Căminul cultural din satul Petreni, în curs de reabilitare
Natalia Bumbac
Locuitorii din Petreni, comuna Băcia, vor avea, cel mai probabil, până la sfârşitul acestui an, un cămin cultural modern şi spaţios în sat. Vechea clădire a instituţiei este în plin proces de reabilitare, printr-un proiect finanţat din fonduri guvernamentale şi cu o contribuţie de la bugetul local al comunei. Imobilul era într-o stare avansată de degradare, neprezentând siguranţă pentru oameni şi este ultimul aşezământ cultural din comună care va fi modernizat, căminele din Totia, Tâmpa şi Băcia fiind reabilitate cu ani în urmă.
Proiectul „Reabilitare, modernizare, dotare şi extindere aşezământ cultural din satul Petreni, comuna Băcia” este finanţat de Ministerul Dezvoltării prin Compania Naţională de Investiţii. Lucrările au fost începute în toamna anului 2016, iar autorităţile publice ale comunei speră ca la sfârşitul acestui an să preia în folosinţă imobilul, deşi termenul de finalizare a proiectului este august 2019. „Sperăm ca Recitalul de Colinde de Crăciun din acest an să se ţină la căminul din Petreni. Asta dacă lucrările vor decurge în acelaşi ritm ca până acum. Aşezământul va fi folosit pentru diverse evenimente culturale, dar şi pentru alte necesităţi ale locuitorilor. Finanţarea este asigurată din fonduri guvernamentale, contribuţia noastră fiind de aproximativ 10 la sută, bani din care acoperim cheltuielile cu branşarea clădirii la utilităţi şi amenajarea zonei verzi”, a afirmat Florin Alba (foto), primarul comunei Băcia.
Căminul cultural de la Petreni are prevăzută o sală mare de concerte cu scenă, vestiar pentru artişti, o cameră de depozitare, un antreu şi grupuri sanitare. În acest moment, lucrările de consolidare şi extindere a clădirii au fost realizate, fiind în faza de montare a acoperişului, după care muncitorii vor trece la amenajarea interioară şi exterioară a imobilului. Autorităţile locale au mai precizat că reabilitarea căminelor culturale s-a făcut şi se face după ce priorităţi de grad zero, cum ar fi alimentarea cu apă potabilă şi montarea reţelei de canalizare, s-au realizat în proporţie de aproximativ 90 la sută.