Categories: Actualitate

C.A.R. Cetate Deva: Întrajutorare reciprocã şi performanţă financiarã

Casa de Ajutor Reciproc Cetate Deva s-a consacrat în ultimele decenii ca o performantă instituţie financiară nebancară având ca obiectiv întrajutorarea financiară a membrilor prin acordarea de împrumuturi.

La începuturi şi chiar până în anul 1990, Casa de Ajutor Reciproc Cetate Deva a funcţionat sub denumirea de C.A.R. Finanţe-Bănci Deva şi a deservit salariaţi din Banca de Investiţii, C.E.C., I.T.F.S., ASIROM şi Loto.
După 1989, schimbarea sistemului politic şi economico-social din România a adus cu sine şi o abordare total diferită a activităţii caselor de ajutor reciproc ale salariaţilor. Prin urmare, în anul 1990, la Conferinţa naţională, casele de ajutor reciproc au decis să devină independente faţă de orice organizaţii sindicale, politice sau economice.
În consecinţă, s-au asociat în uniuni teritoriale şi acestea în  Uniunea Naţională, adaptându-şi activitatea la noile condiţii din România şi încercând să se întoarcă la condiţiile existente înainte de anul 1949.
În urmă cu 25 de ani, C.A.R. Finanţe Bănci Deva, actuala Casă de Ajutor Reciproc Cetate Deva, avea înscrişi aproximativ 170 membri care aveau depuse la fondul social sume modeste şi ca atare şi împrumuturile ce le erau acordate erau puţine ca număr şi de valori mici, capitalul propriu al Casei de ajutor reciproc fiind modest, personalul nu era angajat, totul fiind bazat mai mult pe activitate obştească.
C.A.R. Finanţe-Bănci Deva s-a afiliat Uniunii Judeţene a C.A.R Hunedoara, în raza căreia îşi desfăşura activitatea, care asigură îndrumarea tehnică, metodologică, de specialitate şi supraveghere a caselor afiliate, în conformitate cu prevederile Legii nr. 186/2004, şi încadrează activitatea caselor de ajutor în clasa de rating corespunzătoare.
În anul 2001, activitatea C.A.R. Cetate Deva căpătase deja amploare, făcând necesară şi posibilă angajarea cu contract de muncă a primului contabil. În acelaşi an s-a cumpărat şi amenajat potrivit necesităţilor Casei, actualul sediu în Deva, iar în perioada următoare s-a completat efectivul de personal, s-a îmbunătăţit dotarea unităţii cu mobilier, tehnică de calcul şi birotica performantă.
E greu să cuprinzi în câteva rânduri o istorie a ultimilor 25 ani, dar analiza rezultatelor obţinute în această perioadă ne arată că activitatea desfăşurată de C.A.R. Cetate Deva s-a situat pe un trend ascendent şi a cunoscut  o continuă sporire a numărului membrilor, dar şi fidelizarea celor mai vechi. Dovadă în acest sens este şi faptul că alături de cei noi, activează membri cu o vechime mare, cum ar fi: Constantin Belu, Viorica Muller, Ştefan Pârvănescu, Martin Florea şi mulţi alţii.
Esenţa activităţii Casei de ajutor reciproc este acordarea de împrumuturi membrilor săi, în condiţiile legii şi ale Statului propriu. Dacă în anul 1995, C.A.R. Cetate Deva deservea un număr de 238 de membri, care deţineau un fond social de 34.477.164 lei, acordând un număr de 199 de împrumuturi în valoare  de 34.636.998 lei, capitalul propriu al Casei fiind 359.051 lei, peste 5 ani, în anul 2000, C.A.R. Cetate Deva a înregistrat indicatori în continuă creştere, sporindu-şi numărul de membri la 523, cu  un fond social de 813.965.000 lei. S-au acordat 469 de împrumuturi în valoare de 900.327.000 lei, la finele anului 2000, capitalul propriu al Casei majorându-se la 114.449.000 lei.
În condiţiile încurajării împrumuturilor tradiţionale, acordate ca un multiplu al fondului social propriu al membrului, au fost implementate şi împrumuturile ocazionale a căror valoare nu depinde de fondul social al solicitantului ci doar de posibilitatea reală de restituire a acestuia şi de garanţiile prezentate.
Astfel, s-a venit în sprijinul membrilor mai noi, care nu au avut posibilitatea să acumuleze un fond social substanţial. Împrumuturile sunt acordate fără vreo programare, în cel mult 48 de ore de la solicitare. Ele nu sunt limitate, mărimea împrumuturilor stabilindu-se în funcţie de veniturile cu caracter permanent şi de capacitatea beneficiarilor de restituire a ratelor. În prezent, C.A.R. Cetate acordă următoarele feluri de împrumuturi:
ÎMPRUMUTURI TRADIŢIONALE
Valoare: de până la 7 ori fondul social deţinut de membru, cu restituire în 36 rate;
ÎMPRUMUTURI OCAZIONALE
– ÎMPRUMUT PE TERMEN FOARTE SCURT: (1,2,3 sau 4 săptămâni
– ÎMPRUMUT PE TERMEN SCURT ŞI MEDIU(1 lună-7 ani) -Dobânda se achită în rate lunare iar garanţiile pot fi personale sau imobiliare.
ÎMPRUMUTURI  PROMOŢIONALE
– nu necesită vechime în CAR şi nu depind de fondul social al membrului, putând fi acordate şi membrilor care au în derulare un alt împrumut, dacă acesta nu a avut restanţe în achitarea obligaţiilor către CAR. În categoria acestor împrumuturi se încadrează:
ÎMPRUMUT ANIVERSAR
– se acordă membrilor CAR în luna în care îşi aniversează ziua de naştere
-ÎMPRUMUT DE SĂRBĂTOARE
-perioada de acordare:  Sf. Paşti, Rusalii, Crăciun, Anul Nou
Pentru sumele deţinute de fiecare membru sub formă de fond social, la finele fiecărui an, cea mai mare parte (80-90 la sută) din excedentul anual realizat se repartizează sub formă de dobândă anuală, neimpozabilă, într-un procent care depăşeşte de regulă dobânda la termen acordată de alte instituţii de credit. Criteriile de acordare a dobânzii asupra fondului social sunt stabilite în funcţie de mărimea fondului social deţinut de membru, de vechimea acestuia ca membru activ al Casei, de gradul de implicare a sa în buna desfăşurare a activităţii unităţii.
În acest mod se asigură nu numai protejarea economiilor membrilor depuse sub formă de fond social, dar se asigură chiar şi o substanţială sporire a acestora.
Casa de ajutor reciproc este singura instituţie financiar nebancară care are ca platformă ideea de solidaritate umană, motiv pentru care au fost diversificate prestaţiile de natură socială acordate membrilor săi. Astfel, în cazul decesului membrului cotizant, C.A.R.Cetate Deva acordă familiei acestuia un ajutor de deces stabilit în funcţie de vechimea decedatului ca membru C.A.R.şi de alte criterii prevăzute de regulament, în prezent luându-se în considerare şi extinderea acordării ajutorului de deces pentru persoanele aflate în întreţinerea legală a membrului decedat.
De asemenea, ca o încununare a prestaţiilor în plan social, C.A.R.Cetate Deva îşi aduce contribuţia la constituirea fondului necesar acordării de către sistemul C.A.R. a unor burse universitare pentru urmaşii unor membri ai C.A.R. Cetate aflaţi în dificultate financiară.
Făcând retrospectiva întregii activităţi desfăşurate în cursul celor 25 de ani  de C.A.R. Cetate Deva, există suficiente motive de satisfacţie cu privire la evoluţia remarcabilă din acest interval de timp.
Chiar şi în condiţiile unei crize economice prelungite marcată de incertitudini economice şi constrângeri privind creditarea, creşterea costurilor creditării şi asigurarea unei rentabilităţi acceptabile, C.A.R. Cetate Deva a înregistrat indicatori în continuă creştere, care au situat-o într-o poziţie onorabilă în clasamentul anual pe criterii de performanţă realizat de uniunea teritorială, chiar şi cele câteva date de mai jos fiind edificatoare:

