Cadastrarea gratuită și Legea 231/2018 aduc titluri de proprietate la Orăștioara de Sus
Magdalena Șerban
În cadrul Programului național de cadastru și carte funciară, la nivel central se află în derulare lucrări de înregistrare gratuită a tuturor imobilelor în sistemul integrat, dar în mai multe localități sunt întârzieri mari față de termenele prevăzute în contracte.
Nu și la Orăștioara de Sus, unde rezultatele s-au transpus deja în cifre. Totodată, separat de acest demers, în temeiul Legii 231, persoanele fizice şi juridice pot formula cereri în vederea constituirii şi/sau reconstituirii dreptului de proprietate. Procedura este în implementare, iar cetățenii trebuie să știe că încă mai pot depune solicitări.
Unele finalizate, altele în lucru
,,De la începerea procesului de cadastrare gratuită, avem un total de 1.523 CF-uri date proprietarilor, în marea majoritate. Sunt și cazuri în care respectivii nu au ajuns încă să le ridice, dar cu siguranță că o vor face în viitorul apropiat. E o chestiune de timp până vor intra în posesia lor. Dacă le luăm defalcat, din acest total, pentru Orăștioara de Sus au fost emise 515, pentru Bucium 678 și 330 pentru Ocolișu Mic. În anul curent există în desfășurare două contracte: unul pe finanțarea 7 (circa 600 de imobile) și altul pe finanțarea 8 (590 de imobile), deci în lucru sunt 1.190 de imobile. Pentru a le oferi cetățenilor cifrele în mod distinct, pe sate, precizez că pentru Orăștioara de Sus au fost contractate 590 și pentru Bucium 600. Cele de pe finanțarea 7 se vor finaliza în 2022, iar cele de pe finanțarea 8 vor fi gata anul viitor ”, a arătat Vasile Inășescu (foto), primarul din Orăștioara de Sus. Amintim că programul este finanțat din veniturile proprii ale Agentiei Nationale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) – peste patru miliarde de lei, din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020 – aproximativ 313 milioane de euro, dar și din bugetele locale. În baza notei de fundamentare, practic, toate persoanele fizice și juridice (inclusiv instituțiile publice) vor beneficia gratuit de realizarea planurilor cadastrale ale imobilelor, eliberarea certificatelor pentru înscrierea în cartea funciară și eliberarea certificatelor de moștenitor (în cazul succesiunilor nedezbătute). Conform datelor estimate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), în prezent, în România există în jur de 40 de milioane de imobile, dintre care doar aproximativ 7,5 milioane sunt cadastrate (18,68%).
Încă se pot primi
Pe de altă parte, administrația publică aduce în atenția celor vizați faptul că prin Legea nr. 231/2018 se acordă persoanelor fizice sau juridice interesate posibilitatea de a dobândi dreptul de proprietate. Prevederile stipulează suprafaţa de teren aferentă casei de locuit şi anexelor gospodăreşti, precum şi curtea şi grădina din jurul acestora care sunt evidenţiate ca atare în actele de proprietate, în cartea funciară, în registrul agricol sau în alte documente funciare, la data intrării în cooperativa agricolă de producţie sau în lipsa acestora prin orice mijloace de probă, inclusiv declaraţii autentice de martori. În cazul terenurilor aferente locuinţei, care nu au fost cooperativizate, deţinătorii sau moştenitorii acestora pot solicita emiterea titlului de proprietate, astfel: dacă solicitanţii figurează în registrele agricole sau registrele cadastrale şi în evidenţele fiscale, dacă terenul este în proprietatea statului român şi persoanele solicitante au calitatea de proprietari ai construcţiilor de pe terenurile care fac obiectul prezentei legi şi nu fac obiectul cererilor de reconstituire sau constituire a dreptului de proprietate de către alte persoane. ,,Avem 97 de cereri în baza acestui cadru legislativ, din care au fost emise 18 titluri de proprietate ce urmează să fie ridicate de către cei în drept, apoi 16 sunt depuse pentru scrierea titlurilor de proprietate, mai sunt 6 validate ce urmează să le depunem pentru titlu și încă 6 care s-ar încadra pentru depunerea spre validare. În rest, s-au trimis adrese pentru că au depus solicitarea, dar trebuie completate dosarele. Pentru cei care se află peste hotare sau în alte zone ale țării, ei pot să ne transmită solicitarea pe e-mail, o înregistrăm, însă e obligatoriu ca pentru documente să vină personal. Îi invit pe aceia care încă nu s-au decis sau pur și simplu din lipsă de timp nu au reușit să solicite acest drept pe care statul le dă șansa să și-l dobândească gratuit, să ia măsuri. E o oportunitate ce trebuie exploatată. Vă așteptăm să vă cereți drepturile legale. Până atunci, vă doresc sănătate și mult bine”, a transmis edilul.