Comunitate

Bretea Română: Cinci investiții importante, câștigate și parafate prin PNRR

Magdalena Șerban

Investițiile accesate de către con­du­cerea publică din Bretea Română prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) vor asigura mo­der­nizarea unor obiective de interes major pentru comunitatea de aici. Astfel, se numără printre primăriile hunedorene de top, reușind să atragă multe fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea locală. Contractele de finanțare au fost deja semnate de către edilul-șef.

Eficiență prin digitalizare
Un prim demers îl constituie cel de digitalizare, prin dezvoltarea infra­struc­turii TIC, valoarea fiind stabilită la 1.611.006 de lei. În primul rând, se vor achiziționa soft-uri și parte de hardware plus abonamentele ce implică spațiile de stocare a datelor pentru o perioadă de cinci ani (cloud-uri). „Toate programele noastre care stau la baza activității de zi cu zi (Contabilitate, Registru Agricol, Taxe și Impozite, etc) vor fi digitalizate, corelate și interconectate. Așa, o să avem o evidență clară și precisă, deci o acuratețe a informațiilor. Prin urmare, timpii de soluționare vor fi reduși sem­ni­ficativ. Oamenii vor putea achita taxele online (cine dorește), direct din aplicația noastră, vor putea solicita adeverințe sau să ne trimită petiții tot în același regim electronic. În baza unui ID și a unei parole create personal, fiecare se poate conecta în orice moment, deci își poate verifica copia de patrimoniu, poate ve­dea ce penalități ori restanțe mai are, ce plăți a făcut, etc. Se pot elibera inclusiv certificatele fiscale, cele de urbanism, autorizațiile de construire, etc. Spre ex­em­plu, dacă cineva deține un teren și do­rește să construiască, poate depune documentația în sistem online, pentru a solicita autorizația. Singura condiție, de altfel prioritară, e cea ca persoana în cau­ză să aibă semnătură electronică. Ca o concluzie, tot ceea ce în momentul de față se face pe hârtie se poate realiza în format digital, bineînțeles, în baza sem­năturii electronice. De asemenea, orice reclamație sau sesizare se poate trimite tot online”, a anunțat Răzvan Ionescu (foto), primarul din Bretea Română. Potrivit acestuia, oamenii nu vor mai fi nevoiți să stea pe la ghișee, cu dosarele în mână și să piardă timpul. Va fi simplu și comod.

Reabilitări pentru consum redus și facturi mai mici
Totodată, pe lista investițională ce urmează să fie implementată în cadrul PNRR se află reabilitarea moderată a clădirii școlii primare din satul Covragiu, în vederea creșterii eficienței energetice a acesteia. Suma estimată este de 234554,84 lei, iar după ce va fi întocmit studiul DALI se vor putea stabili lucrările exacte. În esență, se vizează an­ve­lo­pa­rea și înlocuirea tâmplăriei plus a siste­mu­lui de încălzire, momentan, aceasta făcându-se cu ajutorul unei sobe pe lemne. ,,Avem și Componenta privind ener­gia verde, așa că prin DALI am pu­tea opta pentru panouri fotovoltaice și o centrală electrică (scenariu I) sau pompă de căldură (scenariu II). La fel vom pro­ceda și în cazul școlii primare din Ocolișu Mare, pentru care am prevăzut reabili­ta­rea moderată a edificiului, în scopul creșterii eficienței energetice. Și aici, soba pe lemne trebuie înlocuită, plus alte elemente principale care se vor fixa în urma evaluării tehnice. Suma este de 347965 de lei. Mai apoi, mai e rea­bi­li­tarea moderată a clădirii căminului cultural din Bretea Streiului, tot pentru a crește eficiența energetică a clădirii. Este un alt proiect, valoarea sa ajungând la 688199,37 lei. Aici există o centrală veche, deci în mod clar trebuie schim­bată. De asemenea, am mai cuprins reabilitarea moderată a clădirii căminului cul­tural din Ruși, cu o valoare de 1.028.432 de lei. Centrala e și ea cu vechime și ne gândim la o pompă de căldură, dar repet, tehnicul va dicta ce și cum vom schimba. Pe lângă cele enumerate, pe rol sunt și alte proiecte investiționale. Încercăm să atragem cât mai multe fonduri pentru cât mai multe segmente. Cât timp există axe ce pot fi accesate și ne încadrăm, aplicăm pentru eligibilitate de finanțare. Vrem să avem școli, cămine, drumuri și rețele de utilități, toate puse la punct. Și mai vrem să accedem către ziua de mâine, adică digitalizare”, a mai transmis edilul.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura