Comunitate

Brănişca, între probleme şi investiţii

Magdalena Şerban

La Brănişca se pare că „a plouat“ cu de toate în acest an: şi probleme, dar şi împliniri. Însă ,vorba lui Teodor Lazăr (medalion), edilul-şef al comunei : „Nu ne lăsăm noi cu una, cu două. Nimic nu este de nerezolvat pe lumea asta, iar cât timp ai dreptate, stai liniştit“. Parcă nu erau suficiente problemele financiare, că trebuiau să se suprapună şi cele cotidiene, unele chiar majore. Pentru că nici procesele nu lipsesc, din păcate.
 

Instanţa decide
Problemele lui Teodor Lazăr au început după alegerile din 2008. Înainte de campanie, cinci membri PSD au fost puşi de acesta pe lista consilierilor locali, dar din partea PNL-ului. Când a venit vremea stabilirii viceprimarului, unul dintre cei cinci a încercat să se impună pentru această funcţie, însă socoteala de acasă se pare că nu a ieşit întocmai, motiv pentru care, patru dintre ei, mai solidari din fire, au refuzat să mai participe la şedinţele Consiliului Local. Astfel, după o şedinţă a Comitetului Comunal, s-a întocmit către conducerea PNL Hunedoara, propunerea de excludere din sânul partidului a patru dintre aceştia, pe motivul neprezentării la şedinţe. După excludere, în locul lor au fost validaţi ca şi consilieri locali supleanţi alţi membri PNL. Dar cum lucrurile nu erau destul de dificile, încă doi membri ai Consiliului Local Brănişca din partea PSD şi unul din partea PNG nu au mai venit nici ei la şedinţe. Nici conducerea PSD şi nici cea a PNG nu au vrut să ia act de acest demers şi nu au numit alţi aleşi în locul lor. Astfel, primarul s-a trezit cu şapte consilieri-problemă. Ba mai mult, a fost şi chemat în instanţă, unde s-a constatat „dizolvarea de drept a CL Brănişca începând cu data de 4.06.2009 şi nulitatea HOT. NR. 27/2009 adoptată de CL Brănişca”.
Până în prezent, au fost luate 110 hotărâri. „Prin această decizie a instanţei, toate hotărârile adoptate de noi în 2009 şi 2010 sunt nule de drept. Practic, putem spune că este aruncat în aer bugetul local pe cei doi ani. Toate investiţiile şi salariile pe care le-am plătit devin ilegale. Nu cred că lucrurile pot rămâne în felul acesta. Acum, Consiliul Local funcţionează cu 11 membri, cum este şi normal. Bineînţeles că am făcut recurs la Curtea de Apel Alba-Iulia şi vom merge mai departe, până ce adevărul va triumfa“, spune Teodor Lazăr.

Investiţii ,,de criză’’  şi plecări în masă
În ciuda problemelor care par a nu se mai sfârşi, edilii trebuie să-şi continuie proiectele, pentru că vorba aceea ,,viaţa merge înainte’’. Astfel, iarna poate veni oricând, pentru că Brănişca este pregătită: „Dezăpezirea o facem cu trei utilaje proprii, achiziţionate cu bani din bugetul local. Nu trebuie să mai apelăm la nimeni. Şcolile sunt şi ele pregătite pentru iarnă, combustibilul fiind asigurat. Singura problemă la şcoli este cea a fochiştilor care, conform noilor reglementări, trebuie să-şi desfăşoare activitatea cu jumătate de normă pe lună, adică pentru 200 de lei. Aşa că nimeni nu se înghesuie. La Căminul Cultural din Brănişca mai avem puţin de lucru, curtea fiind în curs de finalizare, iar la cel din satul Târnăviţa continuăm reparaţile. Nu vor lipsi nici lucrările de modernizare a Străzii Stadionului din Brănişca, de extindere a asfaltului spre Târnava, iar pentru satul Boz, un podeţ pietonal“, adaugă primarul. Primăria se mai confruntă cu o problemă: nemulţumiţi de noua lege a salarizării, oamenii îşi caută de lucru în altă parte, unii chiar în alte zări „Avem un deficit de şapte funcţionari, până acum. Nici măcar secretar nu mai avem la primărie“, se plânge Teodor Lazăr. Cu bune, cu grele, viaţa îşi urmează cursul firesc în frumoasa comună hunedoreană. Însă piedicile nu vor să-i lase drumul liber, în ciuda eforturilor administraţiei locale.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura