Politica si administratie

Cabinetele de medicină de familie, declarate unități de utilitate publică

Legea prin care sprijinim creșterea asistenței medicale primare în zonele ru­rale și în urbanul mic a fost pro­mul­gată de Președintele României, Klaus Iohannis și va putea fi aplicată.
„Prin această inițiativă legislativă, pe care am inițiat-o și am susținut-o alături de colegii liberali, cabinetele de me­di­cină de familie sunt declarate unități sa­nitare de utilitate publică. Astfel, UAT-urile din aceste zone au acum po­si­bi­li­tatea să ofere în folosință gratuită spații pentru cabinetele medicilor de familie, încurajându-i astfel să vină și să își desfășoare activitatea acolo”, a declarat Vetuța Stănescu (foto), deputat PNL de Hunedoara, președintele organizației județene Hunedoara a PNL.

Să facă o cerere
Această modificare afectează Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Conform noului act normativ, „asistența medicală primară este asi­gu­rată prin cabinetul de medicină de fa­milie, care poate obține statutul de uni­tate sanitară de utilitate publică prin solicitare”. Pentru a primi acest statut, ca­binetelor de medicină de familie tre­buie să facă o cerere în acest sens. Legea permite ca aceste cabinete să des­chidă până la două puncte se­cun­dare de lucru, cu condiția ca solicitantul să asigure un program fracționat de mi­nimum 10 ore pe săptămână în norma sa de bază sau peste norma de bază. De asemenea, aceste puncte secundare de lucru pot obține, la cerere, statutul de utilitate publică.

Ce presupune statutul de utilitate publică
Acordarea statutului de utilitate pu­blică permite ca­bi­netelor de medicină de fa­milie să utilizeze gratuit spa­țiile pro­prie­tate publică
ale unităților ad­mi­nis­tra­tiv-teritoriale pen­tru a-și des­fă­șura ac­­tivitatea. A­ceas­tă lege poa­te avea un im­pact semnificativ asupra accesului la ser­vicii medicale primare și poate îm­bu­nătăți infrastructura pentru aceste ser­vicii în întreaga țară. Statutul de utilitate publică în România este o recunoaștere oficială acordată unei entități sau or­ga­nizații (cum ar fi o instituție, asociație, fun­dație sau unitate medicală) de către autoritățile publice sau gu­ver­namentale. Această re­cu­noaș­tere implică anumite be­ne­ficii, responsabilități și obli­gații pe care enti­tatea le dobândește în con­for­mi­tate cu le­gislația românească. (A.N.)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Frumoasă foc, dar cam tută! Gurile rele din sudul județului nos­tru spun că un ales…

8 ore ago

„Să ne luăm țara înapoi!”, „Să vă fie frică, poporul se ridică!” au strigat protestarii la manifestarea de ieri

Peste 100.000 de români s-au adunat, ieri, în Piața Universității. Oamenii au scan­dat „Libertate” și…

8 ore ago

Bulina albă

Alexia Crina în vârstă de 15 ani, sportivă la Clubul Kempo Lupeni Pentru că a…

8 ore ago

Bulina neagră

Adrian T., din municipiul Vulcan, recidivist Pentru că riscă să ajungă iarăși în pușcărie pentru…

8 ore ago

Gospodărie distrusă, animale moarte

Un incendiu s-a pornit la o gospo­dărie din satul Bucium din comuna Sântămăria Orlea, mai…

8 ore ago

Nu face pușcărie, deși era să-și omoare fiul

Tribunalul Hunedoara l-a con­dam­nat pe tatăl agresor la o pedeapsă de 7 ani închisoare cu…

9 ore ago