ComunitateFlash

„Candidez cu convingerea că putem creşte calitatea vieţii în municipiul Deva“. Interviu cu Ovidiu Moş, viceprimar, candidat al PSD la Primăria municipiului Deva

Adriana Năstase

– Domnule viceprimar, ultima perioadă a fost marcată de creşterea incidenţei cazurilor de Covid-19, de inundaţii catastrofale, de tensiuni politice care anunţă apropiatele alegeri locale. Cum se văd aceste lucruri prin ochii unui om de administraţie?
– Bun, aţi reuşit să sintetizaţi de o manieră riguroasă caracteristicile ultimei perioade, sfârşitul acestei luni fiind evident marcat de ceea ce aţi spus. O să le luăm, la fel de riguros, pe rând, încercând să surprind pe cât posibil aspectele pe care le consider relevante în contextul descris. Creşterea numărului de cazuri raportate zilnic cu privire la Covid-19 este un fapt de natură să îngrijoreze factorii medicali şi nu numai. Virusul există, încă nu suntem în situaţia de a avea un vaccin, fapt care implică o foarte mare responsabilitate individuală, dar şi instituţională. Am spus la începutul săptămânii trecute că unul dintre elementele care ne ajută la identificarea unui sistem democratic autentic este cel al încrederii populaţiei în sistemul de guvernare. Dacă acest liant este afectat de către un comportament iresponsabil din partea autorităţilor sau mai bine zis din partea unor reprezentanţi ai acestora, reacţia imediată este neconformarea la reguli. În acest caz, din păcate, nerespectarea regulilor se poate transforma repede într-o problemă sanitară de proporţii.
Apoi, inundaţiile cu care s-a confruntat România nu pot decât să tragă un puternic semnal de alarmă cu privire la modul în care înţelegem ceea ce numim generic dezvoltare durabilă. În multe zone ale ţării paradigma profitului a fost mai importantă decât efectele pe care le produce spre exemplu exploatarea forestieră fără reguli. Din nou, responsabilitatea instituţională trebuie asumată corespunzător, altfel, dacă reacţionăm doar cu ajutoare de urgenţă şi cu sintagma „săracii oameni“, nu vom rezolva mare lucru pentru viitor. Situaţiile de acest gen se vor repeta la nivelul unor costuri cu care din păcate vor rămâne tot cetăţenii României.
Vedeţi, în viziunea mea, este cazul să organizăm instituţiile din România, în aşa fel încât să devenim mai puţin reactivi şi să dezvoltăm strategii de dezvoltare durabilă. Să umblăm ceva mai serios la cauze, diminuând pe cât posibil costurile unor astfel de efecte. În ceea ce ne priveşte, cred că atitudinea aceasta de a repara mereu efectele este păguboasă pentru toată lumea. Cred că este timpul la peste 30 de ani de la schimbarea regimului să avem instituţii cu strategie, proceduri şi planuri clare de acţiune.
Din sinteza pe care aţi făcut-o, aţi omis însă un aspect pe care e important să îl menţionăm în discuţia de faţă şi anume impactul economic al pandemiei, situaţia complicată pe care o aduce cu sine impunerea diverselor restricţii. Este evident şi nu cred că ajută pe nimeni să ne prefacem că nu avem o problemă, vom avea o toamnă şi o iarnă complicată şi un 2021 cu o contracţie economică importantă. Din punctul de vedere al specialiştilor, vom avea o creştere semnificativă a ratei şomajului şi evident o creştere a deficitului. În acest context cred că e important pe cât posibil să protejăm sectoarele economice cele mai afectate în această perioadă.

– Domnule Ovidiu Moş, aş vrea să vă întreb care ar trebui să fie priorităţile noastre de dezvoltare în perioada imediat următoare?
– Am spus-o şi o repet, este nevoie de digitalizarea economiei, a instituţiilor statului, de sprijinirea sectorului construcţiilor şi a industriei turismului. Apoi, suntem obligaţi ca stat să ne alăturăm eforturilor de reconversie profesională în zona creşterii abilităţilor digitale. Modul în care gândim acum această reconversie poate să atenueze rata şomajului structural pentru anii care vor urma. Sigur că, efortul financiar al statului va fi consistent, dar acest tip de abordare poate să dea rezultate.
În ceea ce priveşte municipiul Deva, cred că este important să deschidem mai multe oportunităţi de investiţii pentru cei care se gândesc să investească în această zonă, politică de facilităţi care ar putea să deţină un impact pozitiv în zona creării de noi locuri de muncă. Poziţia strategică a municipiului Deva este în opinia mea insuficient exploatată, aspect care se răsfrânge direct asupra calităţii vieţii în municipiu, în atractivitatea pentru familiile tinere, în numărul locurilor de muncă pe care le oferă comunitatea.

– Domnule viceprimar, alegerile se apropie cu paşi repezi, septembrie e practic, luna de după colţ. Cu ce aşteptări intraţi în această bătălie electorală?
– Am văzut diverse abordări care leagă scrutinul din septembrie de un soi de luptă a celor buni împotriva celor răi care se pregătesc să atace într-un fel sau altul administraţia locală în ansamblul său. Vă spun încă de la început că atât eu, cât şi colegii mei, vom discuta în campania electorală doar despre ceea ce am făcut şi vrem să facem în continuare pentru locuitorii acestui municipiu, fie că vorbim despre proiectele de infrastructură sau despre creşterea calităţii vieţii o vom face discutând onest cu cetăţenii despre lucrurile bune pe care dorim să le implementăm în perioada 2020-2024. Eu candidez pentru ceva şi nu împotriva altor candidaţi. Pe această cale vreau să mulţumesc colegilor din organizaţia locală şi judeţeană pentru sprijinul constant pe care mi l-au acordat în această perioadă complicată.
Legat de aşteptări, nu sunt foarte multe lucruri de spus şi o să încerc să explic pe scurt cum văd eu această chestiune. Consider că după mulţi ani în aparatul administrativ, momentul electoral este mai degrabă o asumare de răspundere decât o aşteptare. Noi ne vom prezenta în faţa cetăţenilor Devei cu o propunere clară legată de următoarea perioadă, cu oameni reprezentativi şi pregătiţi, fiind convinşi că cetăţenii municipiului sunt partenerii noştri în acest demers şi că vom avea sprijinul lor în acest demers. Cred că este momentul să vedem politica şi administraţia într-un mod care să dezvolte comunităţile locale. Restul sunt chestiuni de comunicare pe care le putem discuta ori de câte ori consideraţi că este necesar.

– Vă mulţumesc pentru disponibilitate, domnule viceprimar,
– Şi eu vă mulţumesc. Numai bine.

One thought on “„Candidez cu convingerea că putem creşte calitatea vieţii în municipiul Deva“. Interviu cu Ovidiu Moş, viceprimar, candidat al PSD la Primăria municipiului Deva

  • ce blestem o fi oare pe orasul asta, cu oancea, mircia, mos ????!!!!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura