Sâmbătă dimineaţa, în jurul orei 9.00, o hală din incinta fabricii de ciment din Chişcădaga a fost cuprinsă de flăcări. Incediul a fost localizat la o magazie cu suprafaţa de 100 metri pătraţi, plină cu materiale reciclabile, aparţinând firmei Thermo Recycling, companie cu capital mixt – austriac şi român – profilată pe arderea şi reciclarea deşeurilor. În doar câteva minute, focul s-a amplificat atât de mult, încât norii groşi de fum negru au acoperit localitatea. Pompierii au intervenit cu patru autospeciale de lucru şi au reuşit să stingă focul abia spre finalul zilei.
Ce spun cei direct implicaţi?
Conducerea fabricii Chişcădaga a ţinut să precizeze câteva lucruri în legătură cu incendiul de sâmbătă, întrucât focul a izbucnit la o magazie aparţinând firmei SC Thermo Recycling SRL, care funcţionează în incinta fabricii de ciment Chişcădaga. „Firma aceasta ne prepară combustibil alternativ. Totul s-a întâmplat în jurul orei 9.00, când aveau schimb de producţie. Deşeurile folosite sunt de mai multe categorii, plastice, lemne, hârtie, şi au toate aprobările necesare. Din fericire, nu este nici o victimă, iar pompierii au avut un timp de răspuns de excepţie şi au rezolvat problema în sensul că n-au lăsat incendiul să se extindă”, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, Mircea Bobora, directorul Fabricii Chişcădaga, a grupului Carpatcement.
Directorul Thermo Recycling, Roxana Bellei, nu a dorit iniţial să facă nici un comentariu, dar a revenit cu unele precizări. „Focul a fost stins în totalitate abia în jurul orei 18.00. Este foarte important faptul că, începând de atunci, avem pază în locul respectiv zi şi noapte, ca să evităm orice risc de reaprindere. Luni (n.r. astăzi), vor veni cei de la ISU ca să înceapă cercetarea în amănunt şi să stabilească şi cauza incediului, deoarece sâmbătă le-a fost imposibil să facă acest lucru întrucât în magazie era o perdea neagră de fum şi nu se putea intra acolo. Vom face şi un inventar să vedem care sunt pagubele şi încercăm să intrăm în normalitate“, a precizat Roxana Bellei, directorul Thermo Recycling.
Localnicii s-au speriat
Primarul comunei Şoimuş, Mihai Irimie, ajuns şi el la faţa locului la scurt timp după izbucnirea incendiului, spune că „în urma arderii deşeurilor, toate gazele s-au lăsat peste satul Chişcădaga. A fost un miros înţepător, greu de suportat. Aici locuiesc aproximativ 300 de persoane. Aceştia au fost destul de supăraţi, pentru că nu ştiau ce a ars şi cât de mare este pericolul pentru ei, dacă gazele sunt toxice sau nu. De teamă să nu păţească ceva, câţiva tineri şi-au luat copiii mici şi au plecat la Deva, ca să se ferească de inhalarea gazelor. Acum aşteptăm să se ia măsurile necesare“, a declarat Mihai Irimie.
La locul dezastrului au ajuns sâmbătă, pe lângă pompieri, poliţişti şi comisari de la Garda de Mediu Hunedoara, pentru a face cercetările care se impun în astfel de cazuri, să stabilească cât de gravă este situaţia şi implicit, să decidă ce măsuri se impun celor care se fac vinovaţi de poluarea mediului.
Frumoasă foc, dar cam tută! Gurile rele din sudul județului nostru spun că un ales…
Peste 100.000 de români s-au adunat, ieri, în Piața Universității. Oamenii au scandat „Libertate” și…
Alexia Crina în vârstă de 15 ani, sportivă la Clubul Kempo Lupeni Pentru că a…
Adrian T., din municipiul Vulcan, recidivist Pentru că riscă să ajungă iarăși în pușcărie pentru…
Un incendiu s-a pornit la o gospodărie din satul Bucium din comuna Sântămăria Orlea, mai…
Tribunalul Hunedoara l-a condamnat pe tatăl agresor la o pedeapsă de 7 ani închisoare cu…