Cămătari din Hunedoara, prinşi de DIICOT. Acordau împrumuturi cu dobândă de 100% şi îi băteau pe datornici
Adriana Năstase
Procurorii DIICOT din Hunedoara au reţinut şase bărbaţi, acuzaţi că acordau împrumuturi cu dobânzi enorme de 100 la sută, iar datornicii care nu reuşeau să înapoieze la timp banii erau bătuţi şi sechestraţi. Cei șase au fost apoi arestați.
Grup infracțional
„Admite propunerea formulată de Ministerul Public – D.I.I.C.O.T – Biroul Teritorial Hunedoara, şi în consecinţă dispune arestarea preventivă a inculpaţilor 1. MUNTEAN NICOLAE – cunoscut cu antecedente penale, cercetat pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracțional organizat (…) 2. MUNTEAN CONSTANTIN – cercetat pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracțional organizat (…) 3. MUNTEAN BOBI, cercetat pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, camătă, și lipsire de libertate în mod ilegal, (…) 4. LĂCĂTUȘ NICOLAE-ANDREI, cercetat pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, camătă, și lipsire de libertate în mod ilegal (…) 5. BĂȚĂLAN TEOFIL, cercetat pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, camătă, și lipsire de libertate în mod ilegal (…) 6. MUNTEANU-DAVID-SAMUEL-TIBERIU, cercetat pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, și camătă, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 01 septembrie 2022 şi până la data de 30 septembrie 2022, inclusiv”, este decizia Tribunalului Hunedoara.
Violență fizică
Potrivit unui comunicat al DIICOT, cei şase inculpaţi sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, camătă şi lipsire de libertate în mod ilegal.
„În cauză s-a reţinut faptul că, în primăvara anului 2021, pe raza judeţului Hunedoara a fost constituit un grup infracţional organizat care a acţionat în mod coordonat până în anul 2022, în scopul săvârşirii infracţiunii de camătă. În acest scop, membrii grupului infracţional organizat au acordat, ca îndeletnicire, în perioada septembrie 2021 – aprilie 2022, fără a fi autorizaţi în condiţiile legii, împrumuturi cu dobânzi semnificative, de peste 100 la sută. Pentru recuperarea datoriilor şi perceperea dobânzilor impuse, aceştia au recurs la ameninţări şi la violenţă fizică, mergând până la lipsirea de libertate a datornicilor. Până în prezent au fost identificate un număr de 26 de persoane vătămate”, au informat cei de la DIICOT.
În urmă cu câteva zile, procurorii au efectuat mai multe percheziţii în acest caz, fiind găsite sume mari de bani, dar şi documente referitoare la autoturisme lăsate în garanţie de persoanele împrumutate de cămătari.