Bretea Română: Viitorul sună bine. Noi investiții câștigate din bani nerambursabili
Magdalena Șerban
Deși în multe state, nu doar în mediul urban ci și în cel rural, stațiile de încărcare electrică a mașinilor sau colectarea diferențiată a deșeurilor, prin aport voluntar al cetățenilor, reprezintă programe investiționale devenite funcționale de mult timp, în cazul țării noastre, acum este șansa ca din Fonduri de Mediu să se facă pași importanți spre lumea modernă. Într-un astfel de context, administrația publică din Bretea Română a depus și câștigat proiecte menite să deschidă calea către noile oportunități.
Se așteaptă contractarea
„Prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) am accesat cu succes o primă investiție ce urmărește creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei pentru școala primară din satul Vâlcelele Bune, demers în cuantum de peste 312.000 de euro. Termenul de finalizare este 2025. Se propune anveloparea întregului ansamblu, termoizolarea planșeului, înlocuirea tâmplăriei existente cu alta nouă – conformă calitativ, schimbarea sistemului de scurgere a apelor pluviale, inclusiv montarea unor panouri solare pentru a produce energie pentru consumul propriu. A doua investiție ține de înființarea unor stații de reîncărcare pentru vehiculele electrice, cu câte două puncte fiecare, în satele Bretea Română, Bățălar, Gînțaga, Ruși, Vâlcele. De asemenea, la fiecare stație se vor asigura și câte două locuri de parcare. Suma necesară câștigată este de peste 226.000 de euro, având același termen de finalizare, adică anul 2025”, a anunțat Răzvan Ionescu (foto), primarul din Bretea Română.
Deșeurile, colectate într-un centru prin aport voluntar
O altă veste bună este legată de faptul că proiectul depus pentru înființarea unui centru de colectare prin aport voluntar (CAV) a fost aprobat pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), deci cu fonduri de la Uniunea Europeană. Valoarea investiției este de peste 926.000 de lei. Va fi amplasat în zona extravilană și va deservi o populație de 3052 de locuitori, dezvoltându-se astfel un management modern al deșeurilor. Aici vor putea fi colectate hârtie/carton, plastic, textile, vopsea, medicamente expirate, baterii, electrice/electronice, mobilier din lemn, sticlă, metal, anvelope, deșeuri vegetale, etc. Vor fi construite platforme pe care vor fi amplasate containerele și unde vor avea acces autovehiculele cetățenilor care aduc deșeuri și autoutilitarele care le vor prelua. “Vrem să oferim soluțiile necesare, astfel încât să fie evitate situațiile în care deșeurile ajung în mod ilegal în spațiul public. Astfel, vom avea o comună pe care fiecare dintre noi să o poată numi acasă. Gunoiul devine foarte periculos atunci când nu e gestionat asumat și corect și cred că va trebui să constituie o prioritate pentru fiecare primărie. Oricât de bine intenționat ar fi cineva cu spirit civic, trebuie să aibă și spațiul adecvat pentru a aduce”, a adăugat edilul.