Campioane la podea şi arbitraje contestate
Noul sezon al Ligii a V-a Hunedoara la fotbal a început furtunos, fiind colorat cu surprize şi „clasicele” proteste la adresa arbitrilor. Ambele campioane ale sezonului trecut, Cetate Răchitova şi Key Systemsro Ribiţa, au fost învinse la limită, în deplasare, cu acelaşi scor de 2-1, după ce au condus cu 1-0, punând eşecul în cârca fluieraşilor.
Penaltiuri refuzate
Campioana Seriei 1 a Ligii a V-a în sezonul precedent, Cetate Răchitova, a început campionatul cu stângul, fiind învinsă cu 2-1, în deplasare, de Agrocompany Băcia, după un meci cu un scenariu dramatic şi final incendiar. Campionii au jucat mult mai bine în prima repriză şi au condus la pauză cu 1-0 prin golul marcat de Flavius Dragoş (min. 17). Jocul celor de la Cetate a fost însă în suferinţă în repriza secundă, iar Agrocompany a întors rezultatul prin golurile semnate de Paul Apati în minutul 77 din 11 metri şi în minutul 88 pe contraatac. Eugen Băiconi, primarul comunei Răchitova şi preşedintele echipei Cetate, susţine că principala vină pentru înfrângerea echipei sale o are arbitrul care le-a refuzat campionilor două penaltiuri clare. „Echipa noastră e mai puternică decât anul trecut, pentru că am transferat trei jucători buni. Dar ,când un arbitru e împotriva sa, e imposibil să câştige. Arbitrul a avut o manieră de arbitraj tendenţioasă, care a culminat cu neacordarea a două lovituri de la 11 metri pentru Cetate. Eu înţeleg că a greşi e omeneşte, dar să greşeşti de două ori împotriva aceleiaşi echipe este deja tendenţios. Mă gândesc să retrag echipa din campionat, dacă nu se face curăţenie în arbitraj”, a spus Eugen Băiconi. Partida de la Băcia a fost condusă de o brigadă formată din Daniel Thirt, Alexandru Thirt şi Andrei Serediuc (toţi din Călan). Daniel Thirt este unul dintre cei mai experimentaţi arbitri din judeţ, iar observator din partea AJF Hunedoara a fost Grigore Macavei (Deva), chiar preşedintele Comisiei Judeţene de Arbitri.
Ca la uşa cortului
Lidera ediţiei trecute în seria a II-a, Key Systemsro Ribiţa, a avut aproximativ aceeaşi soartă în meciul din deplasare cu Minerul Teliuc, pierdut cu 2-1. Moţii au condus cu 1-0 din minutul 55, după ce au transformat un penalti la acordarea căruia gazdele au protestat vehement.”Minerul” a întors însă rezultatul prin două goluri marcate în doar 10 minute, între minutele 70 şi 80. Claudiu Cioară, antrenorul secund al echipei din Ribiţa, susţine că e dezamăgit de jocul echipei sale, dar e supărat şi pe arbitru, că a scăpat meciul din mână, a tolerat jocul dur al gazdelor şi a acceptat atmosfera „ca la uşa cortului”, din teren. „La scorul de 0-0, arbitrul ne-a acordat penalti, iar toţi jucătorii şi oficialii gazdelor au sărit pe el să-l linşeze. Fluieraşul a rămas ferm pe poziţie şi nu a schimbat decizia, dar s-a cam speriat de ameninţări, iar apoi a arbitrat cu frică. Drept urmare, agresivitatea jocului gazdelor s-a intensificat, accidentările în tabăra noastră s-au înmulţit, iar Minerul a înscris două goluri în doar 10 minute. Sunt dezamăgit şi de jocul echipei mele, dar atmosfera din teren a influenţat rezultatul. Astfel de situaţii murdăresc imaginea fotbalului şi AJF ar trebui să le combată”, a spus Claudiu Cioară. Meciul de la Teliuc a fost arbitrat de Petre Voica, Aurelian Băleanu şi Francesca Ghişe (toţi din Deva), iar observator a fost Daniel Stroia (Hunedoara).
Rămâne de văzut dacă arbitrii de la aceste meciuri vor fi sancţionaţi de Comisia Judeţeană de Arbitri în urma acestor acuzaţii sau pe baza rapoartelor observatorilor sau dacă „aruncarea pisicii moarte” în cârca fluieraşilor a fost doar scuza clasică a oficialilor din fotbalul mic.