Categories: Flash

Bruges – Veneţia Nordului


În nici un alt oraş din Europa, aerul şi atmosfera care te învăluie nu aduc atât de mult aminte de timpurile din Evul Mediu, precum în acest oraş din apropierea Mării Nordului.
Oraşul Bruges de astăzi are o populaţie de aproximativ 45.000 de locuitori în vechiul centru al oraşului şi cam 120.000 de locuitori dacă sunt socotite şi suburbiile. Chiar şi astăzi se găseşte printre cele mai importante oraşe din Belgia. Este şi capitala provinciei Flandra de Vest. În Bruges există obiective turistice şi istorice a căror vizitare poate umple mai mult de o zi. Cea mai bună modalitate de a vizita oraşul Bruges este de a petrece cel puţin o noapte într-unul dintre hotelurile atât de primitoare şi frumoase ale acestuia.
Nu se poate spune că o anumită perioadă din an este cea mai potrivită pentru a vizita oraşul Bruges, deoarece acesta este mereu foarte frumos, atât vara, cât şi iarna. Cei mai norocoşi turişti, aceia care au ocazia să vadă oraşul acoperit de zăpadă într-o zi din decembrie sau ianuarie, nu vor uita toată viaţa priveliştea.
Obiective turistice
În Bruges, obiectivele turistice sunt amplasate, în marea lor majoritate, în centrul istoric al oraşului ceea ce face ca atracţiile turistice să fie foarte uşor de explorat şi găsit într-o plimbare prin centrul oraşului.
Centrul istoric al oraşului a fost atent construit încă din Evul Mediu şi este păstrat remarcabil şi astăzi. Este parte a patrimoniului UNESCO. Oraşul poate să îşi spună singur povestea prin toate monumentele, bisericile, clădirile istorice şi pieţele. Bruges-ul este un exemplu de aşezământ istoric medieval, care şi-a păstrat clădirile originale de-a lungul secolelor, iar construcţiile gotice fac parte din identitatea oraşului.
Muzeul Groeninge este un obiectiv turistic în Bruges, denumit şi muzeul de arte frumoase, ce şi-a căpătat numele după locul unde armatele flamande au învins armatele regelui Franţei în anul 1302. Colecţia muzeului cuprinde opere ce aparţin artiştilor care au locuit sau au lucrat în Bruges. Operă de artă cea mai importantă din muzeu este „Fecioara cu preotul Joris van der Paele“ pictată de Jan Van Eyck în anul 1436.
Muzeul Gruuthuse este cel mai mare complex de muzee din Bruges şi este situat în Casa Gruuthuse, care a aparţinut familiei Van Brugghe-van der Aa. Gruut reprezenta un amestec de arome din care se obişnuia să se facă berea.
Biserica Sfântului Sânge deţine o rămăşiţă din sângele sfânt al Domnului Iisus Hristos. Clădirea constă dintr-o capelă romanescă (la parter) şi o capelă gotică (la etaj). Cele două nivele nu puteau fi mai diferite, nivelul de jos romanesc fiind auster cu foarte puţine decoraţiuni, iar etajul fiind viu, plin de culoare şi detalii.
Turnul Belfort este un obiectiv turistic în Bruges ce a fost construit în sec. al XIII-lea. Această atracţie turistică din Bruges are nu mai puţin de 88 de metri înălţime şi găzduieşte comoara de altădată a Bruges-ului. Dacă vă hotărâţi să urcaţi cele 366 de trepte, veţi putea admira impresionantul mecanism al ceasului, care are 47 de clopote, fiecare cu sunete şi funcţii diferite, iar punctul culminant este priveliştea panoramică a oraşului din vârful turnului.
Muzeul de ciocolată este un obiectiv turistic ce este amenajat în casa “De Croon” în piaţa Sfântul Ion. Casa “De Croon” datează din 1480 şi iniţial a fost o tavernă iar mai apoi o patiserie. Aici puteţi vedea diferite sculpturi în ciocolată, dar şi o istorie a apariţiei acestui aliment atât de drag celor mici şi nu numai.
Primăria din Bruges a fost construită între 1376 şi 1420 şi a fost printre primele primării din Ţările de Jos declarată monument. Faţada principală cuprinde şase ferestre gotice, precum şi două din armele oraşului. În holul de intrare se află minunatele scări ceremoniale care conduc vizitatorii spre primul etaj, acolo unde se află camera gotică (construită între 1386 şi 1401). Această sală a fost decorată cu picturi neo-gotice ce ilustrează cele mai importante evenimente din istoria Bruges-ului.
Muzeul diamantului este cel mai nou muzeu al diamantelor din lume. Bruges este oraşul unde a fost inventată şlefuirea diamantului în sec. al XV-lea de localnicul Lodewijk van Berquem. În fiecare zi la ora 12:15 are loc o demonstraţie de şlefuire a diamantelor în atelierul organizat la subsolul clădirii care datează din Evul Mediu.
Palatul Libertăţii din Bruges (Landhuis van het Brugse Vrije) a avut de-a lungul secolelor mai multe întrebuinţări. După terminarea construcţiei în 1525, clădirea a fost folosită ca Palat al Regiunii iar după cea de-a doua construire a sa în 1725 a devenit Curte Regală. Astăzi, găzduieşte arhiva naţională.
Câteva sfaturi pentru turişti
Plimbări cu trăsura în Bruges. Aceste plimbări sunt catalogate de mulţi ca fiind nişte capcane pentru turişti. În primul rând, sunt considerate foarte scumpe şi cu toate astea, turiştii trebuie să aştepte la nişte cozi interminabile de multe ori pentru o plimbare cu caleaşca.
Plimbări cu barca pe canalele oraşului. Aceste plimbări pot suna foarte tentant însă şi aici puteţi prinde cozi destul de mari, iar unii turişti spun că bărcile de pe canalele din Bruges şterg un pic din pitorescul oraşului. Aşadar, cea mai bună modalitate de a vedea oraşul rămâne mersul pe jos. Bruges este un oraş destul de mic iar majoritatea atracţiilor turistice sunt apropiate, ceea ce face ca mersul pe jos să fie o soluţie excelentă pentru a vedea tot ce are mai frumos de oferit acest oraş.
Ciocolată din Bruges. Dacă petreceţi câteva zile în Bruges, atunci cu siguranţă trebuie să încercaţi să gustaţi ciocolată locală. Este senzaţională şi cu siguranţă veţi dori să reveniţi în Bruges fie numai şi pentru a putea gusta din nou din minunatele preparate din ciocolată.
Transport în oraş. În ultimii ani, traficul în centrul istoric al oraşului a fost redus gradual, pentru a putea păstra cât mai bine clădirile medievale şi străzile pline de farmec ale oraşului. Traficul este acum împărţit în cinci artere mari cu sens unic, care dau în linia de centură. Dacă sosiţi cu maşina în Bruges, puteţi parca în una din cele cinci parcări subterane din centrul istoric al oraşului.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago