„Nu putem lăsa mii de oameni să tremure până ajung în faţa instanţei“
„Este un cod penal dedicat justiţiabililor din România şi vreau să vă spun cu tot respectul că de un an de zile m-am săturat de aceste petarde aruncate de unii şi de alţii în ceea ce priveşte persoana mea. Decizia a fost ca eu să fiu anihiliat, acum că e vorba de abuz în serviciu, mâine pot să îmi facă 2.000 de dosare. Când şi-au pus o ţintă, nu există destinul. Joacă pierderea unei puteri oculte, dar nu putem lăsa mii de oameni din România, oameni nevinovaţi, să tremure până ajung în faţa instanţei, până află sentinţa şi să nu se ştie dacă rămân în libertate. Aşa ceva nu poate fi acceptabil“, a declarat Dragnea.
„Nu vreau să plec ca prostul“
Liderul PSD, Liviu Dragnea, rămâne ferm pe poziţii şi anunţă că nu va părăsi funcţile pe care le deţine înainte de a reforma sistemul de justiţie din România. Dragnea spune că vrea ca după plecarea PSD de la guvernare, românii să poată avea încredere în justiţia din România. „Eu spun de un an şi ceva de zile. Când mi-am asumat aceste lucruri, ştiam ce mă aşteaptă. Eu nu vreau să plec ca prostul din această viaţă şi din această funcţie şi vă spun pe româneşte, ca la noi în Teleorman: Vreau să duc această luptă până când fiecare român să ştie că poate avea încredere în justiţie. Nu vorbiţi că există un preşedinte la Cotroceni care trimite un consilier care să ameninţe un judecător? Că s-au obţinut case cu acte false, că s-au obţinut denunţuri false, că sunt oameni care au stat la puşcărie. Eu când am spus acest lucru, nu cred că o să scap, dar vreau ca atunci când am terminat această funcţie să ştiu că am lăsat în urmă o ţară mai bună. Eu cred că Dumnezeu ne va ajuta“, a declarat Liviu Dragnea.
Abuzul în serviciu, modificat
Ieri, deputaţii au adoptat modificările aduse de Coaliţia de guvernare la Codul Penal. S-au înregistrat 167 voturi „pentru“ (PSD, ALDE), 97 de voturi „împotrivă“ (PNL, USR, PMP) şi 19 „abţineri“ (UDMR). Numărul minim necesar pentru adoptarea actului normativ era de 165, iar PSD şi ALDE au avut doar 159 de deputaţi prezenţi. Nouă dintre cei 17 deputaţi ai minorităţilor au înclinat decisiv balanţa, fără votul lor Codul penal fiind respins. De asemenea, deputatul PMP Adrian Mocanu a votat şi el alături de PSD şi ALDE. PNL şi USR au anunţat că vor ataca actul normativ la Curtea Constituţională. Cel mai important articol modificat de coaliţia aflată la guvernare a fost cel care vizează abuzul în serviciu. Abuzul în serviciu a fost dezincriminat parţial printr-un amendament al PSD, care la rândul lui a preluat aproape în totalitate o propunere venită de la Ministerul Justiţiei. Noua formulare a abuzului în serviciu stabileşte că infracţiunea este doar atunci când un funcţionar public fură pentru el sau pentru familie, nu şi dacă face acest lucru pentru terţi, scade limitele pedepselor şi, implicit, a termenului de prescripţie, elimină pedeapsa complementară de interzicere a dreptului de a ocupa o funcţie publică, iar fapta trebuie comisă în timpul orelor de program pentru a fi considerată infracţiune. Mai mult, articolul privind abuzul în serviciu „nu se aplică în cazul elaborării, emiterii şi aprobării actelor adoptate de Parlament sau Guvern“.
Raluca Turcan (PNL): Adevăratul program de guvernare, acesta a fost: Codul penal. Dezincriminarea abuzului în serviciu reprezintă un atac direct la statul de drept, la profilul european al ţării, la Constituţia României.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…