Categories: Comunitate

Bretea Română ţine bine pasul cu vremurile

Magdalena Şerban

Mare ne-a fost surprinderea să descoperim că în frumoasa comună hunedoreană Bretea Română, dintr-o crâşmă, s-a făcut o bibliotecă. Obişnuiţi cu vremurile acestea în care totul pare pe dos, ne-am aşteptat să răsară în plin centru de comună ditamai barul, care să-i „adăpostească“ pe cei cu „sete mare“, dar nu de cultură. Însă, nu doar faţada nouă a clădirii, ci şi cele aproximativ 9.000 de cărţi aşezate îmbietor pe rafturi, ne-au întărit convingerea că locul este destinat cunoaşterii şi socializării.

3.000 de dolari pentru tehnică

Programul Biblionet, demarat de Fundaţia Bill & Melinda Gates, prin care bibliotecile publice din România vor primi o finanţare de 26,9 milioane de dolari, a ajuns luni şi în comuna Bretea Română. După tăierea panglicii şi slujba de sfinţire a locului, şcolarii prezenţi, nerăbdători, au trecut la testarea propriu-zisă a celor patru calculatoare dotate cu căşti, cameră web şi microfoane, puse în slujba comunităţii, gratuit, câte opt ore pe zi, de luni până vineri.

„Am dorit să realizăm ceva constructiv pentru comunitate. Decât să fi lăsat această clădire în stadiul degradat în care ajunsese, mai bine am pus umărul şi i-am oferit o utilitate. Cum nu toată lumea are semnal la internet sau nu are posibilitatea să-şi achiziţioneze calculator acasă, sunt ferm convins că legătura unora cu cei dragi, aflaţi la distanţă sau divertismentul, modalitatea plăcută de învăţare şi petrecere a timpului liber, toate acestea îşi vor găsi locul aici. Doresc să mulţumesc în mod deosebit, şi pe această cale, Bibliotecii Judeţene Ovid Densuşianu pentru implicare“, declară Ioan Jurj (foto), edilul-şef al comunei Bretea Română. În ceea ce priveşte investiţia, valoarea acesteia se ridică la aproximativ 3.000 de dolari (patru calculatoare echipate complet audio-video, scanner, imprimantă, videoproiector şi ecran de proiecţie), exceptând partea de soft şi licenţe.

Reţele de alimentare cu apă a satelor

Să nu credeţi că administraţia locală din Bretea Română le-a adus internet localnicilor şi gata, investiţiile s-au oprit aici. Nu au fost uitate doleanţele comunităţii, dar nici promisiunile pentru dezvoltare a acesteia. Astfel, căminele culturale din satele Vâlcele, Covragiu şi Băţălar se află în curs de modernizare, fiecăruia atribuindu-i-se câte 150.000 lei din bugetul local. O altă investiţie, tot în curs de implementare, ţine de extinderea alimentării cu apă în localităţile Bretea Română (30.000 lei), Covragiu (70.000 lei), Măceu (10.000 lei), Vâlcelele Bune (15.000 lei) şi Ocolişu Mare (6.000 lei). Toate costurile au fost suportate de bugetul local.

„Ne-am străduit să facem totul ca la carte şi să ne drămuim bine banii şi aşa puţini, în aceste vremuri de răscruce financiară. Însă, ceea ce ne bucură foarte tare este faptul că avem un consiliu local unit, care face tot posibilul ca deciziile luate împreună să fie cât mai bune pentru dezvoltarea comunităţii locale. Un alt motiv de bucurie este un proiect european pe Măsura 322, declarat eligibil şi care îşi aşteaptă finanţarea, în sumă de 2,5 milioane de euro. Proiectul vizează reţeaua de canalizare, infrastructura, Căminul Cultural din Bretea Română şi înfiinţarea unui centru after-school în centrul de comună“, ne mărturiseşte, mulţumit, Ioan Jurj.

Investiţii în infrastructură

Pe lista proiectelor finalizate tot din bugetul propriu al primăriei mai este trecută regularizarea rigolei din satul Măceu (22.000 lei), iar în curs de finalizare mai sunt regularizarea pârâului din satul Ruşi (35.000 lei), a pârâului Bretea Română (10.000 lei), execuţia unui pod peste drumul DC59A, între Vâlcelele Bune şi Gânţaga (40.000 lei) şi a unui pod peste Valea Măceului, sat Măceu (20.000 lei).

În această toamnă, se va finaliza şi pietruirea străzilor din toate satele din comună (60.000 lei), iar pentru modernizarea uliţei Moghioruţa din satul Ruşi, există un proiect tehnic în valoare de 6.000 lei.

Modernizarea drumului DJ668 dintre Gânţaga – Covragiu – Bercu – Bucium – Subcetate este o lucrare la nivel comunal, dar de data aceasta, făcută de Consiliul Judeţean, la fel ca şi cea a DJ668C, Băţălar – Chitid, care se află deja în curs de finalizare, fiind turnat covorul asfaltic.

Cât despre iluminat public şi şcoli, „condiţiile sunt mai bune ca la oraş“, după cum ne spune şi edilul-şef, acestea fiind modernizate 100 la sută.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

o zi ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

o zi ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

o zi ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

o zi ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

o zi ago