ActualitateEvenimentFlash

Când bați palma cu cei mai buni. ADI – Sistemul Integrat de Gestionare a Deșeurilor Județul Hunedoara și Casa de avocatură ZRVP – Zamfirescu Racoți Vasile & Partners (București), dezbatere pe tema gestionării deșeurilor și a achizițiilor publice

Magdalena Șerban

 

În organizarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Sistemul Integrat de Gestionare a Deșeurilor” Hunedoara și ZRVP – Zamfirescu Racoți Vasile & Partners, recent, la Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara s-a desfășurat o dezbatere ce a reunit invitați printre care primari, avocați, juriști, reprezentanții ai ADI-urilor din țară, ai mediului economic și administrativ, dar și ai Consiliului Județean Hunedoara, administratorul public al județului, Costel Avram, salutând întrunirea. S-au adus în prim plan puncte de interes major și provocări însoțite de soluții legate de gestionarea eficientă a deșeurilor și de achizițiile publice. Toate acestea au fost detaliate de av. Alina Tugearu (partener ZRVP), av. Cosmin Cojocaru (partener ZRVP) și av. Adina Jivan (avocat colaborator coordonator ZRVP).

 

Au luat pulsul și au propus rezolvări

,,Ideea acestui eveniment s-a născut tocmai de la ceea ce se întâmplă la ora actuală în țară, considerând că ar fi oportună o dezbatere legată de legea salubrizării și să completăm cu legile achizițiilor publice. Toată lumea se lovește de cele două lucruri. Salubritatea este o problemă extrem de grea și de greu de gestionat, iar cu problema achizițiilor, cu toții ne confruntăm. Îi mulțumesc domnului Costel Avram pentru prezență, colegilor din țară (Timiș, Caraș-Severin, Arad, Mureș, Cosvasna, Ilfov, Olt, Sălaj, Maramureș) și cred că este un semn bun să ne întâlnim într-un astfel de context al discuțiilor. În fața noastră avem o echipă de profesioniști, Casa de Avocatură ZRVP – Zamfirescu Racoți Vasile & Partners, fără sprijinul căreia am avea mari bătăi de cap în ce privește acțiunile juridice”, a punctat Dan Stoian, directorul executiv al ADI – Sistemul Integrat de Gestionare a Deșeurilor Județul Hunedoara, care a menționat că ZRVP este acreditată ca una dintre cele mai importante societăți de profil din România, oferind servicii de asistenţă juridică atât în sfera litigiilor şi a arbitrajului, cât şi în domeniul avocaturii de business, al insolvenței, al dreptului penal al afacerilor și al consultanței fiscale.

 

Efortul trebuie să fie comun

S-a mai discutat despre aspecte referitoare la ajustarea sau modificarea tarifelor pentru activitățile de salubrizare, alegerea procedurilor și a celui mai potrivit tip de contract în legătură cu serviciile de salubrizare, remedii permise de legislația achizițiilor publice în executarea contractelor de achiziție publică, în condițiile apariției unor situații ce afectează echilibrul contractual și multe altele. ,,Ne bucurăm că astăzi (n.r. joi), cei de la ADI au organizat această întâlnire cu societatea de avocatură ce reprezintă ADI-ul din județul Hunedoara. Cred că este benefic pentru toate UAT-urile, pentru CJ Hunedoara, pentru ADI, să se discute activitatea publică privind salubrizarea și achizițiile publice. Împreună cu președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor, am stat de vorbă cu marea majoritate a primarilor. (…) Noi vrem să fim un județ curat. Așa că trebuie să găsim soluțiile necesare ca operatorul de salubrizare să-și poată desfășura activitatea în cele mai bune condiții, dar să fie și plătit pentru asta. La ora la care vorbim, există o problemă cu încasare plății de către operator, așa că trebuie rezolvată această problemă, mai ales acum când se prefigurează o rectificare bugetară a fiecărui UAT. Trebuie găsite soluțiile legale pentru soluționare. Mulțumesc tuturor participanților pentru dialogul constructiv și expertiza oferită și îl felicit pe directorul ADI SIGD Hunedoara, Dan Stoian, pentru inițiativa organizării acestei dezbateri”, a transmis administratorul public al județului, Costel Avram.

