iată de ce un set complet de investigaţii este necesar de efectuat când se constată persistenţa lor.

Dr. Horia Roman – la Deva pe data de 23 aprilie 2013
Medic primar chirurg, Doctor în Medicină,
Director medical LaurusMedical Proctologie – Flebologie.
Tel.: 0254/202.888, 0728-857.712
Filiale LaurusMedical în: Bucureşti, Galaţi, Piteşti, Ploieşti,
Suceava, Bacău, Brăila, Cluj, Arad, Deva.
www.laurusmedical.ro

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura