Categories: Flash

Bran, loc de istorie şi legendă


Situat la 25 de kilometri de Braşov, între Munţii Bucegi şi Piatra Craiului, Branul este deopotrivă un loc de istorie şi legendă. Zona Bran se află la graniţa dintre „Ţara Bârsei“ şi „Ţara Făgăraşului“ şi reprezintă un punct de legătură între Muntenia şi Transilvania.
Pe şoseaua ce iese prin vechiul cartier Bartolomeu al municipiului Braşov şi care leagă de veacuri marele oraş de Câmpulung Muşcel, se înşiruie satele Branului. Legendele locului ne pomenesc de un bătrân pe nume Bran ce stăpânea aceste meleaguri, cunoscute ca zona Bran – Moieciu – Fundata, pe care spre apusul vieţii le-a împărţit celor 14 fii ai săi spre moştenire şi aşa au luat naştere cele 14 sate care există şi astăzi: Poarta, Predeluţ, Şimon, Sohodol, Moieciu de Jos, Moieciu de Sus, Cheia, Zbârcioara, Măgura, Peştera, Fundata, Fundăţica, Sirnea şi Drumul Carului.
Branul reprezintă cea mai vizitată staţiune a României, bucurându-se de popularitate în întreaga lume. Dacă ajungi aici este obligatoriu să vizitezi Castelul Bran. Acesta este un loc plin de legende, istorie, tradiţie şi cultură. Perlă a arhitecturii medievale, castelul Bran te va întâmpina la intrarea în Bran cu frumuseţea şi poveştile sale despre regi, regine şi vampiri.
Dar adevărul istoric despre acest celebru castel este următorul: Ordinul teutonic a început construcţia unui fort din lemn, la începutul secolului al XIII-lea. După ce acesta a fost distrus de mongoli, în 1242, regele Sigismund al Ungariei a început în 1377 construcţia unui castel din piatră, timp în care aşezarea Bran a început să se dezvolte în apropiere. Aflat pe o culme abruptă, castelul proteja o cale strategică de trecere între Transilvania şi Valahia. În 1498, Bran a căzut în jurisdicţia Braşovului.
Pe lângă renumitul castel în această zonă se mai pot găsi o mulţime de atracţii turistice printre care: Cheile Moieciului, Munţii Bucegi şi Piatra Craiului, Peştera Dâmbovicioara, Cetatea Râşnovului, dar şi Braşovul, împreună cu cetăţile săseşti de la Prejmer şi Hărman.
De asemenea, Muzeul Naţional Bran, întâmpină oaspeţii cu cele două secţii ale sale: Muzeul Vama Medievală şi Muzeul Satului Brănean. Vama Medievală, monument de istorie şi de artă, este situat chiar la poalele castelului Bran şi te va încânta cu exponate cu o valoare deosebită. Muzeul Satului Brănean este punctul de reper în tradiţia şi cultura zonei Bran.
Tot în Bran se găseşte Stella Maris, sau Capela Reginei, o copie a capelei de la Balcic, construită la Bran de prinţesa Ileana a României, pentru a adăposti vasul cu inima reginei Maria a României, vas ce a fost adus în România după ce Cadrilaterul a fost cedat Bulgariei, în 1940. Capela din Bran a fost renovată şi resfinţită în anul 2005.
Satele din jurul Branului oferă, de asemenea, privelişti superbe dar şi poveşti fascinante. Aici vei găsi biserici monumente istorice şi te vei bucura de ospitalitatea locuitorilor.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago