În decursul lunii iulie, patru familii din Deva, Moinești și București și-au exprimat acordul pentru a dona organele rudelor aflate în moarte cerebrală, anunță reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Deva.
Astfel, 11 români au fost readuși în cursa vieții prin transplant de ficat și rinichi, iar alți 6 pacienți și-au recăpătat vederea prin intermediul transplanturilor de cornee și mulțumită generozității altor oameni și efortului colectiv al echipelor medicale implicate în activitatea de donare și transplant.
Moinești
Ștafeta pentru viață a început duminică, 14 iulie, la Spitalul Clinic Municipal de Urgență Moinești, acolo unde familia unui paciente în vârstă de 50 ani, aflată în moarte cerebrală, a găsit puterea de a oferi șansa la viață pentru alți oameni necunoscuți. Gestul de omenie al familiei, alături de echipa de profesioniști a Spitalului Clinic Municipal de Urgență Moinești, precum și eforturile echipei de prelevare a Spitalului Clinic Județean de Urgențe Sf. Spiridon Iași pentru ficat, a echipei de prelevare a Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon Iaşi pentru rinichi, au redat bucuria de a trăi unor oameni aflați în mare suferință.
Datorită platformei europene de schimb de organe FOEDUS, în care este inclusă și Agenția Națională de Transplant, deoarece pe teritoriul României nu au existat receptori compatibili pentru cord și plămâni, la Moinești au fost prezente două echipe de chirurgi, din Zagreb și Berlin.
Prelevarea realizată este prima din anul 2024, din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Moinești.
Deva
Trei zile mai târziu, la Deva, familia îndurerată a unui pacient în vârstă de 54 de ani, diagnosticat în moarte cerebrală la secția ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva, găsea puterea de a ajuta alți oameni, de a oferi altor familii șansa de a-i avea pe cei dragi alături, fiind de acord cu donarea de organe și țesuturi. Intervențiile de prelevare au fost realizate de echipele de la Institutul Clinic Fundeni pentru ficat și de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca pentru rinichi. Astfel, la Centrul de Transplant Hepatic al Institutului Clinic Fundeni, viața unui pacient a putut fi salvată în urma intervenţiei realizate. La ICUTR Cluj-Napoca, doi pacienţi au beneficiat de o nouă şansă la viaţă datorită transplanturilor renale. Transplanturile de cornee au fost realizate în cadrul Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice București.
La Spitalul Județean de Urgență s-a realizat a doua prelevare de organe din luna iulie a anului 2024. Duminică, 28 iulie, În urma gestului plin de altruism al familiei unei alte paciente, în vârstă de 69 de ani, diagnosticată în moarte cerebrală în urma unui AVC ischemic, s-au prelevat ficatul, rinichii și corneea. Ca urmare, încă o viață a putut fi salvată în urma intervenției de transplant hepatic, doi pacienți au fost salvați de la dializă, iar alți doi pacienți se vor bucura de o viață mai bună datorită transplanturilor de cornee.
București
Duminică, 21 iulie, la Spitalul Clinic de Urgenta București, datorită generozității nemărginite a unei alte familii îndurerate, s-a putut realiza încă o intervenție de prelevare organe (rinichi) și țesuturi (cornee), de la un donator în vârstă de 22 de ani care a fost declarat în moarte cerebrală, în urma unui politraumatism prin accident rutier. Pentru intervențiile de prelevare au fost prezente echipele chirurgicale de la ICUTR Cluj pentru rinichi și de la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice pentru cornee.
Aceste realizări au fost posibile datorită eforturilor echipelor medicale formate din Dr. Anghel Maria Nina, As. Mariana Chirilă (Coordonator intraspitalicesc de transplant – Spitalul Clinic Municipal de Urgență Moinești), Dr. Corina Dascălu (KDP – Spitalul Clinic Municipal de Urgență Moinești), Dr. Lucian Anghel Bunea, As. Monica Popescu (Coordonator intraspitalicesc de transplant – Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva), Dr. Ioana Kovacs (KDP-Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva), Dr. Rosana Turcu (Spitalul Clinic de Urgenta București), Conf. Dr. Liliana Mirea (KDP).
„Mulțumim familiior donatorilor pentru bunătatea de care au dat dovadă, găsind puterea de a ajuta prin gesturile atât de mulți alți oameni şi echipelor de medici şi asistenţi care înțeleg că donarea de organe și țesuturi este un gest suprem de altruism, bunătate și iubire față de semeni şi care prin dăruirea lor în a salva vieţi oferă un nou început celor pentru care transplantul reprezintă unica şansă la viaţă”, spun cadrele medicale implicate în aceste minuni. (A.N.)
Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…
Nu unul ci patru judecători de la ICCJ au judecat dosarul și au dat aceeași…
Șușotesc gurile rele prin târg că o duduie care le face viața grea salariaților săi…