Cultivate ca soluţii indispensabile pentru supravieţuirea României, acordurile încheiate cu FMI de 23 de ani încoace nu s-au reflectat în dezvoltarea economiei româneşti, care, după cum bine se vede, e tot mai strânsă-n necazuri, tot mai ineficientă, tot mai diluată. Veselia cu care politicienii români de toate culorile ne vestesc, în fiecare an, că FMI ne-a mai pus la dispoziţie o găletuşă de bani, e veselia nebunului pe marginea hăului. Această permanentă îndatorare a României faţă de o instituţie financiară construită pentru a manipula politic şi economic mare parte din lumea mai săracă a adus preponderent impuneri legate de închideri de întreprinderi şi privatizări cu japca în paguba statului român.
Din 1991 şi până acum, FMI a pus la dispoziţia României, după negocieri dure şi condiţionări umilitoare, peste 25 de miliarde de dolari, din care a fost tras un total de 17,7 miliarde de dolari, cu pauze în 2004 şi 2011. În acest moment, România este datoare FMI aproape 11,3 miliarde de dolari, dar dragii noştri politicieni încă se gândesc să mai pună în cârca datoriei, că nu se-ndatorează pe portofelele lor. Chiar dacă noi, oamenii obişnuiţi, nu ştim număra sume atât de mari, este evident că e vorba de datorii cumplite, pe care, după cum merge economia românească – ce a mai rămas din ea –, nu le vom putea plăti niciodată, sau le vom plăti făcând alte datorii şi mai mari.
Ca de obicei, politicienii români nici nu-şi pun problema să privească în jur, să vadă ce au făcut alţii, cum le-a mers şi le merge. Ar fi văzut că Ungaria, de exemplu, care a aruncat la tomberon jugul FMI, de ani buni, după ce, oricum, a fost un client incomod pentru instituţia americană. Ar mai fi văzut Polonia care, din 1994, nu a mai tras nici un bănuţ de la FMI, preferând să-şi găsească soluţiile în forţele proprii. Evident, nu a fost uşor nici pentru Ungaria, nici pentru Polonia, în ambele ţări existând critici legate de soluţiile găsite de guverne, dar despărţirea de FMI este considerată pozitivă.
Bulgarii, chinuiţi ca şi noi de condiţiile aspre ale FMI, au totuşi liniştea că şi-au plătit datoriile, chiar săraci rămânând. În România, jugul a fost şi rămâne la mare preţ, nu pentru că aşa îşi doresc oamenii, ci pentru că politicienii sunt incapabili şi ştiu trăi doar îndatorându-se pe spinarea populaţiei.
O nouă fabrică de componente din plastic pentru industria auto se va construi pe un…
Prof. univ. dr. ing. Sorin Mihai Radu, rectorul Universității din Petroșani Pentru că Universitatea din…
Alexandru C., recidivist din Lupeni Pentru că a comis o tâlhărie la scurt timp după…
Schimbare de șefie în capitala regiunii cu lămpașe, unde mai mulți șefi cu epoleți au…
Cei trei proxeneți, doi bărbați și o femeie, au sechestrat trei tinere și le-au obligat…
Sezonul de îmbolnăviri de iarnă din China este mai puţin sever decât anul trecut, potrivit…
View Comments
Daca la un articol anterior, pe tema turismului, am fost de acord cu dvs., azi ati revenit la populism: hai sa injuram bancherii si oculta mondiala ce nu lasa biata noastra tarisoara sa mearga de capul ei pe calea dezvoltarii multilaterale.
Aveti, d-le Volodia vre-un credit, pentru casa, masina, s.a? Eu zic sa incercati solutia de a intra in banca si a incepe sa injurati conducerea ei, sa faceti scandal si sa nu mai platiti nici o rata, si asta dupa ce ati trecut pe la biserica sa va rugati profund si sa plecati de acolo cu convingerea ca saptamana viitoare veti castiga sigur, sigur la loto si o sa le dati cu tifla bancherilor rapaci.
Partea sigura este ca tarisoara noastra are, anual, un deficit bugetar de cca. 4% din PIB.
Aveti dreptate, hai sa renuntam la jugul FMI si sa le dam astora un sut in cur de o sa-i facem sa se desfiinteze (cam asta era si visul impuscatului din dec.), ca niste romani verzi si tari ce suntem, dar spuneti-mi dvs. pentru care dintre cele singure doua solutii optati in acest caz:
1. Echilibrarea brusca a bugetului, adica renuntarea la a mai cheltui ceea ce nu producem, adica cei 4% din PIB egali cam cu bugetul pe an al invatamantului.
2. Finantarea acestui deficit de pe piata, la o dobanda inspre dublul celei din cazul existentei acordului cu FMI (posibil chiar mai mare, in cazul reaparitiei unor tulburari economice).
Dupa ce raspundeti (sau va raspundeti) la asta, ati putea incerca sa lamuriti si alte doua aspecte:
1. Este sau nu reala afirmastia care spune ca prostul nu-i prost destul daca nu-i si fudul?
2. Mai analizati putin situatia politica (in special in ce priveste clasa politica si "virtutile" acesteia) din tarile unde este acceptat ca un loc comun in mentalul populimii (= destinatarii si acceptantii pe nemestecate a populismelor) ca FMI a facut numai dezastre si poate ajungeti si la alte posibile explicatii asupra cauzelor celor petrecute in acele tari.
In rest, aveti perfecta dreptate: ar trebui sa fim suficient de harnici, cumpatati si, mai ales, inteligenti ca sa putem renunta la necesitatea unor acorduri cu FMI. Cine stie, poate-i tot vina FMI ca nu este asa? Bine macar ca pontacul si-a dat seama sau i s-a adus la cunostinta (eu mizez pe ultima varianta) ca nu-i asa.
Cu stima
Pe cine sa ddam vina de situatia in care suntem. Pe muncitori , pe tarani , pe intelectuali ca au fost creduli si au votat lepre care ajunsi sus au vandut interesele tarii pentru un bacsis gras , si pentru care cuvantul ,, tara,, era un oarecare subst. comun din DEX.
Polonezii construiesc la greu utilaje agricole pentru Romania , vezi pe toate campurile dupa tractoare sunt legate cositori,, Made inPoland,, greble , la fel,in combinatul de la Hunedoara trebuia numai o hala echipata si faceau ai nostrii utilaje pentru 7 tari . Asadarsa nu ne miram ca noi nu mai avem nimic , sa dea raspunsurile la aceste intrebari Pogea sau Coposescu care au dat combinatele Hunedoara si Calan , din mana luandu-si comisioanele mari , acuma ei vor zice ca asa a fost dispozitia , si e adevarat , sindicatele au fost conduse de profitori , lesinati lacomi , nesatui care au facut jocurile puterii. Sau poate a-ti crezut ca la noi s-a infiintat sindicatul ,, Solidaritatea,, si nu la polonezi.In fine ce sa mai vorbim , orasanul s-a dus in Spania , Italia , taranul s-a dus la sat sa-si lucreze gradina de 30 de ari ramase din batrani , si Romania este mintita si romanii sunt mintiti zilnic . Dar un singur lucru nu poate fi mintit . Economia reala care inseamna - ,firme in faliment, portofele si stomacuri goale, coada la tomberoanele de gunoi , la cotrobait in ele, campuri parloaga,marketing social-politic, adica sa mai gasim o chichita cu care sa-i prostim pe naivi , in campania electorala , fotbal salb, ciopoare de tigani peste tot,mafine nu mai zicem , de sus pana jos,de la coada Joianei la capul statului,vreme buna sau vreme rea.Prinde orbul , scoate-i ochii.