Capitala Ungariei, deşi are 23 de diviziuni administrative, dar poate fi împărţită mult mai uşor în Buda, Pesta şi Dealul Castelului din Budapesta. Buda, de partea vestică a Dunării şi Pesta de partea estică, formează împreună un tot unitar, deşi sunt diferite. Aşezată pe Dunăre, cu parcuri mari şi frumos aranjate, muzee pline de comori, vase de croazieră care navighează lin pe cursul marelui fluviu. Budapesta mai oferă şi băi termale din era otomană sau o viaţă de noapte ce îşi face simţită prezenţa până în zori. Capitala Ungariei este unul dintre cele mai încântătoare oraşe ale bătrânului continent.
Budapesta este fabuloasă, romantică şi incitantă oricând aţi alege să o vedeţi. De recomandat este însă să alegeţi plimbări prin Budapesta imediat înainte de apus, pe perioada verii şi primăvara, când Dealul Castelului este scăldat de o lumină caldă de culoare galbenă sau portocalie. O plimbare pe malul Dunării sau traversarea marelui fluviu pe oricare dintre podurile ce-i unesc malurile va face orice turist să simtă şi mai bine romantismul ce cuprinde întregul oraş.
Obiective turistice
Budapesta este un oraş ce abundă de obiective turistice şi locuri frumoase care fac din capitala Ungariei o destinaţie de vacanţă ideală. În continuare, vă prezentăm cele mai populare obiective turistice din Budapesta.
Parlamentul din Budapesta. Clădirea Parlamentului Ungariei este una dintre cele mai frumoase clădiri legislative din Europa şi a treia clădire ca mărime din lume ce găzduieşte un Parlament naţional. Clădirea Parlamentului din Budapesta a fost inaugurată în 1896, an ce a marcat 1.000 de ani de la aniversarea cuceririi de către unguri a bazinului Carpaţilor, dar clădirea a fost complet finalizată abia în anul 1904. Parlamentul are o structură simetrică, un dom foarte mare, lucru neobişnuit la o structură gotică. Lungimea Parlamentului din Budapesta este de 268 de metri, iar lăţimea de 123 de metri. Are un total de 691 de camere, peste 200 dintre acestea sunt birouri. Înălţimea, de 96 de metri are o însemnătate simbolică, făcând referire la anul 896, când ungurii s-au stabilit în zonă. Clădirea are 90 de statui pe exterior şi 152 de statui în interior.
Dealul Gellert este o rocă mare, înaltă de 140 de metri, care se înalţă deasupra Dunării în Buda. Dealul Gellert şi-a primit numele după cel al episcopului Gellert, care a venit în Ungaria din Italia la cererea Regelui Sfântul Ştefan, spre a-i creştina pe unguri. Câţiva păgâni l-au băgat într-un butoi pe episcop şi l-au aruncat de pe deal în Dunăre. O statuie mare ce ţine o cruce în mâna dreaptă se află pe partea nord-estică a dealului, cu faţa spre podul Elisabeta. Această statuie comemorează moartea episcopului.
Citadela. Habsburgii au realizat cel mai bine importanţa strategică a dealului Gellert şi au construit o fortăreaţă în vârful dealului, după ce au suprimat revoluţia din 1848 şi războiul de independenţă. Guri de tun au fost amplasate pe deal şi ţintesc spre Dunăre. Scopul Citadelei era să amintească rebelilor ungari cine conducea cu adevărat ţara. Citadela a servit mai multor scopuri; a fost închisoare, adăpost temporar pentru cei fără casă, locul unei baterii anti-aeriene şi din anii 60, fortăreaţa este unul din cele mai importante obiective turistice ale Budapestei. Merită să faceţi o vizită până în vârful dealului la Citadelă, mai ales pentru priveliştea de vis asupra întregului oraş.
Statuia libertăţii de la Citadela din Budapesta. Această statuie feminină enormă se găseşte în fata Citadelei. Este atât de mare încât poate fi văzută aproape din orice parte a oraşului, iar în timp, a devenit simbolul capitalei Ungariei. Statuia libertăţii comemorează eliberarea Ungariei de sub opresiunea nazistă.
