Căminul cultural din Leşnic, gata pentru evenimente
Magdalena Şerban
Căminul cultural din satul Leşnic, comuna Veţel, a cărui reabilitare a fost finalizată nu demult, devine un model de modernizare pentru celelalte aşezăminte culturale din comună. Are o capacitate de 200 de locuri şi beneficiază de anexe şi diverse dotări specifice.
„Este o clădire veche, ce necesita reabilitare. Structura era şubredă, fiind nevoiţi să înlocuim planşeul de lemn cu unul de beton, să schimbăm acoperişul, să executăm şarpantă etc. La un moment dat a fost schimbată ţigla şi s-au executat zugrăveli, dar cam atât. La interior, modernizările sunt multiple, începând de la sistemul de încălzire pe gaz şi până la aparate de aer condiţionat ce pot fi setate şi pe aer cald, în funcţie de temperaturile dorite. Avem un spaţiu dedicat evenimentelor, ce deserveşte firmele de catering. Oamenii îşi pot organiza atât aniversări, nunţi, botezuri, cât şi altele, mai puţin dorite, aşa cum sunt pomenile. Iniţial, am pus problema accesării directe a unor axe guvernamentale sau europene, dar finanţarea prin Compania Naţională de Investiţii (CNI) ne-a venit ca o mănuşă. Bineînţeles, a implicat şi o contribuţie de la bugetul local, unele cheltuieli nefiind eligibile, ca de exemplu partea de extindere a edificiului. Aici exista un grup sanitar insalubru, în exterior, acum sunt două grupuri sanitare moderne, toate fiind puse la dispoziţia localnicilor şi nu numai”, a spus Ioan Henţiu (foto), primarul comunei Veţel.
Tot în Leşnic se derulează şi alte investiţii ce ţin de extinderea reţelei de apă şi canal, precum şi asfaltare de străzi. În ce priveşte restul căminelor culturale care au nevoie de modernizare, pe lista administraţiei publice locale se află cele din satele Muncelu Mic, Muncelu Mare, Bretelin şi Boia Bârzii. În funcţie de noile măsuri europene de finanţare, se urmăreşte accesarea unor proiecte în acest sens.