Magdalena Șerban
Dacă acum cinci-zece ani, fluxul de nou-veniți era unul stufos la orașe, de când cu pandemia și scumpirile, e invers. Oamenii iau calea satelor. Bunila este un exemplu grăitor.
Ușor, ușor, lumea optează pentru rural
„În ultima vreme, au venit multe persoane în zona noastră care și-au achiziționat fie case, fie terenuri pentru case ce deja se află în construcție. Atât în Alun, cât și în Florese și Bunila. Au solicitat autorizații în acest sens. Cel puțin satul Alun era în pericol de depopulare, așa că s-au schimbat lucrurile, între timp. Probabil că natura, arealul aflat la depărtare de tumultul urban și agitația specifică orașelor sunt factori decisivi care motivează astfel de achiziții. Iar dacă ne uităm peste cheltuieli, la cum au crescut prețurile la gaz, curent și carburanți, adică utilități, viața la bloc devine un lux pe care mulți fie nu și-l mai permit, fie nu și-l mai doresc. Să trăiești liniștit, la pensie, cu legume și fructe din propria grădină, ouă și alte produse curate, direct de la sursă, este o dovadă de înțelepciune. Alții vor să se retragă weekend-urile ori în concedii sau sporadic, atunci când simt nevoia de odihnă și aer curat. Nu contează care sunt argumentele fiecăruia, decizia le aparține. Noi ne bucurăm că suntem pe lista lor de preferințe. Oricum, localnicii țin la ce au și nu prea mai vând. Rar unde mai găsești suprafețe disponibile”, a afirmat Romulus Stroia (foto), primarul din Bunila.
Mașinile circulă în voie
Legat de infrastructură, drumurile nu mai sunt ca altădată, acum asfaltul a ajuns cu dărnicie și aici. Și să nu uităm de vestitul drum de marmură din Alun, unic și impresionant. De altfel, de aproape două secole oamenii din Ţinutul Pădurenilor au exploatat cariera de marmură a acestei localități. De aici au fost extrase blocuri de piatră folosite la construcţia Casei Poporului şi tot din Alun îşi au originea coloanele de marmură ce împodobesc vila familiei Ceauşescu. „Dorim să păstrăm specificul zonei și am reabilitat prin asfaltare drumurile de interes. Chiar prin Programul Național Anghel Saligny avem depus spre finanțare un proiect al cărui obiectiv e modernizarea drumului din Alun. Nu cel din marmură, asta e clar. Va fi asfaltat până la cel pavat cu marmură și de acolo vom devia traseul de lucru. După ce vom termina și cu acest drum, atunci ne liniștim și noi. Mai există ulițe, capeți de străzi și străduțe, nu poate fi vorba de tot ce reprezintă cale de acces sau de circulat mai cu seamă pe jos, dar ponderea principală și de bază înseamnă asfalt”, a mai arătat edilul. Ținând cont că alesul este printre puținii din țară care se bucură de câștigarea unui program cu finanțare europeană ce prevede includerea comunei în ruta caselor tradiționale, e normal ca drumurile să fie practicabile și numai bune pentru mașinile vizitatorilor. Altfel, adio turism. „Noi nu avem industrie, fabrici sau surse mari de venit în raza teritorială, deci turismul ne poate aduce, în viitor, beneficii multiple. E păcat de la Dumnezeu să nu exploatăm frumusețile meleagurilor. Am fost admiși în ruta caselor tradiționale, iar din cele 16 documentații acceptate pe plan național, din județul nostru mai este și Lelese. De acum încolo, ne vom concentra foarte tare pe acest domeniu. Pe lângă simbolul nostru suprem, Drăgan Munteanu, zona are potențial și patrimoniu ce trebuie promovate”, a încheiat Romulus Stroia.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…