INDICATORUL

Realizat in anul 2005

Realizat in anul 2010

Realizat in anul 2014

Număr membrii

523

1.036

2.465

Număr de împrumuturi

944

1.093

1.526

Valoare împrumut. acordate

935.823,00 lei

3.137.264,00 lei

5.205.108,00 lei

Valoarea fondului social

913.894,00 lei

3.713.224,00 lei

5.804.149,00 lei

Capital propriu

146.184,00 lei

500.694,00 lei

949.776,00 lei

Anul 2015 va reprezenta pentru C.A.R. Cetate o nouă provocare privind menţinerea stabilităţii financiare în condiţiile reducerii în  continuare a dobânzii la împrumuturi sub nivelul dobânzilor practicate în piaţa de profil. Se va realiza diversificarea ofertei de împrumuturi şi sporirea operativităţii în acordarea lor. Se va urmări fidelizarea membrilor prin bonificarea atractivă a fondului lor social, dar şi atragerea de noi membri. Se va realiza extinderea acordării ajutorului de deces şi pentru soţul/soţia membrului C.A.R. Cetate decedat ,precum şi  acordarea unor burse de studii pentru copiii membrilor care au probleme deosebite de natură economică.
Ne bucurăm dacă cititorii acestor rânduri vor deveni noi membri ai marii noastre familii, C.A.R Cetate Deva!
CONSILIUL DIRECTOR

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Frumoasă foc, dar cam tută! Gurile rele din sudul județului nos­tru spun că un ales…

4 ore ago

„Să ne luăm țara înapoi!”, „Să vă fie frică, poporul se ridică!” au strigat protestarii la manifestarea de ieri

Peste 100.000 de români s-au adunat, ieri, în Piața Universității. Oamenii au scan­dat „Libertate” și…

4 ore ago

Bulina albă

Alexia Crina în vârstă de 15 ani, sportivă la Clubul Kempo Lupeni Pentru că a…

4 ore ago

Bulina neagră

Adrian T., din municipiul Vulcan, recidivist Pentru că riscă să ajungă iarăși în pușcărie pentru…

4 ore ago

Gospodărie distrusă, animale moarte

Un incendiu s-a pornit la o gospo­dărie din satul Bucium din comuna Sântămăria Orlea, mai…

4 ore ago

Nu face pușcărie, deși era să-și omoare fiul

Tribunalul Hunedoara l-a con­dam­nat pe tatăl agresor la o pedeapsă de 7 ani închisoare cu…

4 ore ago