O echipă de handbal retrogradată beneficiază de cea mai consistentă finanţare de la bugetul public al Devei, iar Asociaţia Judeţeană de Gimnastică a primit de patru ori mai puţin, fiind abia pe locul şase în topul banilor acordaţi din impozitele devenilor. Culmea sau nu, pe locul trei se află un club care are ca obiectiv promovarea sportului în cartierul Micro 15. Primarul Devei, Petre Mărginean, spune că repartizarea banilor pentru sport s-a făcut pe criterii „mai obiective sau mai subiective“, dar în jumătate dintre cazuri, acordarea finanţării miroase a dedicaţii, aranjamente sau recompense.
Pentru unii mumă, pentru performanţi, ciumă
Consilierii locali ai Devei au împărţit, în şedinţa de săptămâna trecută, cei 300.000 de lei disponibili pentru sport în bugetul local, la 12 din cele 22 de asociaţii şi cluburi care au depus proiecte şi cereri de finanţare. Repartizarea banilor este însă departe de criteriile obiective ale performanţei care ar trebui să fie decisive în sport şi pare să fie făcută pe baza unor manevre de culise.
Ca dovadă, echipa de handbal feminin, Cetate Deva, recent retrogradată din Liga Naţională, este marea câştigătoare a luptei pentru finanţare de la bugetul public. Gruparea a primit 100.000 de lei, adică o treime din fondurile totale. Cum performanţele echipei lipsesc cu desăvârşire, meritul pentru obţinerea banilor pare să fie al finanţatorului Marian Muntean. Acesta este mai nou şi consilier local şi… rudă cu unul dintre puternicii judeţului. Pe locul doi în topul sumelor primite se află Asociaţia Judeţeană de Handbal cu 34.000 de lei alocaţi, semn că handbalul e la mare preţ, deşi performanţele lipsesc de pe vremea defunctei Remin Deva. Clubul sportiv Hanzi este al treilea în top, alături de Dava Deva şi RealSport, toate cu câte 30.000 de lei primiţi. Dacă în cazul echipei de futsal Dava, unica din judeţ ce activează în Liga I, şi în cel al RealSport, club cu activitate bogată şi performantă, decizia e rezonabilă, în privinţa CS Hanzi, alegerea este cel puţin suspectă. Acordarea sumei de 30.000 de lei pentru proiectul clubului Hanzi de promovare a sportului în cartierul Micro 15 ar fi fost normală, numai dacă Asociaţia Judeţeană de Gimnastică ar fi primit o sumă mai consistentă şi nu doar 25.000 de lei. Aşa, decizia pare umflată de funcţia de consilier deţinută de Stan Hanzi şi de megafonul cu care acesta s-a manifestat la anumite mitinguri. Ultima remarcă ce trebuie făcută este legată de cele două cluburi de karate care au primit finanţare. CS Ryu Do va beneficia de 20.000 de lei, iar Heian, numai de 2.500 de lei, adică aproape de 10 ori mai puţin, deşi performanţele celor două entităţi sportive sunt comparabile. Aici, explicaţia are la bază prietenia bazată pe… arhitectură, dintre un personaj important din Primăria Deva şi preşedintele clubului Ryu Do.
Susţinem orice cartier, nu suspecţii din gimnastică
Solicitat să comenteze modul de împărţire a bugetului pentru sport, Petre Mărginean, primarul Devei, a început prin a se eschiva şi a încheiat aruncând pisica în curtea guvernului şi a Asociaţiei Judeţene de Gimnastică. „În mod normal, ar trebui să-i întrebaţi pe cei din Comisia de Evaluare a proiectelor şi pe consilierii care au votat. Însă, am făcut şi eu parte din comisie, şi vă spun că stabilirea normelor s-a făcut înainte de depunerea cererilor, iar criteriile au fost mai obiective sau mai… subiective. Repartizarea banilor s-a efectuat în funcţie de solicitări şi de anumite argumente… Banii alocaţi gimnasticii au fost suplimentaţi, însă gimnastica nu e doar responsabilitatea Devei. Eu aş fi de acord să preiau tot Colegiul Sportiv, dar acum, de gimnastică mai răspund Guvernul, Federaţia şi alţii. Şi în plus, ne mai uităm şi le persoanele care reprezintă Asociaţia Judeţeană de Gimnastică şi… legat de CS Hanzi, vă spun că sportul trebuie sprijinit în orice cartier. Nu doar în centru sau în Micro 15, ci în toate“, a spus Petre Mărginean.