 

Evoluție de natură legislativă, în conformitate cu cea tehnică

,,Scopul pentru care am venit astăzi aici este pentru a semnala câteva probleme esențiale legate de modalitatea în care trebuie încheiate contractele de salubrizare, maniera în care trebuie să fie derulate, problemele care apar și soluțiile juridice adecvate, față de împrejurarea că discutăm de aspecte extrem de complexe care sunt dificil de gestionat la nivel local, fără o asistență juridică serioasă. Noi avem experiența necesară pentru a ajuta pe orice tip de problemă, acordând de mulți ani asistență juridică deopotrivă autorităților publice și operatorilor și obținând soluții de referință, inclusiv la nivel de ICCJ – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept (unde am obținut o soluție care clarifică faptul că factura fiscală emisă de către operator faţă de autoritatea publică, în baza unui contract de delegare a gestiunii unui serviciu de utilitate publică, are caracter de titlu executoriu). Apelați la avocați cu experiență și o să vedeți că face diferența de la momentul în care ați inițiat un proiect și până la cel în care îl finalizați”, a afirmat av. Alina Tugearu, partener ZRVP. ,,Ne-am preocupat în ultima vreme destul de mult de aceste probleme legate de gestionarea deșeurilor, contracte și alte probleme care apar în general între autorități și operatori. Am venit să vă împărtășim din experiența noastră, să propunem o altă abordare, ajungând la concluzia că aceste servicii nu pot fi prestate în condiții optime decât dacă există colaborare. Problematica gestionării deșeurilor este una de actualitate, dar și complexă. Această complexitate rezultă din mai multe direcții. Pe de o parte, serviciile de salubritate răspund unei nevoi evidente, care e din ce în ce mai acută. Bineînțeles că întotdeauna societatea a produs deșeuri și a existat această problemă a gestionării lor, însă s-a acutizat pe fondul creșterii alarmante a cantității de deșeuri și a conștientizării problemei pe care o avem în legătură cu poluarea și nevoia de a diminua, atât cât putem, aceste efecte. Bineînțeles că apar soluții tehnice noi, strategii noi (…) Toate aceste evoluții tehnice trebuie implementate prin cadru legal”, a explicat av. senior Adina Jivan. ,,Ce trebuie făcut în momentul în care apar situații imprevizibile și cum s-ar putea face ca ele să devină previzibile și să fie reflectate în contract? Subiectul e vast și problemele sunt punctuale, iar soluțiile aplicabile în cazul anumitor probleme foarte rar pot fi replicate în alte situații. Ca și în orice alt domeniu, nici în cel al salubrizării nu există soluții universale. Totul necesită o aplicare particulară”, a specificat av. Cosmin Cojocaru, partener ZRVP.

 

Experiență în performanță

Dar cine este ZRVP? Printre numeroase clasamente realizate de directoarele juridice internaționale de profil, unde are o prezență constantă și ocupă poziții de top în România în domeniul litigiilor și arbitrajului, Zamfirescu Racoți Vasile & Partners a primit la Londra premiul Echipa de litigii a anului în Europa, acordat de publicația The Lawyer în cadrul The European Lawyer Awards Totodată, ZRVP a câștigat în 2022 în cadrul aceleiași ceremonii premiul Best ESG Initiative pentru asistența pro bono acordată în Dosarul Colectiv și în 2024 și-a adjudecat titlul Firma anului în România pentru litigii de brevete, la MIP EMEA Awards. Clienții săi reprezintă segmente diverse, de la construcții, energie, farmaceutică și sănătate, servicii financiare, retail, cosmetice, media, telecom, etc. ZRVP are o echipă de 65 de avocați, dintre care 17 asociaţi: Călin-Andrei Zamfirescu, Ioana Racoţi și Stan Tîrnoveanu – asociaţi fondatori, Cosmin Vasile (asociat coordonator), Anca Danilescu (asociat senior), Elena Iacob, Alina Tugearu, Monica Strîmbei, Cătălin Micu, Andrei Dumitrescu, Mihai Băjenaru, Cosmin Cojocaru, Marina Crenguța Florea, Ovidiu Șerban, Violeta Saranciuc și Alexandru Iorgulescu (asociați), și Robert Oancea (of counsel).

Această prezentare necesită JavaScript.

 

 

 

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura