Categories: Actualitate

Campioni la bătut toaca

Maximilian Gânju
      
Sunt doar nişte copii, provin din familii cu multiple probleme sociale din cartierul petroşănean Aeroport, dar au un talent şi încearcă să-şi croiască un drum în viaţă. În loc să vagabondeze pe străzi, şi-au găsit un adăpost şi o ocupaţie care-i ţine departe de probleme.  

Trei, Doamne, şi toţi talentaţi

Marius, Ionuţ şi Iosif sunt cei mai buni din ţară, ba chiar şi pe plan european, (la categoriile lor de vârstă) la bătut toaca. Mărturie stau numeroasele premii şi diplome obţinute la concursurile de gen. Ultimul lor mare succes a fost înregistrat la Festivalul Internaţional de Toacă şi Clopote, derulat anul trecut în oraşul Victoria, acolo unde cei trei copii din Valea Jiului au câştigat premiul I.
Ionuţ Zomanţi are doar 12 ani şi este elev în clasa a V-a la Şcoala Generală Nr. 7. Meşteşugul bătutului toacei l-a deprins la Biserica Sf. Varvara, în curtea căreia îşi petrece cea mai mare parte a timpului, locuind într-un bloc situat la o aruncătură de băţ de lăcaşul de cult. „De când eram mic, mi-am petrecut mai tot timpul liber, după şcoală, în curtea bisericii. Aici am prins, după ureche, cum se bate toaca. În timp ce colegii mei se jucau prin cartier, eu veneam la biserică să-l mai ajut pe părintele Pătraşcu, dar şi să trag cu urechea la cum se bate toaca sau cum se trag clopotele. La şcoală nu sunt primul, ca note, dar am note de la cea mai mică până la cea mai mare. Adică, de toate. Deci, nu sunt chiar ultimul. În ceea ce priveşte locurile I obţinute la concursuri, eu spun că dacă le-am luat, le-am meritat”, a spus Ionuţ Zomanţi, premiant la concursurile de bătut toaca.

Adus pe drumul cel bun

Dintre cei trei, Marius Gheorghiţă este cel mai mare ca vârstă, are 16 ani, dar este tot elev de generală. Asta, după ce a pierdut doi ani de şcoală. „Am avut câţiva ani de rătăcire, dar, acum, mi-am revenit. Vreau, şi sunt hotărât, să termin măcar opt clase, după care doresc să merg la seminar. Biserica este viitorul meu! O luasem pe căi greşite după ce tatăl meu a murit, iar mama a plecat la muncă în Italia. Rămăsesem singur acasă cu un frăţior, un altul stă în Italia cu mama, aşa că, la un moment dat, am crezut că toată lumea este a mea. Am rămas de două ori repetent, dar acum sunt un alt om, după ce am venit în contact cu cei de la Biserica Sfânta Varvara. De aici primesc şi ajutor spiritual, dar şi material. Am ajuns acum în clasa a VIII-a, la Şcoala Generală „I. G. Duca“, ţin morţiş să o termin, chiar dacă nu mă ajută nimeni la lecţii”, a spus Marius Gheorghiţă.
Cel mai mic dintre cei trei campioni la bătut toaca este Iosif Poneasă. El are doar nouă ani şi este elev la şcoala generală din cartierul Aeroport. „Sunt cel mai mic, dar încerc să ţin pasul cu ceilalţi doi colegi ai mei. Eu zic că, decât să fur şi să distrug ce avem prin cartier, mai bine vin la biserică şi bat toaca. Ce-i drept, se pare că sunt unul dintre cei mai tineri şi mai buni bătători de toacă din România“, spune băiatul. Reprezentanţii Bisericii Sfânta Varvara sunt mai mult decât mulţumiţi de colaborarea cu cei trei copii, care, în luna iulie, vor fi prezenţi la un alt concurs naţional de bătut toaca. Toţi cei trei copii ar dori ca, în viitor, să intre în rândul slujitorilor bisericii.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

o zi ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

o zi ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

o zi ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

o zi ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

o zi ago