Magdalena Șerban
La începutul lunii trecute, ideea unei ample campanii de conștientizare a populației legat de problema deșeurilor aruncate fără noimă, despre drepturi, dar și obligații legale, avea să fie pusă în practică de ADI SGD Hunedoara și Supercom, fiind la linia de start. Acum, lucrurile prind contur.
Bun-simț, dar mai ales rol civic
,,Au fost alocate acestui demers 100.000 de broșuri distribuite prin intermediul UAT-urilor din județ și prin monitorii ADI SGD Hunedoara, 10.000 de afișe lipite în diverse puncte de interes și foarte circulate, precum și la asociațiile de proprietari, iar 10.000 de avertizoare sunt lipite de către operatori în zona plurifamilială din mediul urban, mai precis în acele locuri unde este găsit conținut neconform. Pliantele s-au distribuit și în paralel cu sacii colorați, pentru a fi siguri că informația va ajunge cât mai repede. La sala de ședințe a Consiliului Local Deva a fost organizată o întrunire cu asociațiile de proprietari de către un consilier ecolog și cu implicarea reprezentanților ADI SGD Hunedoara. S-a discutat, printre altele, despre generarea cât mai separată a deșeurilor, despre depunerea corectă a acestora, modificările de ordin legislativ, identificarea societăților comerciale care nu-și declară corect cantitățile de deșeuri generate și le elimină tot la platformele plurifamiliale, încărcând facturile devenilor, etc. S-au spus of-uri, s-au schimbat păreri și propuneri, s-a creat o pârghie productivă de comunicare. Trebuie să fim bine înțeleși: nu urmărim să facem nici dirigenție, nici să mustrăm sau să arătăm cu degetul spre o localitate sau o zonă anume, ci interesul nostru este să punem în temă și să invităm lumea la cooperare. În foarte multe domenii, la ora actuală lipsește prevenția. Nu vizăm amenzi usturătoare – până la urmă pentru că neținându-se cont de reguli, se încalcă legea, ci încă mergem pe premisa faptului că oamenii vor fi receptivi și poate nu peste noapte, dar într-un timp foarte scurt se vor adapta și vor face ce trebuie. Dar dacă nici așa nu avem semne bune, atunci legea își va intra în drepturi. Avem toată bunăvoința și depunem efort în acest sens, dar rugăm respect și înțelegere. (…) Afișele exemplifică în mod clar cum trebuie colectate deșeurile și care sunt culorile aferente. Colectarea selectivă trebuie făcută selectiv. Nu există parțial. Repet exemplul folosit de nenumărate ori, și anume că o singură pungă de mixt rezidual, aruncată necorespunzător, într-un container galben, spre exemplu, îl transformă în deșeu infestat. Conținutul va fi ridicat de către operator, dar va fi direcționat la deșeuri mixt reziduale”, a transmis Dan Stoian (foto), directorul executiv al ADI – Sistemul Integrat de Gestionare a Deșeurilor Județul Hunedoara.
Cetățean, operator – implicarea e comună
De altfel, mesajul este transmis punctual în materialele de informare distribuite, fiind promovate modalitatea corectă de depunere a deșeurilor (containere și culori), sancțiunile care pot fi date în cazul nerespectării prevederilor legale și s-au inclus datele de contact ale operatorului, în caz că cineva optează pentru sesizări. Reamintim că nerespectarea cadrului legislativ prevăzut prin OUG 92/2001 se constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 15.000 lei pentru persoanele fizice şi de la 20.000 lei la 40.000 lei pentru persoanele juridice, în cazul încălcării dispoziţiilor art. 8.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…