Cabinetele de medicină de familie, declarate unități de utilitate publică
Legea prin care sprijinim creșterea asistenței medicale primare în zonele rurale și în urbanul mic a fost promulgată de Președintele României, Klaus Iohannis și va putea fi aplicată.
„Prin această inițiativă legislativă, pe care am inițiat-o și am susținut-o alături de colegii liberali, cabinetele de medicină de familie sunt declarate unități sanitare de utilitate publică. Astfel, UAT-urile din aceste zone au acum posibilitatea să ofere în folosință gratuită spații pentru cabinetele medicilor de familie, încurajându-i astfel să vină și să își desfășoare activitatea acolo”, a declarat Vetuța Stănescu (foto), deputat PNL de Hunedoara, președintele organizației județene Hunedoara a PNL.
Să facă o cerere
Această modificare afectează Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Conform noului act normativ, „asistența medicală primară este asigurată prin cabinetul de medicină de familie, care poate obține statutul de unitate sanitară de utilitate publică prin solicitare”. Pentru a primi acest statut, cabinetelor de medicină de familie trebuie să facă o cerere în acest sens. Legea permite ca aceste cabinete să deschidă până la două puncte secundare de lucru, cu condiția ca solicitantul să asigure un program fracționat de minimum 10 ore pe săptămână în norma sa de bază sau peste norma de bază. De asemenea, aceste puncte secundare de lucru pot obține, la cerere, statutul de utilitate publică.
Ce presupune statutul de utilitate publică
Acordarea statutului de utilitate publică permite cabinetelor de medicină de familie să utilizeze gratuit spațiile proprietate publică
ale unităților administrativ-teritoriale pentru a-și desfășura activitatea. Această lege poate avea un impact semnificativ asupra accesului la servicii medicale primare și poate îmbunătăți infrastructura pentru aceste servicii în întreaga țară. Statutul de utilitate publică în România este o recunoaștere oficială acordată unei entități sau organizații (cum ar fi o instituție, asociație, fundație sau unitate medicală) de către autoritățile publice sau guvernamentale. Această recunoaștere implică anumite beneficii, responsabilități și obligații pe care entitatea le dobândește în conformitate cu legislația românească. (A.N.)