Categories: Actualitate

C.A.R. UNIREA Deva: prezent şi perspectivã

C.A.R. Unirea Deva a fost dezvoltată pe structura unei unităţi care deservea cu precădere salariaţi ai unei unităţi miniere din zonă, unitate care de altfel, astăzi, nu mai există. Fiind una din primele case de ajutor reciproc care şi-a externalizat activitatea, ieşind definitiv în anul 1999 din incinta întreprinderii pe care a fost grefată, respectiv Exploatarea Minieră Deva, C.A.R. Unirea Deva poate fi considerată ca un deschizător de drumuri.

Atât creşterea numărului de membri, cât şi adoptarea unui management operaţional modern, au condus la consolidarea financiară a Casei, în această perioadă înregistrându-se o creştere substanţială a fondului social al membrilor, a capitalului propriu şi a capitalului total, surse principale şi cu costuri rezonabile de finanţare a cererii mereu crescânde de împrumuturi.
La obţinerea performanţelor de mai sus a contribuit în mod decisiv extinderea prin agenţii organizate într-o manieră profesională atât în judeţul Hunedoara, cât şi în judeţele Alba şi Arad.
Raportându-ne la datele bilanţiere ale anului 2014, constatăm că C.A.R. Unirea Deva deservea la finalul anului trecut un număr de 12.764 de membri prin cele 17 agenţii, şase aflate în oraşe şi 11 în comune, prin 30 de salariaţi.
În anul 2014, numărul de membri  înscrişi a depăşit 3.000, au fost acordate peste 7.500 de împrumuturi cu valori cuprinse între 100 şi 50.000 lei, depăşindu-se  valoarea de 23.900.000 lei.
Rezultatele financiare obţinute, măsurate prin prisma indicatorilor de performanţă, poziţionează la nivelul ţării C.A.R Unirea Deva în rândul unităţilor cu rating A, cu maxim de punctaj posibil. De altfel, în ultimii ani, ea s-a situat în mod constant în primele trei unităţi de acest profil din România, existând reale perspective ca din anul 2015 să aspire la poziţia de lider naţional incontestabil al caselor de ajutor reciproc ale salariaţilor.
Desigur, cifrele sunt relevante în evidenţierea  progresului casei, dar ce este cu adevarat important, este baza pe care sunt clădite principiile, metodele si modul de lucru. Misiunea noastră este de a oferi produse şi servicii financiare care să răspundă nevoilor membrilor şi de a susţine dezvoltarea personală a acestora, a afacerii fiecăruia dacă este cazul şi dacă este posibil, a comunităţii în care trăiesc. În acest sens, an de an, Consiliul director a adoptat o politică menită să consolideze activitatea Casei, luând măsuri cum ar fi:
– dotarea şi utilarea spaţiilor de lucru cu mijloace performate de calcul,
– comunicare şi supraveghere, activitatea  fiind informatizată integral. Faptul că fiecare incintă este dotată cu monitoare video pe care se derulează o vastă gamă de informaţii, constituie o formă de respect pentru membri şi un mod eficient de a transmite mesajele considerate esenţiale;
– promovarea unor noi forme de împrumut, practicarea scadenţării la zi a ratelor la împrumuturile tradiţionale şi opţionale
– extinderea serviciilor sociale prin constituirea fondului de ajutor de deces prin contribuţia lunară a membrilor, prin acordarea de sponsorizări pentru premiile şcolare, participarea la fondul creat pentru acordarea de burse universitare.
– bonificarea anuală diferenţiată a fondului social în funcţie de mărimea acestuia, de vechimea ca membru, de participarea la realizarea veniturilor prin accesarea de împrumuturi;
– au fost perfecţionate normele de creditare internă şi s-au adus completări la statutul propriu, în sensul că s-a lărgit gama de venituri eligibile care condiţionează posibilitatea de a putea deveni membru CAR.
– Perfecţionarea profesională continuă a salariaţilor, în sensul că pe lângă studiile corespunzătoare postului, toţi salariaţii  sunt absolvenţi ai modulelor de perfecţionare profesională organizate de Uniunea Teritorială a C.A.R. Hunedoara.
Ne propunem să consolidăm în continuare calitatea noastră de instituţie de încredere, prin promovarea serviciilor oferite, iar pentru anul 2015, avem în vedere  crearea unor noi agenţii, continuarea sporirii numărului de membri, consolidarea agenţiilor aflate în funcţiune şi lărgirea portofoliului de împrumuturi. De asemenea, se va deschide în premieră  secţia specială  pentru membrii minori, secţie ce va fi creată pentru copiii minori ai membrilor C.A.R. Unirea Deva, cu scopul de a-i ajuta să aibă o bază materială la împlinirea majoratului, dar şi în scopul conştientizării apartenenţei minorilor la un grup socio economic şi financiar organizat, formării unei temeinice educaţii financiare şi nu în ultimul rând, închegării încă de astăzi a mugurilor care vor spori efectivul de membri ai Casei de ajutor reciproc Unirea Deva, în viitor.
Director economic, Ec. Geanina Benga

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago