„Bolovanul” din centrul Devei, mutat în Cimitirul Eroilor. În locul lui, vine statuia Reginei Maria
Adriana Năstase
Autoritățile locale au decis ca monumentul (foto) dedicat memoriei luptătorilor anti-comunişti, aflat în prezent în fața sediului Consiliului Județean și a prefecturii, să fie mutat în Cimitirul Eroilor, a anunțat Traian Berbeceanu, administratorul public al municipiului Deva într-o emisiune la postul TV Info HD.
„Au făcut o greșeală”
„Este exagerat să-i spunem statuie. Nu va fi demolat. Din punct de vedere legal şi al normelor Uniunii Artiştilor Plastici, nu e nici măcar monument. Pentru că acel obiectiv, îi spun „obiectiv”, este o lucrare făcută fără nici un fel de autorizaţie. Acel aşa-zis monument nu este înscris în Registrul Monumentelor la nivel naţional. Mai mult, nu are nici o paternitate. De un an de zile încercăm să îl introducem în legalitate dar nu am reuşit să-i stabilim paternitatea, cine l-a făcut, nimeni nu şi-l asumă, ca şi artist. Nu este reprezentativ pentru Deva. Pentru că ne amintim, eu îmi amintesc din presa vremurilor de atunci, de când acest aşa-zis monument a fost montat, că au făcut şi o greşeală. Era dedicat luptătorilor din Rezistenţă din Muncel, când colo, îmi amintesc foarte clar că au modificat pe aşa-zisul monument „Muncel”, că şi-au dat seama că persoanelor cărora le era dedicat nu erau din Muncel, judeţul Hunedoara, erau din Câmpulung Muscel. Deci probleme de geografie, probleme… Trei judeţe mai încolo, era vorba de judeţul Argeş. Dar nu asta este important. Important este că, aşa cum devenii cunosc foarte bine, Centrul Istoric este reabilitat pe un proiect pe fonduri europene, ne dorim ca în acea locaţie, pe aceeaşi amprentă, să amplasăm o statuie reprezentativă pentru deveni. Suntem în proceduri să lansăm un concurs de proiecte pentru realizarea unei statui, cu adevărat, a unui monument, cu adevărat, cu toate formele legale, reprezentând pe Regina Maria”; a declarat Traian Berbeceanu.
Monumentul respectiv a fost dezvelit în mai 2006, însă cei de la Primăria Deva nu au solicitat atunci avizul Direcției de Cultură. „Bolovanul” a rămas însă la locul său.