Premieră vs. tradiţie
Stan Hanzi, preşedintele CS Hanzi, susţine că proiectul său e unul social şi că a mai lăsat de la el din banii primiţi în favoarea gimnasticii. „Este pentru prima dată când beneficiez de sprijin de la Consiliul Local. Am în pregătire peste 40 de copii, care participă în diverse competiţii, iar ei au nevoie de echipament şi de terenuri pentru antrenament. Proiectul meu are şi un caracter social, pentru că vreau să-i feresc pe copiii din Micro 15 de tentaţiile străzii şi ale barurilor şi să-i îndrum spre sport. În şedinţa de Consiliu, când s-au inflamat spiritele, eu am fost primul care am cerut ca din cei 35.000 de lei alocaţi iniţial clubului meu, să se dea 5.000 de lei gimnasticii. Şi aşa până la urmă, gimnastica a primit 25.000 de lei, în loc de 10.000, cât i se alocase în proiectul iniţial“, a spus Stan Hanzi, fost arbitru, antrenor şi actual consilier local.
Adrian Liga, directorul CNS CSS „Cetate“ Deva, spune că suma primită de Asociaţia Judeţeană de Gimnastică este sub aşteptări şi că va impune renunţarea la unele competiţii sau restrângerea numărului de sportive care vor merge în concursuri. „Asociaţia a solicitat 48.000 de lei, a primit iniţial 10.000 de lei, iar apoi, după dezbateri, s-a ajuns la 25.000 de lei. Banii erau necesari pentru participarea la anumite competiţii internaţionale la care mergem în mod tradiţional şi care nu pot fi finanţate cu banii clubului. Pentru că nu am primit cât era necesar, vom merge cu mai puţine sportive sau chiar vom renunţa la prezenţa la anumite competiţii“, a spus Adrian Liga.
Pe lângă cluburile şi asociaţiile deja pomenite, au mai primit bani următoarele grupări: Clubul de Şah Deva (5.500 de lei), Body Gym Deva (culturism, 3.000 de lei), CS Volei Deva (10.000 de lei) şi Primavera Deva (şcoală de fotbal, 10.000 de lei).
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
View Comments
Cipriane, scuza-ma dar nu sunt de acord cu tine. De unde si pana unde "Dacă în cazul echipei de futsal Dava, unica din judeţ ce activează în Liga I, şi în cel al RealSport, club cu activitate bogată şi performantă"!? Tie ti se pare ca daca iei bataie la vre-o 10 goluri diferenta la futsal, e performanta? Mie sincer nu! Probabil ca si pe prima scena a fotbalului de sala romanesc se datoreaza faptului ca multe cluburi s-au retras din competitie, ca altfel n-ar fi fost acolo.
Cat despre handbal, se stie de la retrogradare ca obiectivul este promovarea din nou in liga nationala, iar cum la echipa vin jucatoare aduse din strainatate, alea cer bani, ca nu vin sa joace pe nasturi.
Vad ca nimeni nu sesizeaza, nici macar marele jurnalist Ciprian Maripuț, ca hanzi , consilier local, este in conflict de interese. Daca vroia fonduri publice nu trebuia sa se faca consegliere. E in culpa baiatu dar si primaru lu peste care-l sprijina nemijlocit.