Noua lege a salarizării va stabili grile unice de salarizare pentru angajații statului, dar și o componentă care va ține cont de performanța fiecăruia dintre cei peste 1,3 milioane de salariați.
O parte fixă și una variabilă
„Ne dorim să avem o lege care să aducă claritate, iar pentru muncă egală plata să fie egală. Legea trebuie să aibă un mecanism de limitare a modificărilor ad-hoc. Va fi introdus un spor lunar care va încuraja performanţa. Rolul nostru este să venim cu politici active pentru forţa calificată de muncă”,
a afirmat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, scrie adevarul.ro.
Legea salarizării propune ca posturile să fie ierarhizate pe o scară de la 1 la 12, unde 1 este atribuit paznicului, iar 12 – președintelui ţării. La gradul 4 se încadrează, de exemplu, poliţistul local, economistul şi asistentul maternal, cu studii medii sau superioare. La nivelul 7 găsim inspectori vamali, lectori universitari şi criminaliştii. În funcţie de grad va fi calculat salariul bugetarilor, care va avea o parte fixă și una variabilă, în funcție de performanță. „Este foarte importantă performanţa în administraţia centrală şi locală. Îmi doresc să avem o lege a salarizării cât mai simplă, clară, dar care să-i stimuleze pe cei care muncesc”, a declarat Simona Bucura – Oprescu, ministrul Muncii, potrivit Observator News.
Primarii nu vor mai stabili ei salariile
Legea implică faptul că profesorii ar putea beneficia de un salariu mai generos în cazul în care elevii lor obțin calificări la olimpiade, în timp ce inspectorii antifraudă vor fi remunerați în funcție de sancțiunile aplicate și neregulile identificate.
Un informatician cu experiență la o primărie câștigă 6.000 de lei în medie, iar în sectorul privat salariul este mai mare de două ori. Conform unei noi legi, IT-știi din administrația publică ar putea câștiga la fel de mult, cu condiția să primească responsabilități suplimentare și în funcție de complexitatea muncii, nivelul educației și performanță. Salariile angajaților din administrațiile locale vor cunoaște o modificare semnificativă, însă de acum înainte, acestea nu vor mai fi stabilite de primari sau președinți de consilii județene, ci vor fi reglementate de către Ministerul Muncii. Peste 50 de tipuri de sporuri, pe care bugetarii le primesc în prezent, sunt susceptibile să fie eliminate. (A.N.)
STIMAȚI CONCETĂȚENI ROMÂNI Mă adresez fiecăruia dintre Domniile Voastre deoarece țara noastră, a fiecăruia în…
Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…