Boicot ratat
Înflăcărarea cu care a pornit mesajul de boicot al benzinăriilor a fost, zic eu, demnă de o cauză mai bună. Mesaje pe net, postări pe Facebook, metode de acţiune socotite mai eficiente, recomandate pentru cei interesaţi, tot pe Internet.
A sosit ziua de 17 ianuarie, dar nimic din protestele aşteptate…, măcar aşa, dintr-o minimă solidaritate. Cred că nimeni nu a crezut cu adevărat în protestul ăsta, ca de altfel, nici în alte proteste. „Românii” nu s-au putut mobiliza ca fermierii francezi de acum câţiva ani, când au inundat străzile Parisului şi nu au cedat decât după ce doleanţele lor au fost parţial îndeplinite. Nu pledez neapărat pentru acţiuni de forţă, doar constat incapacitatea de reacţie comună. Să fie de vină şi blazarea? Blazarea survenită după doi ani de restricţii şi veşti proaste, tot mai proaste, fără un orizont de speranţă?
Ceea ce mi se pare totuşi semnificativ – în pofida asigurărilor că preţul se formează corect – este faptul că staţiile de carburanţi de pe teritoriul României au angajaţi plătiţi cu salarii româneşti. Chiar dacă suntem producători, probabil că trebuie să ne aliniem unor tarife stabilite pe plan internaţional, nu suntem de capul nostru în globalizata piaţă a petrolului. Dar salariile mai mici sunt o realitate, doar (şi) de aceea au venit în ţară investitori străini – pentru mâna de lucru mai ieftină.
În altă ordine de idei, o piaţă se reglează şi în funcţie de piaţă. Iar tăierile de salarii operate fără milă de Guvernul Boc au dus la o contracţie a consumului. În mod evident, mulţi „români” nu mai sunt atât de plimbăreţi, cu sau fără treabă. Omul se gândeşte de două ori când vede că nu reuşeşte să umple nici jumătate de rezervor cu 100 de lei. La firmele private, atât de lovite, situaţia se prezintă identic, restricţiile sunt majore pe linia deplasărilor. Prin urmare, deducem că în pofida a tot ceea ce am expus, companiile petrolifere forţează piaţa, cu alte cuvinte, preferă să menţină preţul ridicat, indiferent de cât se cumpără.
Protestele au fost inutile. La fel de inutile se vor dovedi declaraţiile guvernamentale, fie ele venite de la cel mai înalt nivel. Preţul va rămâne la fel, pentru că suntem într-o piaţă globală, iar consumul rămâne destul de mare pentru a nu determina corecţii. Bietul „român” este tot neprotejat în ţara lui. Mai bine mergem în Austria să cumpărăm benzină, nu…?