Bunila: Investiții pentru vremuri noi
Magdalena Șerban
Dezvoltarea comunelor depinde foarte mult de cât de gospodar și determinat este primarul lor. La Bunila, de exemplu, renumită pentru că a dat țării un mare rapsod, pe regretatul Drăgan Muntean, s-au făcut progrese considerabile în ce privește modernizarea zonei, însă fără alterarea tradițiilor și a specificului local.
Pe axă guvernamentală și fonduri de mediu
„Avem un buget mic, dar nu vrem doar să funcționăm, să supraviețuim, ci să lăsăm ceva în urma noastră. Ne agățăm de orice linie de finanțare ca să dobândim resurse materiale pentru a demara noi obiective. Prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny am depus trei proiecte ce urmăresc modernizarea drumului comunal DC 111 (Bunila-Alun), precum și mai multe ulițe din satele aparținătare. E nevoie de asfaltare și rigole de scurgere. Suntem în secolul în care se discută de mașini electrice, dar am rămas în urmă cu drumurile. Infrastructura nu e peste tot una bună. Încă există drumuri pietruite și chiar de pământ. Trebuie rezolvată această corigență. Și nu avem cum altfel decât cu bani atrași de la UE sau prin liniile guvernamentale. Cu fonduri de mediu am vrea să implementăm eficientizarea energetică a dispensarului uman din Cernișoara Florese și a căminului cultural din Vadul Dobrii. Estimativ, consumul, respectiv costurile cu încălzirea s-ar reduce foarte mult, chiar la jumate. Lemnul de foc are un preț din ce în ce mai piperat și se anunță o criză în următorii ani. Iar pentru că se pare că localitățile care nu au realizate stații de încărcare electrică nu vor primi nici microbuze, nu vrem să plece trenul din gară fără să ne exploatăm această șansă. Avem în lucru și vom depune documentația pentru a solicita finanțare pentru două stații de încărcare electrică. Am prevăzut una la Bunila și alta la Cernișoara Florese. Ne-am putea numi binecuvântați dacă vor fi declarate toate proiectele eligibile și vor fi susținute financiar pentru a fi puse în practică” a precizat Romulus Stroia (foto), primarul din Bunila.
Dezvoltare turistică, prin PNRR
Pe de altă parte, în contextul în care pentru România, peste șase miliarde de euro vor fi disponibili doar anul acesta prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), bani care vor sprijini implementarea până în 2026 a unor reforme şi investiţii cruciale în domenii cheie, precum energie verde, infrastructură, sănătate, administraţie publică sau digitalizare, reprezentanții conducerii din Bunila au două cerințe principale. “Ne încadrăm pentru achiziționarea unui microbuz electric și pentru amenajarea unor piste de biciclete. Zona noastră este una care permite dezvoltarea turismului, itinerariile pentru drumeții sau ciclism implicând și comunele vecine. Însă ce ține strict de noi, facem. Pe timp de vară este ideală o incursiune în natură. Poate în viitorul apropiat, printr-un efort comun, vom organiza mici competiții. Cumva, pe lângă patrimoniu cultural cu care ne mândrim și pentru care suntem deja recunoscuți, trebuie să punem în valoare și peisajele dăruite de Dumnezeu”, a încheiat edilul. De amintit că, în total, prin PNRR vor fi șapte linii de finanțare, lansate la 1 martie, iar proiectele vor putea fi depuse începând cu 1 aprilie.