Canicula face victime în rândul populaţiei din judeţ. Apelurile la ambulanţă au crescut cu 50 la sută
Căldura excesivă din ultimele zile le-a cauzat probleme grave cetăţenilor, care s-au văzut nevoiţi să apeleze la ajutorul medicilor. Numai ieri, numărul apelurilor la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Hunedoara a înregistrat o creştere de 50 de procente faţă de perioadele cu temperaturi obişnuite. Mai mult decât atât, şi cei care s-au aflat în zonele de munte pentru a scăpa de căldură au fost expuşi unui risc foarte mare din cauza viperelor.
Cu mult peste medie
Judeţul Hunedoara s-a aflat ieri sub incidenţa codului portocaliu de căldură, iar temperaturile au ajuns până aproape de 40 de grade Celsius la umbră. Ieri, de la ora şapte până la orele amiezii, au fost înregistrate aproape 90 de solicitări telefonice de la persoane care au acuzat stare generală de rău, cele mai multe din cauza temperaturilor sufocante. Conform celor transmise de dr. Valeria Filimon, directorul SAJ Hunedoara, numărul apelurilor este foarte mare, în condiţiile în care, în mod obişnuit, sunt în jur de 120 în 24 de ore. Până spre finalul zilei, au fost înregistrate cu 50 la sută mai multe solicitări de ajutor, cel mai frecvent cu lipotimie sau agravarea stării de sănătate a cardiacilor din cauza temperaturilor ridicate.
Trebuie precizat că administraţiile locale nu i-au lăsat pe oameni la greu şi au deschis puncte de prim ajutor. În municipiul Deva au fost deschise în cinci zone din municipiu: Poşta Veche, Gară, Piaţa Agroalimentară, cartierul Dacia şi Astoria, unde cetăţenii au primit apă rece pentru hidratarea necesară.
Atenţie, viperele ies la soare
Căldura excesivă mai atrage după sine şi un alt pericol. În zonele montane, turiştii care se aventurează la drumeţii pot să aibă parte de o întâlnire cu totul neplăcută. Chiar dacă viperele nu atacă, ele totuşi se apără. „Din cauza căldurii, riscul de a fi muşcat de viperă este foarte mare. În aceste perioade, viperele ies pe potecă la soare şi este foarte uşor să le calci. Nu atacă, dar când se simt în pericol, se apără şi muşcă. Mai periculoase sunt cele tinere, care la o muşcătură, nu ştiu cum să îşi dozeze veninul, una matură poate face acest lucru. Deocamdată, nu am avut solicitări pentru astfel de cazuri, dar turiştii trebuie să vină echipaţi corespunzător la munte, de preferat cu bocanci şi un ciorap mai lung, care să treacă de glezne. La fel de periculoşi sunt în această perioadă şi ţânţarii şi păianjenii, care sunt purtători de bacterii şi pot crea reale probleme persoanelor alergice“, a declarat Ovidiu Bodean, şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara.
Conform unui comunicat emis de Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara, persoana muşcată de viperă poate muri în cinci ore, prin sufocare. Efectele unei muşcături de şarpe veninos variază în funcţie de vârstă, condiţia fizică şi starea de sănătate a victimei. Este obligatoriu ca persoana muşcată să ajungă la spital în cel mai scurt timp pentru administrarea serului antiviperin. În judeţul nostru, serul se găseşte la spitalele din Deva, Hunedoara, Petroşani, Lupeni, Haţeg, Orăştie şi Vulcan.