Când intervine SMURD, când merge Ambulanţa?
În momentul în care este apelat serviciul unic 112 de către o persoană pentru a solicita ajutor, operatorii, care se află în subordinea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale preiau apelul, pe care apoi îl transmit către dispeceratul unic integrat, pentru a putea lua legătura cu cei abilitaţi să intervină, în funcţie de situaţie. Pompierii sunt cei care intervin pe partea de descarcerare, cu uneltele speciale pe care le au în dotare. SMURD intervine doar pentru asistenţă medicală.
La această dată, în judeţul Hunedoara sunt nouă echipaje SMURD aparţinând de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), câte unul pentru următoarele localităţi: Deva, Băiţa, Hunedoara, Petroşani, Lupeni, Baru, Orăştie, Ilia şi Brad. Pe lângă acestea, mai sunt trei care aparţin de primăriile din Vulcan, Simeria şi Petrila. Un echipaj SMURD este întotdeauna format din doi paramedici şi un conducător auto, care în caz de nevoie poate ajuta la ridicarea sau transportul pacienţilor. Pentru echipajele SMURD care se află în subordinea ISU, conducătorul auto are gradul de subofiţer, iar pentru celelalte echipaje, şoferii sunt angajaţi de către primăriile respective. Pentru nici un echipaj nu există medici, doar paramedici, deoarece ambulanţele din dotare sunt de tip B2. Acestea au în componenţa lor echipamente pentru manevrarea, imobilizarea şi transportul pacientului, aparatură/echipamente pentru resuscitare, aparatură monitorizare, defibrilare, evaluare, administrare medicamente şi materiale sanitare.
„Există situaţii în care pot interveni fie cei de la SMURD, fie cei de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean. Astfel, în funcţie de tipul, gravitatea şi complexitatea cazului, medicul coordonator al SAJ decide ce echipaj trebuie să intervină în situaţia respectivă. Având în vedere că solicitările sunt mereu diferite, nu se poate stabili o coordonare standard“, a precizat căpitanul Bogdan Dănăiaţă, purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara.