Categories: Comunitate

Când poate fi necesară grefa osoasă pentru implantul dentar?

Una dintre condițiile esențiale ale realizării unui implant dentar este prezența unui volum suficient de os. În cazul în care această condiție nu este îndeplinită, implantul nu poate fi realizat decât dacă se recurge la o soluție de compromis – grefa osoasă cu preimplantare. Ce este această grefă osoasă și când este aceasta necesară? Ce implică o grefă osoasă? Iată câteva dintre informațiile utile în acest sens.

Grefa osoasă sau adiția de os

Înaintea unei implantologii dentare, medicul specialist îți poate explica faptul că este nevoie de o grefă osoasă sau, așa cum mai este cunoscută, aditie de os. Este important să afli despre semnificația acestui concept și implicațiile pe care le are înainte de a lua decizia finală, respectiv pentru a înțelege ce se poate petrece într-un cabinet stomatologic atunci când este vorba de implantul dentar.

Implantul dentar este alcătuit din cilindrul metalic plasat în osul maxilarului, acesta acționând și ca rădăcină a dintelui, respectiv bontul dentar înșurubat. Peste acesta, este amplasată o coroană care creează aspectul unui dinte.

În cazul în care osul maxilar este prea subțire sau prea moale pentru a ține implantul pe loc, medicul specialist îți poate realiza o grefă osoasă. Dacă este vorba despre un implant minor, procedura de grefare osoasă poate fi efectuată în același timp cu operația de implant. Procedura în sine nu este dureroasă, iar la final aceasta va reuși să permită osului maxilarului să fie suficient de puternic pentru a susține un implant dentar.

Indicații în vederea realizării unei grefe osoase

Grefa osoasă este indicată atunci când nu se poate trece direct la punerea unui implant dentar din cauza insuficienței osoase. Cel mai des întâlnit caz de acest fel este cel al adăugării de os în spațiul lăsat de îndepărtarea sau extracția unui dinte.

O adiție de os poate fi realizată și pentru susținerea sinusului maxilar, în caz de lifting sinusal, pentru reținerea osului după o extracție sau pentru reconstruirea oaselor maxilare în urma unui accident grav, în urma unor malformații congenitale sau în cazul rezecției maxilarului atunci când pacientul a suferit de cancer bucal.

Este important ca înaintea operației de grefare osoasă sau de adiție de os, specialistul să discute cu pacientul, să îi expună acestuia toate riscurile și beneficiile și să excludă împreună eventualele contraindicații.

Rata de succes a unei astfel de intervenții depinde de anumiți factori, însă cu cât grefa este mai largă și mai profundă, cu atât pacientul se poate recupera mai greu.

 

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

o zi ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

o zi ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

o zi ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

o zi ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

o zi ago