Biserica din peştera de pe dealul Gellert. Această biserică a luat naştere într-o peşteră naturală în 1926. Până în anii 50, singurul ordin bisericesc maghiar a condus această biserică. Acest ordin îşi trage numele după Paul, un sfânt din secolul al treilea ce a trăit în deşertul Egiptului având doar un corb drept companie. Acest corb îi aducea zilnic o jumătate de felie de pâine. În anii 50, comuniştii i-au arestat pe călugării din această mănăstire, l-au executat pe liderul lor şi au închis biserica. În 1989, zidul care zăvorase biserica a fost dărâmat şi aceasta a fost redeschisă. O parte a zidului poate fi văzută la intrarea în peştera ce formează biserica. În capela centrală a bisericii veţi putea vedea statuia Sfântului Paul având corbul său pe umăr.
Palatul Regal a fost distrus şi reconstruit de multe ori. În zilele noastre, Palatul Regal din Budapesta, găzduieşte trei muzee: Muzeul de Istorie a Budapestei, Galeria Naţională a Ungariei şi Muzeul de Artă Contemporană.
Bastionul Pescarilor. Ca parte a lucrărilor de renovare ale cartierului ce găzduieşte Palatul Regal din Budapesta, a fost construit şi Bastionul Pescarilor în anul 1905. În ciuda faptului că este numit un bastion, de fapt, construcţia este o terasă de unde priveliştea este uimitoare. Bastionul Pescarilor are şapte turnuri, câte unul pentru fiecare dintre triburile ungurilor.
Biserica Matthias se află în Buda şi este unul din principalele obiective turistice din capitala Ungariei. Biserica se află pe locul unei alte biserici construite pe vremea regelui Bela al IV-lea între anii 1255-1269. Aceasta a fost reconstruită de mai multe ori. În anul 1309, Charles Robert de Anjou a fost încoronat în această biserică, devenind Regele Carol I al Ungariei. În timpul domniei Regelui Matthias, după numele căruia a şi fost numită biserica, au fost adăugate capele laterale, dar şi un oratoriu pentru familia regală, precum şi noul turn al bisericii din partea de sud. În acest turn, erau adăpostite arme ale lui Matei Corvin ce datează din 1470. Acum, aceste arme se găsesc în interiorul bisericii. În 1867, Împăratul Franz Iosef I de Austria şi consoarta sa Elisabeta (“Sissi”) au fost încoronaţi conducători ai Ungariei aici. Biserica a fost reconstruită în formă actuală între anii 1874 şi 1896, pentru reconstrucţie fiind ales stilul gotic. O adevărată bijuterie a bisericii gotice o reprezintă uşa de pe faţada sudică, ce o înfăţişează pe Fecioara Maria. De o parte şi de cealaltă a intrărilor se găsesc statuia Regelui Ştefan I (cel Sfânt) şi Regelui Ladislau I. În biserică există Muzeul de Artă Ecleziastică. Vizitatorii pot admira în muzeu o serie de exponate pornind de la cripta medievală şi până la Capela Sfântul Ştefan, exponate ce includ replici ale Coroanei Regale Ungare, bijuterii medievale regale şi un număr important de relicve sarce.
Piaţa Eroilor este unul din cele mai vizitate obiective turistice din Budapesta şi se află în faţa Parcului Central la capătul Bulevardului Andrassy, una dintre străzile cele mai importante din Budapesta. Piaţa Eroilor este parte a Patrimoniului Universal UNESCO. Monumentul a fost construit în 1896, pentru a comemora 1.000 de ani de la sosirea Maghiarilor în Bazinul Carpatic. Monumentul se compune din două semicercuri deasupra cărora sunt aşezate simbolurile păcii şi războiului, al muncii şi bunăstării, al cunoaşterii şi gloriei. Laturile Pieţei Eroilor sunt decorate cu statui de regi, guvernatori şi personaje celebre din istoria Ungariei. La picioarele fiecărei statui, o mică placă descrie cel mai important moment din viaţa personalităţii respective. În mijlocul Pieţei Eroilor, se găseşte o coloană înaltă de 36 de metri, în vârful căreia se află statuia Arhanghelului Gabriel, simbol al credinţei Romano-Catolice. Pe piedestal, statui ecvestre îl comemorează pe Arpad şi pe cele şapte căpetenii ale triburilor maghiarilor. Mormântul soldatului necunoscut se găseşte şi el în piaţă. De o parte şi de alta a pieţei sunt Muzeul de Artă şi Galeria de Artă.
Podul cu lanţuri a devenit unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Budapesta. Podul face legătura peste Dunăre între Pesta şi Buda. Oferă una dintre cele mai frumoase privelişti din oraş, cu toată măreţia Dunării ce îşi găşeşte drumul pe sub acest pod.
Marea Sinagogă este cea mai frumoasă sinagogă din lume şi a doua ca mărime din lume – cea mai mare este în New York – şi poate primi cam trei mii de oameni. Stilul bizantin fascinează şi aminteşte de monumente sau obiective turistice din Orientul Îndepărtat. Două domuri sunt aşezate în vârful a două turnuri gemene, înalte de 43 de metri. Cele două turnuri simbolizează coloanele Templului lui Solomon.
Parcul oraşului. Spre deosebire de insula Margareta, Parcul Oraşului din spatele Pieţei Eroilor este un parc făcut de om, nu este un parc natural. A fost construit în secolul al XVIII-lea. Traficul nu este interzis în acest parc. Există un patinoar care vara este transformat într-un lac unde se pot face plimbări cu barca.
Insula Margareta din Budapesta. Situată pe Dunăre, Insula Margareta are o lungime de 2.5 km şi este un obiectiv ce atrage o mulţime de turişti. Circulaţia cu mijloace de transport motorizate este interzisă pe insulă (excepţie face o singură linie de autobuze şi maşinile de poliţie); acest lucru pare să fi fost o decizie extrem de înţeleaptă, deoarece insula Margareta a devenit principalul loc de recreere din Budapesta. Pe insulă se găsesc băi termale în aer liber şi o piscină profesionistă. Pe insulă sunt şi câteva restaurante foarte drăguţe dar şi două hoteluri luxoase cu bai termale şi o grădină de trandafiri. Aici se află şi cea mai mare fântână din Budapesta. La fiecare 30 de minute, această fântână oferă spre ascultare muzică ambientală foarte plăcută. Insula este legată de ţărm prin Podul Margareta la sud şi prin cel mai lung pod din Budapesta, Podul Arpad la nord.
Vaci Utca, strada comercială. Toţi iubitorii de shopping vor găsi atractivă o vizită pe Vaci Utca atunci când vor merge la Budapesta. Strada se află între Piaţa Vorosmarty, unde începe o zonă pietonală, şi Marea Piaţa Centrală (Nagycsamok) de lângă Fovam Ter. Deşi multe dintre magazine sunt de tip fashion boutique, mai recent de când Budapesta a devenit un oraş foarte turistic, pe Vaci Utca şi pe străzile din jurul său au apărut tot mai multe magazine de suveniruri. Pe Vaci Utca există şi multe baruri şi cafenele, un prilej pentru a mânca sau pentru a servi o băutură într-o atmosferă relaxantă. Tot aici se găsesc şi o serie de restaurante cu specific care oferă unele dintre cele mai bune mâncăruri din oraş.
Sfaturi practice pentru vacanţa la Budapesta
Budapesta Card vă poate economisi o mulţime de bani. Acest card de plastic dă dreptul posesorului său şi unui copil de până în 14 ani să beneficieze de toate avantajele cardului. Aceste avantaje sunt: dreptul de a folosi nelimitat transportul în comun pe perioada de validitate a cardului, reduceri la anumite restaurante, magazine, centre de închiriat maşini şi multe alte locuri, intrare liberă sau cu reducere la peste 60 de muzee şi obiective turistice, tururi organizate de vizitare a obiectivelor turistice importante la jumătate de preţ.
În societatea maghiară este foarte bine implementat bacşişul ca şi la noi. Chelnerii, taximetriştii, benzinarii, frizerii, toţi aşteaptă un bacşiş. Dacă nu sunteţi mulţumit de un anumit serviciu, nu lăsaţi bacşiş. Mesajul va fi recepţionat foarte clar. Dar felul în care se lasă bacşişuri este puţin diferit în Budapesta. Banii nu se lasă pe masă – acest lucru este considerat prostesc şi nepoliticos. Trebuie să întrebaţi înainte dacă serviciul este inclus în notă, deoarece unele localuri practică acest lucru. În cazul în care serviciul este inclus în notă, nu mai este nevoie să lăsaţi nici un bacşiş. În caz contrar, trebuie să daţi banii chelnerului şi să-i spuneţi suma pe care o doriţi ca rest sau să îi daţi direct banii pentru notă plus bacşişul pe care doriţi să îl lăsaţi.
Pentru cazul în care vizitaţi Budapesta cu maşina, trebuie să aveţi grijă unde parcaţi, mai ales în zonele turistice şi în centrul oraşului. Automatele de plată a parcării sunt numai în limba maghiară şi acceptă numai monezi. De multe ori trebuie să plătiţi în avans şi nu se înţeleg exact tarifele sau timpul pentru care trebuie să plătiţi iar reprezentanţii municipalităţii vânează cu eficienţă maximă maşinile care nu au permise de parcare valide, pentru a aplica amenzi.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…